Prima pagină » Local » Costel Alexe a blocat angajările din spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Sindicatul Sanitas a cerut ajutorul Prefecturii
Costel Alexe a blocat angajările din spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Sindicatul Sanitas a cerut ajutorul Prefecturii

Costel Alexe a blocat angajările din spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. Sindicatul Sanitas a cerut ajutorul Prefecturii

29 aug. 2024, 02:00,
Mădălina ISACHE în Local

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, a blocat angajările din spitalele aflate în subordine. Această situație dificilă a ajuns până la Prefectură, în cadrul Comisiei de Dialog Social, unde s-au discutat lipsa personalul auxiliar sanitar și imposibilitatea de a se face angajări, cât și deficitul bugetar.

Ieri, 28 august 2024, a avut loc Comisia de Dialog Social la Prefectura Iași, care a avut ca subiect deblocarea posturilor din cadrul spitalelor din subprogramul Consiliului Județean Iași. Această ședință i-a adus față în față pe Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas, și pe Felician Georgel Petrea, funcționar în cadrul Compartimentului de Control şi Îndrumare la Unităţile din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, pentru a găsi soluții.

Costel Alexe a blocat angajările din spitale și a determinat reprezentanții Sanitas să ajungă la Prefectura Iași

Iulian Cozianu a prezentat situația posturilor din cadrul spitalelor din subordinea Consiliului Județean (Spitalul „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Spitalul „Sf. Maria”, Spitalul de Pneumoftizilogie, Spitalul de Boli Infecțioase, maternitățile „Elena Doamna”, „Cuza Vodă”), cât și problemele legate de buget. Acesta a evidențiat faptul că, în anul 2024, conform Ordonanței 115, numită și Ordonanța „trenulețul”, posturile care se vacantează pot fi scoase la concurs cu aprobarea ordonatorului principal de credite, dacă există și prevedere bugetară. Cu toate acestea, CJ nu a aprobat în acest an scoaterea la concurs de posturi vacantate, deși spitalele au făcut solicitări pentru brancardieri, infirmiere, electricieni și bucătari.

„Există cazuri în care nu sunt infirmiere pe toate secțiile în tura de noapte. Cel mai mare deficit e la personalul auxiliar, iar pacientul are cel mai mult de suferit. Sunt ture în care este o infirmieră la câteva secții sau nu este deloc pe timp de noapte. Toată munca medicului este în zadar în astfel de situații, întrucât pacientul are nevoie și de foarte multă îngrijire ulterioară. Eu nu înțeleg de ce nu poate percepe Consiliul Județean aceste lucruri”, a spus Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Acesta a mai evidențiat și problemele financiare, aduse de creșterile salariale din lunile martie și iunie 2024, care au adus la majorarea bugetului de cheltuieli ale spitalelor. Acesta spune că, și de această dată, Consiliul Județean nu a acordat atenție nevoilor din sistemul sanitar ieșean și nu a rectificat bugetul spitalelor, angajările fiind imposibil de realizat, iar salariile celor angajați devenind greu de achitat. „Și colegii noștri suplinesc lipsa personalului rezultat posturilor vacantate. Nu poate să o țină așa la infinit. Vă spun că și personalul se mai îmbolnăvește, cade, se operează, își rup picioarele sau, efectiv, nu mai vor. Nu mai spun că, în perioada asta, avem și cazuri de Covid. Nu ai cum să îi forțezi să lucreze mai mult decât e normal”, a menționat Iulian Cozianu.

Soluțiile din partea Consiliului Județean cu privire la această situație fără precedent se lasă așteptate

Felician Georgel Petrea, funcționar în cadrul Compartimentului de Control şi Îndrumare la Unităţile din subordinea Consiliului Judeţean Iaşi, a spus că nu este informat cu privire la această situație.

„Nu sunt la curent cu toate detaliile, întrucât am fost în concediu. Cu toate acestea, vreau să vă asigur că nu este vorba de nicio rea voință din partea Consiliului Județean. O să verific adresele și motivele pentru care nu s-au aprobat solicitările. Cu privire la sănătate și la buget, au fost niște discuții, pentru că a fost nevoie să abordăm interpretarea unui text de lege. Într-adevăr, au fost luate decizii, situația a fost rezolvată și se vor debloca posturile într-o discuție viitoare”, a spus Felician Petrea.

Pus la zid de nemulțumirile și îngrijorările personalului spitalelor, exprimate de reprezentantul Sindicatului Sanitas în cadrul Comisiei, reprezentantul CJ a spus că, el consideră că lucrurile s-au rezolvat, însă nu are un răspuns clar. Mai mult, acesta a adăugat că nu știe de ce Costel Alexe, președintele CJ, nu a avut o întâlnire personală cu reprezentanții Sanitas și i-a asigurat că vor primi soluții din partea acestuia într-o întâlnire viitoare.

Subprefectul Constantin Dolachi Pelin a încercat să medieze situația și să aducă o notă pozitivă discuțiilor, subliniind faptul că și el a fost consilier în trecut și știe că există o preocupare însemnată pentru Consiliul Județean, când vine vorba de spitale.

„Probabil că, datorită legilor, există anumite sincope, nu este vorba de rea voință. Și, știți și dumneavoastră, legile trebuie respectate”, a adăugat subprefectul în timpul discuției.

Costel Alexe a blocat angajările din spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Iași, iar răspunsurile oferite de reprezentantul Consiliului Județean nu au fost convingătoare și nu au oferit reprezentanților spitalelor siguranța că există interes din partea acestora. Dacă nu vor exista schimbări în timp util, Sindicatul Sanitas anunță că va urma un nou protest din cauza neajunsurilor din sistemul sanitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *