Prima pagină » Titlurile zilei » Corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” anchetată de procurorii DNA!  Managementul lui Daniel Timofte contestat de către reprezentanții Ministerului Sănătății!

Corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” anchetată de procurorii DNA!  Managementul lui Daniel Timofte contestat de către reprezentanții Ministerului Sănătății!

23 nov. 2022, 02:00, 36 ,
în Titlurile zilei

În urma articolelor publicate de cotidianul BZI în care au fost scoase la lumina nenumăratele nereguli din cadrul Spitalului “Sf. Spiridon”, corpul de Control al Ministerului Sănătăţii a realizat un audit public intern în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, în cadrul unității medicale. Din cauza numeroaselor nereguli constate, care au fost cuprinse și în raportul final nr. BAPI 974/24.10.2022, Ministerul Sănătății a solicitat Direcției Naționale Anticorupție Serviciul Teritorial Iași și Curții de Conturi a României să facă o anchetă, respectiv un control în cadrul spitalului și să ia măsurile care se impun

În perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, o comisie din partea Ministerului Sănătății, formată din dr. Renata Zulean, ec. Lucica Lincan și ec. Mihai Duluman, a realizat un audit la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Perioada supusă auditării a fost 01.01.2020 – 31.12.2021. Reprezentanții ministerului au constat că în cadrul unității medicale nu s-a putut asigura o continuitate a stocurilor de medicamente, materiale sanitare și reactivi, ajungându-se în situația în care medicii s-au văzut nevoiți să achiziționeze medicamente din banii proprii pentru a-i putea salva pe bolnavi.

Probleme grave au fost constate și în segmental financiar-contabil al spitalului. Astfel, dacă la finalul anului 2020, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi înregistra excedent financiar și plăți restante de doar 323 de lei, sub 30 de zile de la termenul scadent de plată, începând cu anul 2021, aproape la fiecare trimestru de raportare, instituția a înregistrat plăți restante. Se ajunge în situația în care în luna august 2022 să se înregistreze plăți restante în valoare de 5.898.235 de lei, din care 5.748.461 de lei sub 30 de zile de la termenul scadent de plată, respectiv 149.774 de lei peste 120 de zile de la termenul scadent de plată – deja arierate.

Corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” anchetată de DNA și Curtea de Conturi!

Corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” este anchetată de procurorii DNA și de către o delegație a Curții de Conturi a României. Aceasta după ce numeroasele probleme constate de către reprezentanții Ministerului Sănătății în cadrul unității medicale, în timpul auditului din perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, au fost aduse la cunoștința celor două instituții prin adresa nr. BAPI 974/27.10.2022.

„În urma desfășurării misiunii de audit public intern la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași în perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, a fost întocmit Raportul de audit public intern nr. BAPI 974/24.10.2022, avizat de către ministrul Sănătății cu nr. AR18941/24.10.2022, anexat, în care au fost cuprinse o multitudine de probleme (de organizare și funcționare, de achiziții publice, financiar-contabile etc.), identificate în perioada auditată 01.01.2020 – 31.12.2021, extizându-se verificările și în anul 2022. Ca urmare a problemelor identificate, vă solicităm analiza acestora și luarea măsurilor ce se impun”, a precizat ec. Lucica Lincan, Șef Birou Audit Public Intern Ministerul Sănătății.

Acest lucru nu face decât să demonstreze că neregulile din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași sunt extrem de grave, iar zilele lui Daniel Timofte la conducerea unității medicale sunt numărate.

Cum comentează membrii Consiliului de Administrație această chestiune!

În perioada 04.07.2022 – 12.08.2022, în care s-a efectuat auditul la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, consiliul de administrație al unității medicale număra 5 membri cu drepturi depline: dr. Vasile Cepoi, dr. Bogdan Iliescu, prof. dr. Vasile Drug, dr. Iulian Radu și prof. dr. Radu Iliescu. O parte din membrii Consiulului de Administrație au fost schimbați între timp, unii dintre ei demisionând, iar alții fiind pensionați.

De situația în care a ajuns cel mai mare spital din zona Moldovei nu se face responsabil doar Daniel Timofte, ci și membrii Consiliului de Administrație din perioada supusă auditului. De aceea, reporterii BZI au dorit să afle ce părere au aceștia despre faptul că DNA va desfășura o anchetă în cadrul spitalului. Membrii Consiliului de Adminstrație al spitalului nu au dorit să comenteze situația.

„Este o mare noutate pentru mine. În ceea ce privește auditul doar Daniel Timofte vă poate oferi informații”, a precizat dr. Bogdan Iliescu.

„Mulțumesc pentru întrebarea dumneavoastră. Din păcate nu pot exprima o opinie în acest sens din motive procedurale”, a transmis prof. dr. Vasile Drug.

Reporterii BZI au încercat să ia legătura și cu dr. Vasile Cepoi, dar acesta nu au putut fi contactat.

Responsabil de colapsul în care a ajuns Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” Iaşi nu este doar actualul manager, ci și membrii Consiliului de Administrație, care au închis ochii şi au lăsat unitatea medicală la cheremul lui Daniel Timofte.

Cel mai probabil DNA şi DIICOT nu vor lua măsurile care se impun, fiind mai preocupaţi să numere locurile de parcare, etajele şi ferestrele clădirilor de prin oraș şi să verifice autorizațiile de construcții, timp în care  corupția de la Spitalul „Sf. Spiridon” va continua.

Comentarii
  • Dacă nu iese manager nevasta lui Movila nimic nu-i bine la spital

  • Anchetati si Elena Doamna chiar trebuie

  • Nimic nu va fi bine pana cand Daniela Nichifor nu va fi indepartata din spital definitiv! Ea coontinua sa l duca de capastru pe manager, asa cum ii tuna ei prin creierul minimizat de nesimtire si de fumul de tigara pe care ea insasi il emana permanent in propriul birou, in dispretul legii care interzice fumatul in institutiile publice! Apropos: nu poate nimeni sa mearga la orice ora la care individa asta se afla la lucru in biroul ei si sa constate ca ea fumeaza cu nesimtire nemarginita acolo???????????

  • da mai bine cercetati si cum s au facut plati ilegale la spiridon, madam solovastru, tibichi cu cepoi, doar se stie….

  • Nu vedeti ca nu se intampla nimic tot netrebnici si golanii fura si conduc,nu cred ca a avut spitalul universitar asa o conducere de proasta,sa verifice cum au dat parcarea din spatele policlinicii la un privat care o tine goala,cum se poate asa ceva ?

  • Aveti tema grea pentru acasa…

  • Alo DGA Iași?Alo DNA Iași?

    Corupție și dispreț este in tot sistemul medical, începând cu infirmier a și terminând cu directorul.Haideti să facem o campanie în care să_i demascăm pe toți aceia din sistemul medical care cer/acceptă șpaga!!!ex.Gîlca Costel de la gastro Sf.Spiridon…

  • Alo DGA Iași?

    Corupție și dispreț este in tot sistemul medical, începând cu infirmier a și terminând cu directorul.Haideti să facem o campanie în care să_i demascăm pe toți aceia din sistemul medical care cer/acceptă șpaga!!!ex.Gîlca Costel de la gastro Sf.Spiridon…

  • Solovastru și cu soțul sunt finii lui Fenechiu,crede-ti ca va plăti ceva ????

  • Nu trebuie să ne surprindă ilegalitățile făcute de doamna Chiriac care a numit recent cu sunete și trâmbițe in funcția de asistent sef pe doamna Demir. Nu cumva doamna Demir este asistenta care s-a prezentat în upu cu intoxicație autolitică cu substanțe interzise si acum doamna directoare pune lupul sef la oi? Orice medic știe că o persoană care a avut tentă suicidala, va mai avea asemenea tentații. Doamna Demir nici nu are voie sa lucreze cu substanțe toxice dar sa le mai și administreze ,nici atât . Nu cumva doamna Demir este asistenta care atunci când a rămas șefa temporar în locul doamnei Chiriac sa pontat o lună de zile pe grafic fara sa vina la serviciu și pentru care doamna Chiriac a fost chemata in comisia de audit sa dea cu subsemnatul? Chiar doamna este. Curios că doamna directoare de îngrijiri in loc sa respecte legea o încalcă binevoit punând la șefie o asistenta care nu îndeplinea condițiile ,neavând 5 ani in funcția de asistenta , apoi o alta asistenta care a făcut falsuri și delapidare din bani publici, că asta se intelege de aici. Aceasta este o temă nu de studiat acasă cum spunea jejeu, ci este o temă pentru instituțiile statului să ia măsuri. Uite așa nu are spitalul bani, de aici se fraudează oleacă, de dincolo oleacă și tot așa. De ce nu sunt puși să plătească cei care greșesc?

  • am fost de mai multe ori la urgente la sf spiridon si nu am dat si nu mi s a cerut spaga ,am fost tratat cu intelegere dar si eu am asteptat la rind cuminte nu m tipat nu am incercat sa intru in fata chiar daca am avut o mina rupta .Am tratat personalul cu respect si mi s a oferit respect dar erau destui care odata ajunsi acolo aveau impresia ca e spitalul lor si tipau si cereau lucruri imposibile .Romii is primii la cerinte care nu erau de urgente si pentru ca nu aveau asigurare veneau la urgente spre a fi tratati si unii din ei aveau niste mirosuri grele .Asa ca nu mai dati inainte cu spaga in spital ca nu i adevarat ,or fi exceptii dar nu e regula !

  • Curiozitate mare. Asistenta Demir care a fost numită cu sunete și trâmbițe recent asistenta șefă , nu cumva este asistenta care s-a prezentat în upu cu intoxicație autolitică, mai pe înțeles multora ,cu tentativa de suicid cu substanțe interzise? Orice medic știe că o persoană cu tentativa suicidala , va recurge la o alta tentativa de suicid . Nuu cumva doamna Demir nu are voie să lucreze cu substanțe interzise, dar ciudat , acum le și gestionează cu ajutorul doamnei directoare de îngrijiri. În condițiile astea, doamna directoare a pus lupul paznic la oi . Nu cumva doamna Demir este asistenta care atunci când a mai rămas șefa temporar în locul doamnei Chiriac a falsificat graficul de lucru și s-a trecut prezenta in pontaj și nu a venit la serviciu o lună, motiv pentru care doamna Chiriac a fost chemata la manager in comisia de audit?
    Ba, da doamna Demir este. Oare nu a făcut o mare ilegalitate doamna directoare de îngrijiri punând în funcția de asistenta șefă o asistenta care nu îndeplinea condițiile neavând 5 ani vechime că asistenta medicala iar acum punând asistenta șefă o asistenta care a falsificat și a făcut frauda cu bani publici? Domnule manager , dumneavoastră știți aceste nereguli?De ce nu se pedepsesc cei care fac nereguli? Aici sa făcut abuz de putere.

  • Terminati odată cu santajul ca nu o sa va semneze nimeni la presiune sa va faceti voi magazine in fata policlinicii. Au dreptate toti din comentarii ca scrieti doar pe interes.

  • …sigur ești un brancardier șpăgar,ori poate o infirmieră cu aere telectuale!

  • Alo, se sesizează careva cu neregulile făcute de doamna Chiriac care recent a pus în funcție o asistenta șefă care a făcut frauda și a falsificat grafice. Nu cumva doamna Demir recent pusă în funcție de asistenta șefă, este asistenta care sa prezentat în upu cu intoxicație autolitică, mai pe înțelesul tuturor cu tentativa de suicid cu substanțe interzise. Orice medic știe că o persoană care în trecut a vrut să se sinucidă , există riscul de a încerca din nou.Doamna nici nu mai avea voie să lucreze cu substanțe interzise dar sa le mai și gestioneze. In acest caz doamna Chiriac a pus lupul paznic la oi. Nu cumva doamna Demir este asistenta care atunci când a mai stat in locul doamnei Chiriac a falsificat graficul de lucru și sa pontat prezenta si ea a stat acasă o lună de zile, motiv pentru care doamna Chiriac a fost chemata la manager in comisia de audit? Ba da, doamna Demir este. Nu cumva doamna Chiriac a făcut o ilegalitate când a pus asistenta șefă o asistenta care nu îndeplinea condițiile neavând 5 ani vechime in funcția de asistenta medicală și acum o asistenta care a falsificat graficul și a făcut frauda cu bani publici? Asta este abuz de putere. Domnule manager știți de aceste nereguli?

  • Sistem bolnav când ajungi la spital te tratează după protocolul semnat ai trecut de 50 ani poți să mori nici nu le pasa

  • Șantajisti , are dreptate postarea de la început, ce v-ar mai plăcea voua sa puneti mana pe spitalul asta prin slugile voastre de încredere cum ar fi nevasta lui cumatru Movila, madam Raluca Movila, zisă si „prietena lu Moș Craciun”. Sa te tii atunci combinații si bisnituri cu toate firmele voastre capusa.
    Vrea neaparat sa ajunga directoare o țărancă ahtiata după bani. Dacă o puneti pe asta directoare macar sa schimbați numele spitalului în Sfântul Spagaton.

  • Bzi de ce nu dați toate comentariile?

  • Ce zambet are doamna Chiriac . Poate o cercetează cei de la DIICOT și pe doamna Chiriac și atunci minunatul zambet dispare și apare momentul de tristețe.

  • Cum explică doamna Chiriac abuzul de putere făcut punând în funcția de asistenta șefă o asistenta care nu îndeplinea condițiile neavând 5 ani vechime, acum a pus-o în funcția de asistenta șefă pe Demir care atunci când îi ținea locul doamnei Chiriac a falsificat graficul de prezență pontanduse o lună de zile ,timp in care ea a stat acasă. Se știe că asistenta Demir a ajuns în upu cu intoxicație autolitică, tentativa de suicid cu medicamente. Doamna Chiriac a pus lupul paznic la oi. Doamna Demir nici nu mai are voie sa gestioneze medicamente după tentativa de suicid, dar acest lucru doamna Chiriac îl ignoră.

  • O penibilitate de articol…
    BZI duce o campanie de denigrare la adresa lui Timofte
    Luați va de coruptul de Roșu de la Infecțioase… Sau de el va place ca doarme cu jurnaliștii la ușă și postează și ce se caca….

  • No probleme, doamna Demir acum are ocazia sa își bage in gura mai multe bomboane și sa fie vesela. Cu sneaptul cum sta duduia?

  • Exemple de asistente. Cu așa asistente ajungem departe, sus tot mai sus.

  • Eventual pacient

    Damir asta e arăboaică? O româncă nu s-a găsit sa fie șefa? Ne-a invadat arabii in Spiridon.De ce a vrut să se omoare? Are toate țiglele pe casa? Control psihologic și examen de specialitate are? De la o asistenta cu tentativa de suicid te poți aștepta la multe. Damir asta lucrează cu pacienții. Vă rog să vă uitați pe TLC la asistente ucigașe. Multe dintre asistente sunt cu tulburări și tentative de suicid in antecedente. Dubios că un sef ar pune la șefie o asemenea asistenta într-un spital așa de mare. Îți este și frica sa te mai duci la spital.

  • Dar de proastele care au făcut facultate la UMF si erau prezente atât la ore, cât si la serviciu, nu spuneti nimic?

  • Domn Petrică, mai pardon. La UMF nu termina orice proastă. La UMF termina elita asistenților din câte știu. Poate ai vrut sa zici de asistentele care au terminat la Sibiu și erau prezente și pa serviciu. Du-te domn Petrică și termina și tu la UMF, dar mai pardon, mai întâi să iei examenul la medicina. Și domn Petrică, mai pardon, la UMF Iași, se face facultatea de medicina, specializarea AMG.

  • Alo ?! Si care sunt proastele care au terminat la UMF? De unde știi că sunt proaste? Le-ai testat tu cunoștințele? Cunoștințele unei asistente le testează un medic, nu tot o asistenta sau asistent? De ce ești nervos Petrică? Aici după cate observ la comentarii se vorbește de delapidare, falsuri, uz de falsuri, tentative de suicid cu medicamente, fumat prin birouri, angajați ascunși prin birouri, nu se vorbește de studii unde și cum s-au terminat.

  • Ce trebuie spus de proastele care au făcut facultatea la UMF?

  • Petrică după comentariu care l-ai scris, ești un asistent/asistenta cu o simplă postliceală și pe care nu l-a dus creierul sa termine o facultate. Asistenta și Petrișor, nu se merita să dați explicații unui/unei asemenea persoane care nu o sa termine in veci UMF Iași.

  • La un examen bară la bară pe cât punem pariu că alea care au terminat la Sibiu îs mai bine pregătite că Duamnele care au terminat la UMF ? Merg până la a mai pune un pariu Duamnele care au terminat UMF ul sunt mult și sub cei cu postliceală (cei care au vrut să învețe ,nu toată pleava).

  • Pentru doamna cu tentativa de suicid.
    Suicidul este un act atent plănuit, disimulat, realizat prin mijloace periculoase.100%dintre cei cu tentativa autolitică au loc sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor de abuz.
    Dumneavoastră în care categorie vă încadrati? Cei cu tentativa de suicid in trecut cu siguranță vor mai avea tentative.

  • Simplu. O are la mana pe Cristina și de aceea este pusă la șefie. In urma cu doi ani se laudă colegelor din cardio că sa nu se pună chiriac cu Demir că o să vadă ea cine e Demir.

