Prima pagină » Titlurile zilei » Corupție la o asociație de proprietari din cartierul Galata: ”Du-te-n aia mea, pișorcoaso!”! Acuzații incredibile: facturi umflate, bătrâni evacuați și interese politice – FOTO

Corupție la o asociație de proprietari din cartierul Galata: ”Du-te-n aia mea, pișorcoaso!”! Acuzații incredibile: facturi umflate, bătrâni evacuați și interese politice – FOTO

17 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Noul președinte al Asociației de Proprietari Galata 1C susține că primește piedici din partea membrilor comitetului executiv. Nicolae Mironescu vrea să aibă acces la situația financiară a asociației. În replică, persoanele acuzate spun că președintele este violent și că vrea să aibă acces la suma de 170.000 de lei, peste 30.000 de euro, banii asociației

Președintele Asociațiiei de Proprietari Galata 1C din Municipiul Iași rupe tăcerea după ce a a fost ales de proprietarii din cartier. Nicolae Mironescu acuză că actualii membri ai comitetului executiv ascund documente importante legate de activitatea asociației. Noul președinte susține că sunt multe nereguli ce datează încă de pe vremea lui Dumitru Vâță, care a condus asociația mulți ani. Mironescu mai spune că are informații care arată că bătrâni neajutorați au primit facturi umflate și au fost evacuați din cauza datoriilor. Mai apoi, imobilele ar fi ajuns în proprietatea unui grup de interese. Asociația din Galata este formată din 21 de blocuri cu 369 de apartamente.

”Pe data de 21.01.2021 am fost ales președinte al asociației din Galata. Mi-am propus să verific situația asociației, să comand un audit. Sunt destule informații conform cărora pe vremea fostului administrator, Dumitru Vâță, s-a umblat la consumul de apă, au fost proprietari care s-au trezit cu apartamentele vândute”, a precizat Nicolae Mironescu, în vârstă de 62 de ani.

În edițiile trecute ale BZI au fost prezentate conflictele și de la alte asociații de proprietari.

Corupție la o asociație de proprietari din cartierul Galata. Președintele s-a trezit cu lacăt pe dulapul cu documente

Însă, de când a fost ales președinte al asociației, Nicolae Mironescu s-ar fi lovit de șicanele membrilor comitetului executiv. Mai precis, Doina Roșca, membră PNL, ar fi orchestrat mușamalizarea mai multor situații.

”Când au văzut că sunt interesat de situația financiară a asociației, nu am avut acces la dulap. Acolo erau documentele. În atâta timp nu am avut acces. În comitet este doamna Doina Roșca, care nu a fost aleasă în comitet, nu a avut voturi. Dar am primit o adresă de la Primăria Iași, prin care mi se impunea să o accept pe doamna Roșca în comitet. Pur și simplu nu a fost acceptată de asociație. Ea este de pe vremea lui Vâță. Am cerut la Primăria Iași să nu o impună, ca să îmi pot face treaba, dar am fost refuzat. Am declarație de la femeia de serviciu că doamna Roșca a luat documente din dulap. Aceeași femeie de serviciu a declarat că a fost amenințată că va fi dată afară dacă nu face mici comisioane: trebuia să-i cumpere țigări. La parterul unui bloc, o frizerie are datorii la apă, dar doamna Roșca îi asigură că se rezolvă, pentru că este coafată acolo”, sunt acuzațiile lui Nicolae Mironescu.

Cert este că, de aproape 5 luni, Nicolae Mironescu nu-și poate exercita funcția și nici nu reușește să convoace o adunare generală a proprietarilor. Asociația de la Galata este importantă și în context electoral. La alegerile locale este activată în funcție de interesele partidelor politice. La un moment dat, o asociație de proprietari a fost obligată de instanță să repare acoperișul imobilului.

Doina Roșca, membră PNL: ”E un bețivan ordinar”

Contactată de reporterii BZI, Doina Roșca a avut cu totul altă versiune. Spune că Nicolae Mironescu nu știe cum să cheltuie banii asociației pe lucrării executate de apropiați.

