Prima pagină » Local » Coșmarul vameșilor a devenit realitate. Procurorii DNA au ajuns ieri cu mascații în birourile de la Sculeni. Pentru ce se lua șpagă?

Coșmarul vameșilor a devenit realitate. Procurorii DNA au ajuns ieri cu mascații în birourile de la Sculeni. Pentru ce se lua șpagă?

18 ian. 2023, 02:00, 4 ,
Dragos Savin în Local

Încă un dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție zguduie vama din temelii. Din câte se pare este vorba despre noi fapte de corupție. Vorbim despre Vama Sculeni, Vama Albița, dar și despre alte puncte de trecere a frontierei din zona Moldovei

Ieri dimineață, mai multe puncte de trecere a frontierei au fost vizitate de ofițeri de la DGA și DNA. Un nou dosar de corupție a prins contur după ce pe parcursului anilor 2021-2022 au fost comise o serie de ilegalități. Mai precis, mai mulți vameși sunt bănuiți că în schimbul a câteva sute de euro au făcut posibilă trecerea frontierei a unor cetățeni moldoveni care voiau să ajungă la muncă în țări precum Germania, Belgia sau Franța.

Practic, vameșii i-ar fi ajutat să tranziteze teritoriul României în schimbul unor sume de ordinul sutelor de euro. Ieri, mascații au descins în mai multe birouri și au condus la audieri, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Iași, mai multe persoane.

Ce au spus reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție?

Anchetatorii au transmis că au fost efectuate zeci de percheziții.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași, în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală), efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră, comise în perioada iulie 2021 – septembrie 2022.

În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții în 31 de locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că atunci când împrejurările vor permite vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată într-un comunicat transmis de DNA.

Un nou dosar la Vama Albița, după zece ani

Acest nou dosar al DNA vine la doar câteva zile distanță din momentul în care Curtea de Apel Iași a pronunțat mai multe achitări și condamnări cu suspendare în mega-dosarul „Vama Sculeni”, deschis în anul 2013. Totul a pornit în 2013, când oamenii legii din România şi Republica Moldova au descins în vămile de pe cele două maluri ale Prutului, Albița şi Leuşeni.

Atât vameşii, cât şi poliţiştii de frontieră învinuiţi în dosar „taxau“ la sânge orice autovehicul de transport marfă care tranzita punctul vamal. Şoferii aveau de achitat şpagă la ambele cabine, atât la Leuşeni, cât şi la Albiţa. Potrivit unor surse judiciare, angajaţii punctului vamal de la Leuşeni erau mai lacomi, ajungând să ceară şpăgi de 250-300 de euro per transport.

Pentru presupusele fapte de luare de mită, având în vedere că au trecut mai mult de șase ani de la data săvârșirii infracțiunii, a intervenit prescripția faptei. Chiar și așa, Curtea de Apel Iași a trimis dosarul la Tribunalul Vaslui, dar părțile implicate așteaptă motivarea instanței.

Dosarul de corupție de la Vama Albița a fost trimis spre rejudecare

Amintim că, în rechizitoriul întocmit în anul 2018, procurorii au reținut următoarea stare de fapt, precum că în perioada mai – octombrie 2013, în calitate de lucrători vamali în cadrul Biroului Vamal Albița, județul Vaslui, aflați în exercițiul funcțiunii, s-au asociat în scopul săvârșirii unor infracțiuni de corupție în contextul îndeplinirii defectuoase sau neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu referitoare la controlul vamal asupra persoanelor care desfășurau activități de transport colete spre/dinspre Republica Moldova, precum și a mijloacelor de transport utilizate de acestea.

Inculpații pretindeau și primeau sume de bani (între 20 de lei și 300 de euro) în schimbul permiterii tranzitării frontierei de est. În schimbul sumelor de bani pretinse și primite, aceștia efectuau controale vamale formale ale coletelor care erau expediate prin tranzitarea României, din Italia spre destinatari din Republica Moldova sau dinspre Republica Moldova înspre Italia, fără să verifice coletele conform normelor vamale (cantitate, conținut).

Practic, de mega-dosarul „Vama Albița” s-a cam ales praful. În luna noiembrie 2022 au fost efectuate percheziții și la Biroul Vama Tehnopolis din Iași. Procurorii au decis atunci să îi rețină pe directorul Biroului Vamal, Dănuț Bolohan, pentru cinci infracțiuni de luare de mită, pe Simona Andreica, pe Cristian Timofte și au impus control judiciar pentru Leonard Cristine Tîrnovanu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu noul dosar instrumentat de DNA Iași.

Comentarii
  • Eu nu cred nimica. Procurorii inventeaza si sunt prosti gramada…E W A, mai traieste? 😂

  • Vafile, tractorist

    Ce-ai facut Bobita?! Sunt nevinovati saracii! Nici gura macar nu le pute a spaga!!!! Si se mai dadeau romanii cu kkuru de pamant ca ne-au respins austriecii la intrarea in Schengen, da in doua luni DNA-ul a facut nustiu cate perchezitii si dosare penale la autoritatile de frontiera care in mod normal ar trebui sa asigure securitatea si siguranta granitei Comunitatii Europene cu cripto-comunistii din fosta URSSS!

  • piticul porno care si-a turnat colegii doarme noaptea linistit ? da boboasa blonda este fericita ?

  • Bine ca nu voiau sa ajunga in Austria….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 septembrie 2024
30 septembrie 2024