Prima pagină » Actualitate » Corupția din sistemul medical plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană. Salariile uriașe din sistem nu a îndepărtat șpaga
Corupția din sistemul medical plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană. Salariile uriașe din sistem nu a îndepărtat șpaga

Corupția din sistemul medical plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană. Salariile uriașe din sistem nu a îndepărtat șpaga

12 aug. 2022, 12:55,
în Actualitate

Corupția din sistemul medical plasează România pe primul loc în UE. Asta în condiţiile în care salariile din sistem au crescut extrem de mult în ultimii ani. Sunt medici care încasează zeci de mii de lei lunar de la stat, dar spaga tot sfântă a rămas.

În condiţiile în care salariul unei asistente medicale se invârste în jurul sumei de 4800 de lei, iar a unui medic primar între 7593 și 15567 lei.

Corupţia din sistemul medical din România este cea mai mare din Uniunea Europeană

Conform datelor culese într-un studiu făcut recent, corupția din sistemul medical românesc este cea mai mare din Ununea Europeană. Degeaba în urmă cu câțiva ani, sistemul medical a beneficiat de creșteri mări a salariilor. Problemele sunt multe în raport bolnav – medic. Statistică arată că unul dintre cinci pacienți dă bani sau cadouri scumpe la medici sau asistente medicale care lucrează în spitale deținute de statul român. Locul în care se dă spaga este divers, vorbim despre cabinetul medical, săli de aşteptate sau holuri. Dacă e să vorbim despre câtă șpagă se dă, informația o poţi afla de la rudele, sau pacienţii internați în spital. Se pare că informațiile pot fi aflate ducă câteva minute de discuție pe holurile unităților medicale.

Comparativ cu anul 2019, când salariile medicilor și personalului medical au crescut enorm, sunt doar cu 1% mai puțini români care dau spagă. Acest lucru înseamnă că mărirea indemnizațiilor nu a reprezentat o frână la ideea de șpagă. Pe locul doi în topul făcut de Uniunea Europeană se află Grecia, iar la polul opus sunt țări precum Olanda, Suedia sau Finlanda. În condiţiile în care statistica cuprinde și donațiile pacienților direct către spitale, metodă care nu se aplică şi în România.  Sociologul Ioan Hosu consideră că fenomenul asimilat corupției este perceput de către oamenii simpli ca fiind unul de mulțumire sau de recompensare pentru serviciile primite.

Salariile medicilor sunt foarte mari, nu mai este necesară ”mică atenție”

În schimb, salariile medicilor și asistentelor medicale continuă să crească. Ultima creștere a avut loc la începutul anului 2022, cu 25%. Salariile medicilor sunt diferite, luându-se în calcul funcția, specializarea, rangul spitalului unde îşi desfăşoară activitatea. Lista cu salariile medicilor este la nivelul anului 2021:

  • Medic Șef Centru 8172 – 16345 lei
  • Medic 7971 lei
  • Medic primar 7593 – 15567 lei
  • Medic rezident anul I 5700 – 6757 lei
  • Medic rezident anul ÎI 6100 lei
  • Medic rezident anul III 6700 – 7203 lei
  • Medic specialist 6165 – 12330 lei

În schimb, președintele Colegiului Medicilor din România lansează un apel la cetățeni pentru a nu mai oferi atenții personalului medical

„Unii pacienţi simt nevoia unei recompense. Nu mai e nevoie. Îi rugăm pe pacienții României să înțeleagă. Dragi concetățeni veniturile medicilor au crescut”. explică Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.

Cu toate acestea, corupţia din sistemul medical continuă să fie o mare problemă, iar mai mulţi medici au fost deja arestați pentru astfel de fapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`