Prima pagină » Local » Coșmar pentru zeci de mii de ieșeni. Lista localităților din județ abandonate de autorități. Pe aici nu va trece niciodată rețeaua publică de gaze – DOCUMENT

Coșmar pentru zeci de mii de ieșeni. Lista localităților din județ abandonate de autorități. Pe aici nu va trece niciodată rețeaua publică de gaze – DOCUMENT

18 apr. 2020, 04:01,
Vlad Rotaru în Local

Județul Iași a ajuns să se confrunte cu o situație atipică. Cel mai dezvoltat județ din Regiunea de Nord-Est suferă la unul din cele mai importante capitole pentru populație. Aducțiunea de gaze naturale rămâne în continuare una din cele mai mari probleme cu care se confruntă ieșenii, fie că locuiesc în nordul județului, fie că se află la doi pași de municipiul Iași. Cifrele oficiale prezintă o situație cu adevărat dezastruoasă și rușinoasă pentru toate autoritățile

Zeci de mii de ieșeni din localitățile județului nu au acces la una din cele mai importante utilități publice, gazele naturale. Aducțiunea de gaze naturale este un vis tot mai îndepărtat pentru mulți ieșeni, în ciuda faptului că localitățile se află în plină dezvoltare.

Conform ultimelor date oficiale furnizate de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, la nivelul județului Iași situația în ceea ce privește racordul locuințelor la rețeaua publică de gaze naturale nu era deloc îmbucurătoare. Dacă în mediul urban 90,2 la sută din locuințele celor cinci orașe apar ca racordate la rețeaua de gaze naturale, în mediul rural este un adevărat dezastru. Cifrele arată un procent de doar 8,4 la sută din locuințe racordate la gazele naturale.

În cele cinci unități administrativ-teritoriale ieșene, mai sunt mii de locuințe care nu au nici la această oră racordul la sistemul de gaze naturale. Datele sunt extrem de îngrijorătoare. Conform ultimelor date oficale, în municipiul Iași erau trecute 122.505 locuințe convenționale. Din totalul acestora, 115.057 erau racordate la rețeaua publică de gaze naturale. În municipiul Pașcani, din 14.267 de locuințe convenționale, 11.290 erau racordate la rețeaua furnizorului de gaze naturale. De asemenea, în orașul Hârlău erau înregistrate 3.635 locuințe individuale, din care 1.858 erau racordate la rețeaua de gaze. La Podu Iloaiei, din 3.161 de locuințe, racordate erau 1.706, iar în orașul Târgu Frumos, dintr-un număr de 4.299 locuințe erau racordate 3.432 la rețeaua de gaze.

Zona metropolitană începe să miște

O situație similiară se regăsește și în zona metropolitană a Iașului. Deși sunt localități în plină dezvoltare, situația nu este deloc îmbucurătoare pentru toată lumea. Unele comune au reușit să facă proiecte pentru aducțiunea de gaze, altele nu. De exemplu, în comuna Ciurea, din 4.507 locuințe convenționale, doar 1.232 erau racordate la rețeaua publică de gaz la ultimele date raportate la nivel central. Situația s-a schimbat însă în ultimii ani.

„În prezent sunt peste 4.000 de racordări de la datele respective. S-au mai făcut lucrări între timp. Așa erau datele atunci. Merge foarte greu cu aducțiunea de gaze. Noi suntem în licitație pentru Ciurea și Dumbrava în ceea ce privește rețeaua de distribuție”, a spus Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

În Tomești, din peste 4.400 de locuințe, aproape 2.800 erau racordate la rețeaua de gaze conform datelor furnizate de Ministerul Lucrărilor Publice. Între timp, proiectul a avansat, iar alte câteva sute de locuințe au fost racordate la rețeaua de gaze naturale.

Cu butelia la doi pași de oraș

Un adevărat dezastru este însă în localitatea Aroneanu, comună aflată la doi pași de municipiu. Conform datelor oficiale ale Ministerului Lucrărilor Publice, din 1.505 locuințe, doar una singură era racordată la rețeaua de gaze. Și asta e în zona satului Roua, aflat la marginea Iașului. De la ultimele date furnizate de autorități, de acum câțiva ani și până în prezent, în Aroneanu nu s-a mai făcut mare lucru, iar oamenii se descurcă tot cu butelia. În prezent se lucrează la un proiect de racordare la gaze naturale în satul Dorobanț, acesta fiind singurul proiect. S-au făcut aproape 800 metri liniari.

„Comuna Aroneanu a executat până astăzi aproximativ 800 m.l. de rețea de distribuție a gazelor naturale în satul Dorobanț, pe drumul comunal din localitate. Totodată, s-au achiziționat încă 1.000 de m.l. de rețea de aducțiune, ce urmează a fi montată înspre gazoduct, către Ionești. Lucrarea presupune amplasarea unei stații de reglare a mediei presiuni racordată la sistemul național de transport (gazoductul Iași-Ungheni). Lucrarea va începe din zona cătunului Ionești cu satul Dorobanț, de aici către satul Aroneanu se va urca prin zona străzii Sărata, apoi către satul Rediu-Aldei pe drumul Aron-Vodă și în continuarea acestuia, iar în satul Șorogari traversarea se va face prin foraj, pe sub iazul Aroneanu”, se arată în anunțul primarului Benone Moruzi.

Practic, timp de trei mandate acesta a bătut pasul pe loc, iar oamenii de localitate abia în lunile următoare se vor putea bucura de gaz în propriile locuințe.

Magistralele de gaze naturale, lăsate în așteptare

La începutul anului trecut, Consiliul Județean Iași a demarat un proiect privind înființarea a două magistrale de gaz, în colaborare cu societatea Transgaz, care să deservească mai multe comune ieșene. Au fost înființate două asociații de dezvoltare intercomunitară în acest sens. Asociația Sud-Est cuprinde comunele Dobrovăț, Schitu Duca, Comarna, Prisăcani, Costuleni, Răducăneni, Gorban, Moșna, Cozmești, Dolhești și Ciortești. Asociația Nord-Est este constituită de comunele Movileni, Țigănași, Gropnița, Probota, Trifești, Andrieșeni, Plugari și Bivolari. Cu toate acestea, proiectul bate pasul pe loc. Unii din primarii care au semnat acel protocol au arătat că nu s-a mai făcut nimic concret de atunci și până în prezent.

„Ce am putea spune despre aducțiunile de gaz? A fost un vis frumos din care ne-am trezit forțat! A fost un pic de agitație după marele anunț al domnului președinte, s-au înființat cele două ADI-uri și …. cam atât! Probabil va rămâne în faza de proiect pe hârtie. Personal, susțin în continuare proiectul. Ar fi minunat să avem aducțiuni de gaz în toate localitățile județului, însă eu sunt convins că nu acesta va fi proiectul prin care acest vis va deveni realitate!”, a spus Paul Mursa, primarul comunei Plugari.

Comuna din nordul județului nu are nici la această oră rețea de gaze naturale. Nici comunele Movileni, Țigănași, Gropnița sau Probota nu stau mai bine, aici aducțiunea de gaze fiind în continuare un vis frumos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *