Prima pagină » Local » Coșmarul oricărui director: să fie condamnat la închisoare, după ce un angajat de-al său a venit beat la serviciu. Asta s-a întâmplat după un accident mortal
Coșmarul oricărui director: să fie condamnat la închisoare, după ce un angajat de-al său a venit beat la serviciu. Asta s-a întâmplat după un accident mortal

Coșmarul oricărui director: să fie condamnat la închisoare, după ce un angajat de-al său a venit beat la serviciu. Asta s-a întâmplat după un accident mortal

20 iun. 2022, 02:00, 1 ,
Ciprian Nedelcu în Local

După ce moartea a lovit pe un imobil din municipiul Iași, reprezentantul unei firme a fost pedepsit de judecători. Astfel, la finele săptămânii trecute, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus condamnarea lui Vasile Ţucă la 1 an de închisoare, pentru ucidere din culpă. În același caz, judecătorii ieșeni au dispus încetarea procesului penal pentru Vasile Țucă și Adrian Ghercă, sub acuzația de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru prescripția răspunderii penale.

După ce moartea a lovit fulgerător la o clădire din Iași, directorul unei firme a fost pedepsit de judecători. Așadar, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au dispus la finele săptămânii trecute condamnarea lui Vasile Ţucă la 1 an de închisoare, pentru ucidere din culpă. Judecătorii au reținut un grad de culpă de 50 la sută al victimei, care consumase alcool.

În același caz, judecătorii ieșeni au dispus încetarea procesului penal pentru Vasile Țucă și Adrian Ghercă, sub acuzația de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru prescripția răspunderii penale.

„Instanța admite în parte acţiunea civilă exercitată de reprezentantul Ministerului Public în numele copiilor victimei. Obligă inculpaţii Vasile Țucă şi Adrian Ghercă, în solidar cu partea responsabilă civilmente Izo Construct Trading SRL, să îi achite fiecărui copil al victimei C.M. câte 5.000 de euro pentru fiecare dintre cei 5 copii, sumă reprezentînd daune morale”, au afirmat judecătorii ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Moartea a lovit pe o clădire din Iași

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul celor doi ieșeni a început pe data de 6 februarie 2020. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași i-au trimis în judecată pe Vasile Țucă şi Adrian Ghercă. Directorul Izo Construct Trading, Vasile Țucă, a fost acuzat de ucidere din culpă și neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă. În același dosar, Adrian Ghercă, șef de șantier, era acuzat de neluarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă.

Anchetatorii au afirmat că Vasile Țucă, în calitate de director tehnic în cadrul SC Izo Construct Trading SRL, în timp ce coordona și supraveghea desfășurarea lucrărilor la punctul de lucru deschis pe terasa unei clădiri amplasate pe bulevardul Prof.dr. Dimitrie Mageron, pe data de 22 februarie 2016, a creat o situație concretă, reală și actuală căreia îi lipsea doar prilejul declanșator pentru a produce un accident de muncă.

„Inculpatul nu a luat măsurile legale cu privire la lucrările de la înălțime, respectiv nu a adoptat, din faza de cercetare proiectare și execuție a construcțiilor, soluții conforme prevederilor legale în vigoare privind securitatea și sănătatea în muncă, prin a căror aplicare să fie eliminate riscurile de accidentare și să asigure, și să controleze cunoașterea și aplicarea de către toți lucrătorii a măsurilor prevăzute în planul de prevenire și de protecție stabilit). Prin omisiunea de a lua măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, inculpatul a sporit condițiile de producere a unui accident de muncă”, au precizat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Ce au spus anchetatorii ieșeni cu privire la Vasile Țucă și Adrian Ghercă

Oamenii legii au mai spus că, pe 22 iunie 2016, în jurul orei 13:00, un angajat, Costel M., a decedat după ce a căzut de la o înălțime de 15 metri, în timp ce desfășura lucrări de termoizolație de pe acoperișul clădirii amintite, fără a purta echipament corespunzător pentru munca la înălțime.

„În sarcina inculpatului Ghercă Adrian s-a reținut că, în perioada 17-21 februarie 2016, în calitate de șef de șantier în cadrul SC Izo Construct Trading SRL, în timp ce coordona și supraveghea desfășurarea lucrărilor la punctul de lucru deschis pe terasa clădirii respective, nu a luat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă, iar, prin inacțiunea sa, a creat o situație concretă, reală și actuală căreia îi lipsește doar prilejul declanșator pentru a produce un accident”, au încheiat procurorii ieșeni.

Acum, după ce moartea a lovit pe o clădire din Iași, directorul unei firme a fost pedepsit de judecători.

Comentarii
  • In constructii si in service -uri auto, 80% dintre angajati consuma alcool inainte de inceperea programului sau chiar in timpul programului. Fiecare angajat poarta la el un celular cu ,,Unirea”.Daca le spui ceva isi dau demisia..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`