Prima pagină » Informații utile » Costume ecologice din materiale reciclabile: Soluția pentru efectele industriei modei asupra mediului?
Costume ecologice din materiale reciclabile: Soluția pentru efectele industriei modei asupra mediului?

Costume ecologice din materiale reciclabile: Soluția pentru efectele industriei modei asupra mediului?

24 aug. 2023, 12:45,
în Informații utile

Un număr tot mai mare de branduri trec la utilizarea fibrelor reciclate, dar experții se îngrijorează că oamenii consideră că achizițiile lor nu au impact semnificativ, când acest lucru este departe de a fi adevărat. Astăzi, aproximativ 69 la sută dintre haine sunt alcătuite din fibre sintetice, inclusiv elastan, nailon și acril. Poliesterul este cel mai comun, reprezentând 52 procente din întreaga producție de fibre.

Sunt costumele ecologice din materiale reciclabile o soluție?

Versatilitatea unică a plasticului l-au făcut indispensabil pentru industria modei.

„Se află în talia blugilor tăi, pantofii tăi, în practic tot ceea ce purtați, pentru că plasticul este acest material minune”, a spus George Harding-Rolls, consilier la Changing Markets Foundation, o organizație care investighează practicile corporative.

Dar există un cost climatic – materia primă pentru aceste fibre sunt combustibilii fosili. Producția de textile consumă 1,35% din producția mondială de petrol, mai mult petrol decât folosește Spania într-un an, și contribuie în mod semnificativ la amprenta climatică uriașă a industriei modei. Materialele sintetice continuă să aibă impact impact asupra mediului pentru o perioadă îndelungată de timp, deoarece atunci când hainele sunt spălate, din ele ies microfibre de plastic care ajung în mediu.
Drept răspuns, un număr tot mai mare de branduri trec la fibre sintetice reciclate, cum ar fi poliesterul, deseori promovând aceste haine drept alegerea „mai sustenabilă” sau „conștientă”.
Aceasta pare o victorie ecologică. Dar, pe măsură ce sunt folosite tot mai multe fire reciclate în producția de haine, unii experți se întreabă dacă chiar este diminuată astfel impactul modei asupra mediului înconjurător.

„Am fost făcuți să credem că «reciclat» și «sustenabil» sunt sinonime, atunci când sunt orice altceva”, a spus Maxine Bédat, director executiv al New Standard Institute, o organizație non-profit care promovează moda sustenabilă.

Moda sustenabilă se referă la un concept legat de îmbrăcăminte, dar nu la orice fel de îmbrăcăminte. Mai exact, se referă la articole vestimentare create în mod special pentru a proteja atât mediul înconjurător, cât și pe cei implicați în procesul de producție.

Prin urmare, atunci când discutăm despre moda sustenabilă, abordăm simultan aspecte precum reducerea emisiilor de dioxid de carbon, limitarea supraproducției și diminuarea poluării. De asemenea, moda sustenabilă presupune și asigurarea unor condiții de muncă adecvate pentru cei implicați în industria textilă. Toate aceste elemente se combină pentru a susține o abordare sustenabilă a industriei modei.

Cererea de materiale sintetice reciclate este de așteptat să accelereze

Materialele sintetice reprezintă a doua cea mai mare pondere de fibre după bumbac pentru Gap Inc, a declarat Alice Hartley, director pentru sustenabilitatea produselor și circularitatea companiei.
Compania spune că materialele sintetice reciclate nu sunt o soluție magică.

„Încercăm cu adevărat să stăm departe de termenul de «îmbrăcăminte sustenabilă», pentru că asta înseamnă că am ajuns la destinație. Chiar nu am făcut-o, este o călătorie continuă”, a spus Hartley.

Cu toate acestea, este posibil ca acest mesaj nuanțat să nu ajungă a fi conștientizat de către consumatori, mai ales că multe alte mărci descriu țesăturile reciclate ca fiind sustenabile. Experții își fac griji că oamenii ar putea crede că achizițiile lor nu au impact, când acest lucru este departe de a fi adevărat.

Reciclarea materialelor sintetice nu ne scapă de problema microplasticului. Fibrele continuă să se scurgă din firele de plastic reciclate la fel de mult ca și din firele virgine. Transformarea plasticului din sticle în haine îi poate accelera de fapt calea către groapa de gunoi, în special pentru articolele de îmbrăcăminte de calitate scăzută, care sunt adesea aruncate după doar câteva utilizări. Există o mișcare de utilizare a textilelor reciclate ca materie primă pentru haine noi (mai puțin de 1% din haine sunt în prezent reciclate în fibre noi) mai ales că previziunile de pe unele piețe sugerează că cererea inter-industrială pentru sticle reciclate va depăși în curând oferta. Trebuie construit un întreg lanț de aprovizionare pentru a ajunge cu adevărat la volumele comerciale de care avem nevoie, pentru a vedea mai multe textile reciclate de la fibre la fibre.

Kintra Fibres, o companie care studiază știință a materialelor, a dezvoltat fibre bio, realizate din porumb și grâu, concepute astfel încât să fie complet degradabile.

„Astfel este abordată problema microfibrelor și oferă și o altă cale pentru circularitatea sectorului textilelor”, a spus Alissa Baier-Lentz, co-fondatorul companiei.

Dar nicio inovație nu va rezolva problema complexă a materialelor plastice folosite în industria modei. Unii cred că răspunsul real este controlul consumului excesiv. Brandurile produc zeci de colecții de îmbrăcăminte pe an și, în 2014, oamenii au cumpărat cu 60la sută mai multe haine decât în 2000, dar le-au păstrat în garderobă pentru o perioadă de timp înjumătățită. Este necesar a fi luate măsuri legislative pentru a genera o schimbare reală, sistemică, e de părere Harding-Rolls.

„Industria de îmbrăcăminte este una dintre cele mai puțin reglementate industrii din lume. Ceea ce avem nevoie acum sunt măsuri obligatorii. Vedem că funcționează în sectorul plasticului și este timpul ca sectorul modei să urmeze la rând”, a explicat acesta.

Acest lucru presupune ca oamenii să se vadă ca cetățeni care pot face alegeri etice și politice. Am fost instruiți să ne vedem în primul rând ca niște consumatori, fapt care este în antiteză cu soluția reală. Costume ecologice din materiale reciclabile create din fibre bio, realizate din porumb și grâu, sunt o alternativă minunată prin care putem diminua impactul negativ asupra mediului înconjurător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024