Prima pagină » Titlurile zilei » Coșmar pentru copiii de la țară care vor să ajungă vedete în sport! O comună din Iași pierde finanțare de milioane de euro. Primarul: „Numai în genunchi nu am stat”
Coșmar pentru copiii de la țară care vor să ajungă vedete în sport! O comună din Iași pierde finanțare de milioane de euro. Primarul:

Coșmar pentru copiii de la țară care vor să ajungă vedete în sport! O comună din Iași pierde finanțare de milioane de euro. Primarul: „Numai în genunchi nu am stat”

05 feb. 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Comuna Schitu Duca a primit finanțare pentru construirea unei săli de sport. Aproximativ 700 de copii ar fi beneficiat de acest obiectiv. Licitația pentru executarea lucrărilor a fost lansată, investiția fiind de 1,6 milioane de euro. Primarul este sceptic în ceea ce privește demararea lucrărilor. „Pentru a nu pierde investiția, comuna trebuie să pună 2 milioane de lei, fără TVA. Este destul de grav ce se întâmplă. Singura variantă era la Consiliul Județean. Chiar astăzi (ieri- n.r.) am primt un refuz de la Consiliu”, a precizat primarul Mihai Mihalache. Președintele Consiliului Județean nu a comentat situația

Proiectele pompoase anunțate de vechea guvernare s-au transformat într-un fiasco. Vara trecută, copiii din comuna Schitu Duca au primit o veste bună. Cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI) SA, comuna urma să amenajeze o sală de sport destinată unui număr de aproape 700 de copii din localitate. Deja a fost publicat și anunțul pentru realizarea proiectării și execuției pentru o sală de sport cu o capacitate de 180 de locuri. Compania a pus la dispoziție 7,7 milioane lei, fără TVA, aproape 1,6 milioane euro. Procedura urmează să fie deschisă pe data de 20.02.2020. Însă, totul s-a schimbat pe ultima sută de metri. Noua sală de sport urma să se construiască pe o suprafață de teren de 4.896 metri pătrați.

Primarul nu știe ce să mai facă

Contactat de către reporterii BZI, Mihai Mihalache, primar în comuna Schitu Duca, a precizat că în proporție de sută la sută va pierde banii CNI, deoarece nu poate acoperi cofinanțarea.

„Pentru a nu pierde investiția, comuna trebuie să pună 2 milioane de lei, fără TVA. Este destul de grav ce se întâmplă. Singura variantă era la Consiliul Județean. Chiar astăzi (ieri- n.r.) am primit un refuz de la Consiliu. Compania nu trebuia să finanțeze când știa că nu ai resurse. Bugetul comunei e făcut din banii de la nivel central și este pentru salarii, funcționare. Îmi dai sala, dar știi că nu am bani. Nu am ce face decât să mă rog, să vină alt Guvern sau alt Consiliu Județean. Numai în genunchi nu am stat. Anul ăsta nu știm dacă primim de la Consiliu 500.000 lei pentru tot anul. Este foarte greu, de o săptămână sunt dezgustat. Nu am la ce poartă să bat. Am cerut Companiei să mă lase până în mai. Le-am promis la toți copilașii din comună că vom avea sală de sport. Se puteau practica fotbal, handbal, baschet…”, susține primarul Mihalache.

Alți primari au scăpat

Însă nu toate primăriile din județ au primit același tratament.

„Comuna noastră a prins finanțare pentru sala de sport. Este de aproape 1 milion de euro. Noi am primit finanțarea sută la sută. De unde să aibă banii ăștia (despre Schitu Duca – n.r.)”, a precizat Ștefan Timofte, primarul comunei Tomești.

În ceea ce privește sala de sport de la Schitu Duca, aceasta urma să intre în administrarea comunei pe o perioadă de 15 ani, interval în care destinația nu trebuia schimbată, iar întreținerea obiectivului trebuia asigurată. Apelat telefonic, Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, nu a răspuns pentru a oferi un punct de vedere legat de situația de la Schitu Duca.

Obiectivul: căutarea de talente

Investiția din Schitu Duca trebuie să ajute și la descoperirea de noi talente pe plan local.

„O sală de sport ar rezolva în mod fericit problemele întâmpinate de elevii și profesorii de Educație fizică atunci când vremea nefavorabilă, dar și condițiile exterioare de organizare sportivă specifică nu permit desfășurarea orelor de Educație fizică în aer liber. Prin construirea unei săli de sport s-ar crea condițiile ca tineretul din zonă să practice sportul și mișcarea în timpul liber pe tot parcursul anului. Nu este lipsit de importanță că prin dezvoltarea bazelor sportive din școli se creează condiții pentru apariția talentelor în sport și se lărgește baza de selecție a sportivilor valoroși capabili să reprezinte România în competițiile internaționale, mondiale sau olimpice”, sunt unele dintre obiectivele proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *