Cost incredibil pentru un tratament COVID-19 în România! Pentru un pacient infectat cu coronavirus din spitalul-suport Câmpina, devizul a fost de aproximativ 35.000 de euro.
Pacientul care a stat internat în aprilie, timp de șapte zile, în spitalul-suport din Câmpina a făcut public devizul pe care l-a primit la externare. Acesta are o valoare de 168.261 lei, adică aproape 35.000 de euro.
Devizul care însoţeşte documentele de externare ale unui singur bolnav, internat pentru o săptămână, la unitatea suport din cadrul Spitalul Municipal Câmpina (SMC), este absolunt șocant pentru cei mai mulți români.
Cost incredibil pentru un tratament COVID-19 în România: 43 lei au costat medicamentele
Cheltuielile sunt suportate de sistemul Asigurărilor sociale de sănătate din România, însă ce s-ar fi întâmplat dacă bărbatul ar fi fost obligat să plătească el costul tratamentului, așa cum este trecut în deviz. Potrivit acestuia, un pacient bolnav de COVID-19, care a stat internat şapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă ”cheltuieli aferente spitalizării”.
Managerul unității din Câmpina, medicul Călin Tiu, susține că s-a ajuns în această situaţie dat fiind că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente unităţii medicale s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi.
”Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată. Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz.
Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întraga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, explică dr. Călin Tiu, managerul SMC Câmpina.
Cum explică managerul spitalului costurile
Medicul Călin Tiu a susținut că sumele extrem de mari sunt rezultate în urma împărțirii tuturor cheltuielilor spitalului, inclusiv a celor logistice aferente organizarii unității suport COVID-19, la numărul total de pacienți, care în aprilie a fost extrem de mic. Medicul spune că în iunie și iulie, numărul pacienţilor bolnavi de COVID-19 internaţi în unitatea suport de la Câmpina a crescut foarte mult.
Dacă în luna aprilie, la Câmpina au fost zile în care în spital erau internaţi chiar şi câte un singur bolnav de COVID-19, situaţia s-a schimbat dramatic începând cu luna iunie. În prezent sunt internaţi la SMC peste 60 de persoane testate pozitiv, cei mai mulţi cu forme uşoare şi medii ale bolii.
Aproape 1.000 de cazuri noi
Până ieri, 21 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 39.133 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.586 au fost externate.
24.454 de pacienți au fost declarați vindecați și 2.612 pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.
Totodată, până în prezent, 1.087 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere.
În intervalul 20.07.2020 (10:00) – 21.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 36 decese ( 26 bărbați și 10 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Maramureș, Prahova, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea, Ilfov și Municipiul București.
Dintre acestea, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 9 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 9 la categoria de vârstă 60-69 ani, 9 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 6 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani.
35 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbidități.