Prima pagină » Local » Coșmar pentru locuitorii din estul județului Iași: „De o lună nu avem apă la robinet, este inadmisibil în ce condiții trăim în plină vară”
Coșmar pentru locuitorii din estul județului Iași:

Coșmar pentru locuitorii din estul județului Iași: „De o lună nu avem apă la robinet, este inadmisibil în ce condiții trăim în plină vară”

02 iul. 2020, 04:00,
Vlad Alexa în Local

Locuitorii din estul județului Iași trăiesc un adevărat coșmar din cauza restricțiilor de furnizare a apei potabile. Aceștia nu primesc apă la robinet decât câteva ore pe zi chiar în plină vară. Operatorul ApaVital a impus programul de furnizare din cauza problemelor la rețeaua de distribuție și tratare

Locuitorii din estul județului Iași trăiesc un coșmar din cauza restricțiilor în furnizarea apei potabile. Mare parte dintre ieșenii care locuiesc în comunele Țigănași, Victoria sau Mihail Kogălniceanu nu primesc apă potabilă la robinet decât câteva ore pe zi, iar asta se întâmplă chiar în mijlocul verii.
Oamenii sunt de-a dreptul revoltați de faptul că această situație durează deja de la începutul lunii iunie, când au fost informați de reprezentanții ApaVital că vor primi apă doar dimineața și seara din cauza consumului ridicat și a faptului că rezervoarele se epuizează cu rapiditate. În zilele ploioase însă, apa este furnizată tot doar câteva ore pe zi, iar reprezentanții ApaVital îi informează pe consumatori că sunt probleme cu turbiditatea.

„Suntem într-o situație foarte dificilă, de o lună nu mai primim apă decât o oră sau două pe zi. Este inadmisibil ce se întâmplă, suntem totuși în mileniul 3 și avem tehnologie la dispoziție. Se dă drumul la apă doar în timpul serii, nici nu știm când vine. De la începutul lunii iunie ne-au spus că nu există apă în rezervoare și trebuie să se refacă, acum spune că a plouat prea mult și au prelungit până la 31 iulie, în august ne amână iar?

Ei spun că se consumă prea multă apă, dar e normal, este vara și toți avem nevoie de apă, este cald, ne spălăm. Sunt bătrâni și copii care trebuie îngrijiți. Toată comuna Țigănași este în această situație, și în Victoria, și Mihail Kogălniceanu este la fel. De când a adus ApaVital apa în Țigănași e la fel, în fiecare an e problemă cu apa, nu a început de acum”, a explicat un ieșean care locuiește în comuna Țigănași.

Restricții din cauza consumului mare de apă și a turbidității crescute în județul Iași

Din cauza creșterii consumului de apă, resursele din rezervoarele de înmagazinare ApaVital din mai multe zone ale județului Iași se epuizează cu rapiditate, fiind necesară refacerea periodică a acestora.

„ApaVital reamintește utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim în rezervoare, care să permită funcționarea în regim normal”, au declarat oficialii ApaVital.

În aceste condiții, pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, ApaVital se află în situația de a furniza apă doar câteva ore pe zi.
De asemenea, din cauza turbidității crescute a râului Prut, determinată de precipitațiile abundente înregistrate în ultima perioadă, pe parcursul lunii iulie, ApaVital se află în situație de a furniza apă potabilă în regim nepermanent către utilizatorii din localitățile Cârniceni, Victoria, Sculeni, Șendreni, Luceni, Icușeni, Stânca și Frăsuleni. Reprezentanții ApaVital recomandă ieșenilor afectați să-și creeze rezerve de apă potabilă pe perioada furnizării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *