Cosmonauţi ruşi vor fi vaccinaţi împotriva COVID-19 cu Sputnik-V, vaccinul rusesc numit după primul satelit artificial din istorie, lansat pe orbită în 1957. Măsura se aplică și pentru cei care vor pleca spre Stația Spațială Internațională, relateză EFE şi RIA Novosti.
„Printre primii care vor fi vaccinaţi vor fi membrii echipei de astronauţi şi angajaţi de la Centrul de pregătire a cosmonauţilor”, a spus Dmitri Rogozin, directorul Agenţiei spaţiale ruse Roscosmos.
De la declanşarea pandemiei, măsuri de securitate stricte au fost instituite în cadrul antrenamentelor învederea expediţiilor cu cosmonauţi către Staţia Spaţială Internaţională pentru a evita infectarea cu COVID-19.
Cosmonauții ruși vaccinați au fost izolați
Astronauţii pregătiţi pentru zborul către stația spațială au fost izolaţi. Ei nu au putut nici să-şi ia rămas bun de la rude, aşa cum se face în mod tradiţional, iar specialiştii care au intrat în contact direct cu ei au fost supuşi unor controale amănunţite.
Fondul de investiţii directe din Rusia, responsabil de producţia şi comercializarea vaccinului rusesc, susține că „lansarea cu succes a satelitului Sputnik-1 a inaugurat era cuceririi cosmosului. După mai multe decenii, vaccinul Sputnik-V a fost primul care a fost înregistrat împotriva coronavirusului.
Vaccinarea cu Sputnik-V, „siguranţa absolută şi eficienţa ridicată”
Faptul că acești cosmonauţi vor fi vaccinaţi cu Sputnik-V demonstrează „siguranţa absolută şi eficienţa ridicată” a acestuia, potrivit unui comunicat de presă.
După mai bine de două decenii de cooperare internaţională, viitorul echipaj care va pleca cu nava spaţială Soiuz spre platforma orbitală va fi alcătuită exclusiv din ruşi.
Compania americana privată SpaceX şi-a trimis prima misiune pilotată în noiembrie anul trecut, la nouă ani de la suspendarea programului navetelor spaţiale în 2011.
Ce reguli trebuie respectate înainte de a se vaccine cu Sputnik-V
Persoanele care decid să se imunizeze împotriva COVID-19 cu vaccinul rusesc Sputnik-V trebuie să accepte un regim special cu două săptămâni înainte de prima doză şi încă 21 de zile după cea de-a doua doză.
Autorităţile ruse au fost foarte explicite în acest sens şi i-au îndemnat pe doritorii de vaccin rusesc se abţină de la consumul de alcool timp de 56 de zile.
„Două săptămâni înainte de prima doză de vaccin trebuie, categoric, să nu se consume alcool. Formarea imunităţii înseamnă 21 de zile între cele două injecţii şi alte 21 de zile după. Aaşadar, 56 de zile în total”, a explicat Anna Popova, responsabil rus în domeniul sanitar.
Popova a insistat că abstinenţa trebuie să fie una strictă, fără excepţii, pentru cei care s-au vaccinat şi le-a transmis celor care se confruntă cu efecte adverse în urma privării de alcool să apeleze la medic.
Anterior, vicepremierul rus Tatiana Golikova le ceruse persoanelor care se vaccinează cu Sputnik-V să se abţină de la alcool timp de 42 de zile.
Două luni fără alcool!
Potrivit presei de la Moscova, mulţi ruşi au reacţionat negativ pe reţelele de socializare faţă de acest îndemn la abstinenţă, în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă.
Oficialităţile din Rusia spun că sunt pregătite pentru vaccinarea masivă gratuită şi voluntară, ordonată de preşedintele Vladimir Putin.
Rusia a înregistrat până în prezent 44.159 de decese ale persoanelor care au contractat coronavirusul şi peste 2,5 de milioane de persoane testate pozitiv la COVID-19.