”S-a propus un comitet executiv, cu cel mai mare număr de voturi este ales președintele. Statutul că trebuie să fie 5 membri, nu mai puțin 3. Au candiat 7, eu am fost printre primii 5. Eu nu prea voiam, am preocupările mele. Am întrebat dacă intru în comitetul executiv, la Serviciul Asociații de Proprietari. Responsabilitate este mare pentru 70 de lei pe lună. De când a venit, a crezut că asociația este sat fără câini. Are 650 de lei pe lună, credea că își pune salariul pe lună. A sărit și la bătaie. A schimbat butucul de patru ori la asociație. A făcut reparații fără să consulte mai multe firme. El credea că-și aduce prietenii să facă lucrări în subsoluri. Avem fond de reparații de 170.000 de lei. A luat doi saci de acte. Omul crede că este moșia lui. Eu nu am cheie acolo, nu știu ce are omul ăsta cu mine. Nu putem face reparații pentru că el vrea să își aducă echipa lui. Doamna de la curățenie nu știe să scrie, a pus-o să semneze. Eu un bețivan ordinar, a mai fost și la volan. La un moment dat mi-a spus: «Du-te-n aia mea, pișorcoaso!»”, a povestit Doina Roșca.

Contabila Mariana Moraru: ”Știe că nu am bărbat care să-i dea una în freză”

Contabila Mariana Moraru este cea mai afectată de conflictul din asociație. A spus reporterilor BZI că are nevoie de liniște, pentru că are doi copii pe care se chinuie să-i crească, după ce și-a găsit și al doilea serviciu.

”Nu v-a prezentat situația reală. Pe data de 13 octombrie 2021, fără știrea nimănui, a pus femeia de serviciu să pună arhiva în saci. Cealaltă femeie de serviciu a sunat pe toată lumea. Mironescu fugise de la fața locului, nu știm ce a făcut. Domnul are dosar penal la Poliție, am fost audiată deja. Domnul nu cunoaște nimic, nu știe legislație. Administratorul era atunci în carantină. Domnul Mironescu a profitat să aibă acces unic la contul asociației. Orice depunere se face în doi. Nu știe cum să pună mâna pe banii asociației. Și-a dat demisia, apoi și-a retras-o. Trebuie să se țină o adunare generală, să vedem când hotărăște Primăria. Este susținut de oameni cărora le-a dat un pahar cu vin și le-a întunecat mințile. Nu se poate lucra cu dânsul. Totată lumea spune că-i un nebun. Eu iau 1.000 de lei, am doi copii, am luat al doilea serviciu la Egros. Prefer să rămân, dar să am liniște. Știe că nu am bărbat care să-i dea una în freză. Eu sunt divorțată de când sunt copiii la grădiniță. Mi-a spus că m-am dat cu ceva pe față, ca să par bolnavă”, a declarat Mariana Moraru, contabila asociației.

La un moment dat a izbucnit în plâns, când își aducea aminte de nedreptățile de la asociație.

Nicolae Mironescu a fost amendat pentru neîndeplinirea obligațiilor

Reporterii au contactat reprezentanții Serviciul Asociații Proprietari, constituită la nivelul Primăriei Iași, care au precizat că Nicolae Mironescu nu a respectat atribuțiile date de funcția de președinte. În consecință, a fost amendat cu suma de 2.500 de lei.

”Domnul Mironescu nu are dreptate în afirmațiile făcute, întrucât nu a respectat legea, pentru că nu a pus la dispoziție documente și informații solicitate de proprietari. Un proprietar a cerut fișa de cont, de penalități, încă din data de 9.02.2022. Termenul este de 10 zile. În rapoartele lunare ale cenzorului se află că nu se pun la dispoziție documente care să ateste cheltuielile care se introduc în lista de plată. Întrucât a fost avertizat și nu a dus la îndeplinire, a fost sancționat conform legii”, a precizat Ionică Ciobanu, șef Serviciu Asociații Proprietari.

Activitatea de la Asociația de Proprietari din cartierul Galata va fi verificată în perioada următoare de reprezentanții Primăriei Iași.

Comentarii
  • locuitor la bloc

    Unul care se crede primar inainte de alegeri si o pisorcoasa de etnie , mare pn-lista , doua panarami de galeata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *