Prima pagină » National » Costurile zgomotelor la bloc: Ce se întâmplă când deranjezi vecinii, povestea unei familii cu copii mici ajunsă în instanță
Costurile zgomotelor la bloc: Ce se întâmplă când deranjezi vecinii, povestea unei familii cu copii mici ajunsă în instanță

Costurile zgomotelor la bloc: Ce se întâmplă când deranjezi vecinii, povestea unei familii cu copii mici ajunsă în instanță

13 oct. 2024, 11:00,
în National

Românii care stau la bloc riscă amenzi usturătoare dacă fac zgomot și astfel deranjează vecinii. Există, totuși, o așa-zisă soluție de compromis.

De curând, un chiriaș cu doi copii s-a plâns, pe un grup online dedicat sfaturilor de la avocați, că nu-i chip să se înțeleagă cu vecina de dedesubt. Aceasta reclamă constant că este deranjată de zgomotul provenit din locuința chiriașului, iar acesta, pur și simplu, nu știe cum să rezolve problema. ”Aș dori un sfat. Stau în chirie și am doi copii mici băiatul are cinci ani iar fetița, un an. Vecinii de jos tot fac reclamații că îl aud pe băiat alergând prin apartament. Respect orele de liniște, dar ei vor și ziua să nu audă nimic. Dar asta e, așa e la bloc, zic eu, problema mea este că stau în chirie, iar vecina de dedesubt este proprietară şi consideră că noi ar trebui să nu mișcăm în apartament. Doresc să știu ce tipuri de zgomote sunt considerate deranj”, a scris chiriașul pe grupul menționat mai sus.

Un avocat i-a răspuns chiriașului că există o soluție, și anume să ajungă la o înțelegere cu vecina de dedesubt. Înțelegere care însă ar urma să-i bage la cheltuială atât pe el, cât și pe vecină.

„Spuneți-i că o înțelegeți că e supărată pentru cum e construit blocul, că e neplăcut să auzi ce fac vecinii, însă la fel locuiți și dumneavoastră. Dar pentru că o înțelegeți, veți cumpăra un covor mai gros și o rugați-o și pe dumneaei să își fonoizoleze tavanul, așa încât, cu ambele eforturi, îi va fi bine. Altfel, nu aveți cum schimba lucrurile, un singur covor, oricât de gros, nu poate rezolva problema, trebuie să facă și ea un efort. Cam așa îi spuneți. Eventual, îi lăsați un bilet în ușă”, a recomandat avocatul.

Pentru chiriașul în cauză, altă variantă ar fi fost… mutarea din bloc. Iar asta pentru că, odată deranjat de zgomot, un vecin poate anunța Poliția, iar legislația în vigoare prevede amenzi destul de severe în astfel de cazuri, dacă se confirmă faptele reclamate.

Concret, Legii 61/1991 republicată prevede sancțiuni pentru încălcarea unor norme de conviețuire socială, precum și a ordinii și liniștii publice. Astfel, este contravenție tulburarea liniștii locatarilor în intervalele orare 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. Sancțiunea în acest caz este amendă de la 500 la 1.500 de lei.

Conform aceleiași legi, riscă să fie amendați și cei care deranjează vecinii în afara intervalelor 22:00 – 8:00 și 13:00 – 14,00. Mai exact, este considerată tot contravenție ”tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”. Amenda de această dată este ceva mai blândă: între 200 și 1.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`