Prima pagină » Titlurile zilei » Coșmar fără sfârșit în cel mai mare cartier rezidențial din Iași: Proprietarii au rămas cu mâna întinsă așteptând despăgubiri de sute de mii de lei
Coșmar fără sfârșit în cel mai mare cartier rezidențial din Iași: Proprietarii au rămas cu mâna întinsă așteptând despăgubiri de sute de mii de lei

Coșmar fără sfârșit în cel mai mare cartier rezidențial din Iași: Proprietarii au rămas cu mâna întinsă așteptând despăgubiri de sute de mii de lei

09 dec. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Ieșenii care și-au cumpărat apartamente în cel mai mare cartier rezidențial din Iași stau cu mâna întinsă în așteptarea unor despăgubiri de aproape 350.000 de lei. Oamenii au fost duși de nas de-a lungul anilor, până când dezvoltatorul proiectului imobiliar a intrat în insolvență și a vândut în viteză toate bunurile altei companii. Suma trecută în tabelul creanțelor este reprezentată de mai multe investiții promise și nerealizate de Future Investiții Imobiliare SRL, multe din aceste cheltuieli cu amenajările și rețelele de utilități fiind suportate chiar de către locatari și Asociația de Proprietari Green Park. În momentul de față, lichidatorii judiciari încearcă să obțină dreptul de a intra în cartier pentru a evalua unele terenuri „rătăcite” prin acte.

Nici după ani buni de când s-au mutat în cel mai mare cartier rezidențial din Iași, proprietarii apartamentelor din Green Park nu își găsesc liniștea. Aceștia au fost păcăliți în mod grosolan de către dezvoltatorul proiectului imobiliar și de către lichidatorii judiciari. Deși trebuiau să primească o sumă de circa 350 de mii de lei din vânzarea bunurilor SC Future Investiții Imobiliare SRL, către Inter Doga SRL, aceștia nu au încasat nimic din cei aproape 8 milioane de euro.

Concret, în tabelul creanțelor realizat de lichidatori, în cazul Future Investitii Imobiliare SRL a fost trecută o sumă de 356.687 lei reprezentată de investiții anunțate și nerealizate de către dezvoltator. Investițiile se referă la o serie de amenajări interioare și rețele de utilități. Pentru că nu au fost realizate la timp de companie, proprietarii au pus mână de la mână, iar prin intermediul Asociației de Proprietari Green Park au fost finalizate și aceste lucrări absolut necesare.

Nu au primit niciun leu din cei 8 milioane de euro

Cheltuielile au fost făcute cu gândul că banii vor fi recuperați în procedura de insolvență a SC Future Investitții Imobiliare SRL. Deși Inter Doga SRL a plătit o sumă de aproape 8 milioane de euro pe 181 apartamente, aproape 190 de boxe, 15 garaje și 150 parcări subterane, niciun leu nu a ajuns în conturile Asociației de Proprietari Green Park.
Prima tentativă serioasă de recuperare a banilor a fost realizată pe parcursul anului trecut, însă cererile făcute de Asociația de Proprietari Green Park au fost respinse pe motiv că nu au fost depuse la termen. La momentul respectiv însă, Asociația era condusă de persoane intens contestate de către proprietari. În prezent, conducerea Asociației a fost schimbată și au fost repornite o serie de demersuri în acest sens.

Asociația de Proprietari are un deficit de aproape 600 de mii de lei

La nivelul Asociației de Proprietari Green Park sunt arondate aproximativ 700 de apartamente. În prezent, în conturile Asociației există un deficit de aproape 600.000 de lei. Din acest motiv, în urmă cu aproximativ 2 luni, conturile au fost blocate, iar acum locatarii plătesc facturile la întreținere direct prin virament bancar. Cei mai mulți locatari l-au acuzat pe fostul administrator, Oana Penișoară, de situația în care s-a ajuns. Noul președinte al asociației, Liliana Roman Năstase, a comandat în acest sens un audit extern. Totodată, se încearcă separarea blocurilor în asociații mai mici, în așa fel încât administrarea să fie mai simplă. Astfel, la Judecătoria Iași a fost depusă o cerere pentru „acordare personalitate juridică” în cazul Asociației de Proprietari bl. B1 – Cartier Green Park.

Ultima șansă de recuperare a banilor, blocată de noul proprietar

Cele două mari companii cu capital străin care sunt implicate în ansamblul rezidențial Green Park au ajuns în conflict deschis. Firma cu capital german Inter Doga, controlată de un cetățean turc pe nume Gunay Doga, a plătit anul trecut 8 milioane de euro israelienilor de la Future Investiții Imobiliare SRL, companie aflată în continuare în insolvență.
Pentru că evaluatorii „au omis” să menționeze în procedurile de insolvență două imobile care ar aparține încă israelienilor, aceștia au încercat în repetate rânduri să facă o evaluare a acestora. Este vorba despre două blocuri turn care nu au fost încă finalizate. Cei de la Inter Doga s-au opus însă vehement, motiv pentru care israelienii au deschis un dosar în instanță.

Reanalizarea imobilelor B9 și B10 a fost soclicitată întrucât acestea nu s-au publicat în rapoarte și din eroare nu s-au transmis, asta în condițiile în care israelienii încă sunt proprietari pe unele terenuri de sub blocuri.

„Debitorul este proprietarul terenurilor pe care se află acele construcții, este titularul autorizațiilor de construcții, iar banca are calitate de creditor garantat și deține o ipotecă asupra terenurilor și asupra construcțiilor înscrise în Cartea Funciară”, se mai arată în pronunțarea magistraților.

Gunay Doga a împrumutat mare parte din banii plătiți

De cealaltă parte, reprezentanții Inter Doga SRL au refuzat accesul evaluatorilor în cartier pe motiv că deține drepturi de superficie. Superficia este dreptul de a avea sau de a edifica o construcție pe terenul altuia.

„Inter Doga refuză accesul în incinta blocurilor pe motiv că ar deține un drept de superficie asupra unor terenuri din cadrul ansamblului rezidențial Green Park”, se arată în motivarea celor de la Inter Doga.

Cele două blocuri turn nu au fost încă finalizate, motiv pentru care este necesară evaluarea acestora.
Gunay Doga a împrumutat o sumă de 5 milioane de euro de la OTP Bank, cu puțin timp înainte de parafarea tranzacției. În cadrul acestui împrumut, Inte Doga SRL se obliga să nu înstrăineze, să nu închirieze, să nu vândă și să nu demoleze imobilele fără acordul OTP Bank pe perioada derulării contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`