  • Petrica care esti de fapt, doamna Petrica. Stii ce inseamna sa faci o facultate? Banuiesc ca nu stii pentru ca nu te duce prea mult mintea.Habar nu ai ce inseamna sa faci facultatea de asistenti medicali la UMF Iasi. Te-ai luat de asistentele care au facultatea facuta, acum vorbesc de cele care au terminat la Iasi si care mai si lucreaza. Doamna care ai scris comentariu sub anonimatul de Petrica, cam stiu cine esti, esti persoana care le faci proaste pe asistentele care au facultate, 80% stiu cine esti. Hai sa-ti explic ca se poate face facultatea la UMF Iasi si sa lucrezi, pentru ca asistentele lucreaza in ture. Cursurile nu sunt obligatorii, asta daca stii ce inseamna curs, dar tu cum nu ai nici-o facultate, nu ai de unde sa stii. La lp-uri ( lucrari practice) acum ai aflat ce inseamna LP, sunt obligatorii, dar ai posibilitatea sa recuperezi orele de Lp daca nu te poti prezenta.Le poti recupera cu alte grupe, in alte zile, poti recupera cand exista posibilitatea cu grupele de la medicina generala,etc. Doamna care blamezi asistentele cu facultate, poti recupera lp-urile in ziua libera de la serviciu, daca lucrezi program de 8 ore, sunt lp-uri dupa ora 15, daca esti tura 2, ai lp-uri de dimineata. Doamna, cine face facultatea se sacrifica, isi sacrifica familia, nu sta asa cum ai stat tu la odihna si acum din cauza frustrarii blamezi asistentele care au facut facultatea. DA, DOAMNA, POTI FACE FACULTATEA, POTI FACE SI SERVICIU IN ACELASI TIMP DACA AI AMBITIE SI TE DUCE CAPUL. Eu una m-am sacrificat, mi-am sacrificat familia, plus ca din tura de noapte nu ma duceam acasa sa dorm asa cum ai facut tu, ma duceam si recuperam Lp-urile. Am terminat si facultate, am terminat si master, mai termin un master, doua, trei. Rusine sa-ti fie. Stii ce ai facut tu acum, tu acum de fapt ai intrebat-o si pe sefa ta cea mai mare, pe doamna Chiriac cum a terminat facultatea, si intr-un cuvant ai facut-o proasta si pe ea, ca daca stau bine si ma gandesc si ea a terminat facultatea.Indiferent unde au facut asistentele scoala, ca au facut la Iasi, Bucuresti, Suceava, Sibiu, toate ne-am sacrificat. Pentru cultura ta doamna, la UMF Iasi se fac 80 % aceleasi materii ca la medicina generala, la UMF Iasi, este FACULTATE DE MEDICINA, specializarea AMG. Nu stiu cum este la celelalte facultati, nu vorbesc de alte facultati, vorbesc de facultatea unde am terminat. Tu ce ai facut? Fa-i si tu ce au facut 90 % dintre asistentele din spital.Sacrifica-te si tu cum s-au sacrificat 90% dintre asistentele din spital. Crezi ca daca ai terminat o postliceala si ii dai pacientului o pastila sa o inghita esti desteapta? In medicina ai tot timpul de invatat.

  • La UMF Iași nu termina oricine, la UMF Iași termina asistentele de nota 10. Toți doctorii din spitale apreciază asistentele care termina la UMF Iași.

  • Persoana care a scris sub numele de Petrică, este Cristina Chiriac. De ce le musca de fund pe asistentele care au terminat la UMF la Iași, că doamna Chiriac nu poate justifica prezenta la serviciu cat timp a fost studenta la Sibiu sau când era plecată la audit prin țara și în același timp era și prezenta la serviciu.

  • Rămân șocată de ce vad scris. Demir aceasta,nu este doamna care în anul 2013 nu o recunoștea pe Cristina Chiriac ca șefa și a făcut un memoriu către managerul de atunci sa nu fie pusă în funcție Cristina? Cristina draga, inițiativa a fost a acestei doamne Demir in caz că nu ai știut, a fost și la fostele tele colege sa semneze împotriva ta, la colegele care prin tragere la sorti s-au dus în alte clinici, dar niciuna nu a semnat.Imi aduc aminte numele că este un nume aparte.Cum de taman pe aceasta doamna ai pus-o sa te reprezinte? Atunci nu erai buna iar acum ești?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024