Prima pagină » Local » Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, despre Spitalul mobil de la Leţcani: „Deşi trecem printr-o perioadă de relaxare nu lăsăm garda jos”
Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, despre Spitalul mobil de la Leţcani: „Deşi trecem printr-o perioadă de relaxare nu lăsăm garda jos”

Costel Alexe, preşedintele CJ Iaşi, despre Spitalul mobil de la Leţcani: „Deşi trecem printr-o perioadă de relaxare nu lăsăm garda jos”

20 mai 2021, 15:25,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe, a transmis astăzi, 20 mai 2021, faptul că eforturile pentru a operaţionaliza spitalul mobil Covid-19 de la Leţcani continuă. În urma raporturilor făcute de Corpul de Control şi Curtea de Conturi s-au descoperit nu mai puţin de 31 de nereguli.

Costel Alexe face din nou un apel către proprietarul unităţii mobile pentru a rezolva deficienţele, astfel că ieşenii să aibă un spital unde pot fi trataţi pacienţi fără a pune în pericol viaţa nimănui.

„Continuăm eforturile pentru a operaţionaliza Spitalul Mobil de la Leţcani. Corpul de Control al premierului a venit în aceste zile la Iaşi, la solicitarea noastră, pentru a clarifica o serie de aspecte ce au fost semnalate fie în raportul Curţii de Conturi, fie în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii care a identificat la spitalul de la Leţcani nu mai puţin de 31 de nereguli. Chiar dacă municipiul şi judeţul Iaşi trece printr-o perioadă de relaxare nu lăsăm garda jos.

Este obiectivul nostru, misiunea noastră de a ne asigura că avem un spital mobil la Leţcani pregătit în orice moment să facă faţă unui nou val al pandemiei sau pentru orice situaţie. Fac din nou un apel către proprietarul spitalului, Asociaţia Euronest să remedieze toate aceste deficienţe şi nereguli, aceste măsuri de conformare care au fost transmise de către ministerul Sănătăţii pentru că spitalul de la Leţcani să primească un avis de la DSP şi acolo să tratăm pacienţi fără să punem în pericol nici viaţa cadrelor medicale şi nici, evident, a pacienţilor”, a declarat Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Spitalul mobil de la Lețcani va fi mutat

Un proiect pentru care consiliile județene Iași și Neamț au cheltuit 10,7 milioane de euro va ajunge să fie împărțit. Containerele de la Spitalul mobil de la Lețcani pentru persoanele infectate cu noul coronavirus ar urma să fie mutate, acestea ajungând în curtea unităților medicale din municipiul Iași. Ideea a fost propusă de reprezentanții unui organism care se ocupă de sectorul agricol din județul Iași. Spitalul mobil deschis în curtea Parcului Transagropolis de la Lețcani nu își mai poate justifica funcționarea, în condițiile în care de mai bine de patru luni are ușile închise. Așadar, s-a propus ca acesta să fie mutat integral, iar la Transagropolis să funcționeze un Cluster pentru Agricultură și Zootehnie.

Cluster agricol în loc de spital mobil la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani a fost montat cu o întârziere în cursul anului 2020. Containerele și echipamentele au fost luate prin firma SDI Global LLC din Ankara (Turcia) după un simulacru de licitație. Unitatea medicală a funcționat cu întreruperi, însă din iarnă nu a mai fost deschisă. Actuala conducere a Consiliului Județean (CJ) Iași a cerut un control amănunțit la spitalul mobil, unitate administrată de Asociația Euronest. Pentru că spitalul a rămas închis, iar numărul de cazuri de Covid-19 a scăzut substanțial, s-a propus varianta ca acesta să fie dezasamblat și mutat.

În locul său va funcționa acel cluster agricol.

Consiliul Județean Iași a reactivat clusterul îngropat în mandatul trecut

Actuala conducere a CJ Iași a hotărât reactivarea clusterului agricol înființat în anul 2017 în mandatul precedent, dar care a fost îngropat rapid. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a menționat că noul organism va colabora și sprijini fermierii din județ. Acest parc a funcționat inițial pe locul actualului spital mobil de la Lețcani, însă nu a mai beneficiat de susținerea CJ Iași.

„Deși a fost înființat în 2017, Clusterul pentru Agricultură și Zootehnie Agro Ferma nu a avut activitate până acum. Mai mult decât atât, membrii nu s-au mai întâlnit de peste 2 ani. S-a ajuns aici pentru că cei care trebuiau să susțină funcționarea clusterului, administrația Consiliului Județean Iași de la acea vreme, nu s-au implicat în sprijinirea inițiativelor fermierilor. Ba chiar a năruit tot entuziasmul pe care aceștia îl aveau de a coopera și dezvolta proiecte care să genereze valoare adăugată pentru mediul privat și pentru județul nostru”, a spus Costel Alexe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`