Prima pagină » Sanatate » Cortizolul, hormonul stresului. Ce rol joacă în organismul nostru?

Cortizolul, hormonul stresului. Ce rol joacă în organismul nostru?

17 iul. 2024, 13:24,
în Sanatate

În momentul în care suntem supuși unor situații de tensiune, cortizolul este secretat într-un procent mai mare de către glandele suprarenale. Nivelul acestuia fluctuează constant, hormonul stresului fiind responsabil de reglarea glicemiei și de buna funcționare a organismului.

Ce rol are hormonul stresului în organismul nostru?

Cortizolul este necesar organismului, având numeroase funcții. În primul rând, acesta reglează metabolismul. Ajută la reglarea zahărului din sânge, crescând producția de glucoză și scăzând utilizarea acesteia la nivel celular.

De asemenea, acesta reduce inflamația, prin inhibarea producției de substanțe care cauzează inflamația și prin suprimarea răspunsului sistemului imunitar.

Numele său nu este întâmplător, nivelul acestuia fiind strâns legat de cantitatea de stres fizic sau emoțional la care suntem supuși. Concret, cortizolul gestionează resursele de energie necesare pentru a face față situațiilor stresante. Pentru a obține energia necesară, acest hormon crește nivel zahărului din sânge, presiunea arterială și ritmul cardiac.

Totodată, e responsabil de reglarea ciclului veghe-somn. Fluctuând, acesta este mai ridicat dimineața și mai scăzut seara. Acest lucru se întâmplă pentru a menține energia ridicată în timpul zilei, pentru activități și pentru a pregăti seara organismul pentru somn.

Procesul nașterii este strâns legat de acest hormon. Contribuie și la echilibrul hormonal necesar pentru a rămâne însărcinată și la dezvoltarea fetală.

De asemenea, hormonul cortizol este implicat în răspunsul de „luptă sau fugă”. În condițiile de stres acut, glandele suprarenale eliberează cortizol care permite organismului să rămână în stare de alertă maximă.

Riscurile unui cortizol crescut în organism

Bolile, inclusiv tulburări ale glandelor suprarenale, au potențialul de a afecta producția de cortizol, iar medicamentele cu cortizol pot perturba tiparul normal. În acest caz, apare sindromul Cushing.

Persoanele cărora le crește în mod anormal nivelul acestui hormon se confruntă cu: creșterea în greutate, creșterea tensiunii arteriale, creșterea glicemiei (care în timp poate duce la diabet tip 2), diminuarea masei musculare și senzația generalizată de slăbiciune, rotunjirea trăsăturilor fetei, apariția de vergeturi, pierderea densității osoase, depresie și semne de anxietate, probleme de concentrare, dureri frecvente de cap, probleme cu somnul, stare accentuată de iritabilitate.

Efectele negative ale unui nivel prea mare de cortizol nu sunt doar fizice, ci și emoționale și psihice. Cei care trăiesc constant cu prea mult cortizol pot suferi de anxietate, depresie, schimbări de dispoziție și pot avea dificultăți în a se recupera după efort.

Nivelul anormal de cortizol în organism poate duce la gestionarea grea stresului, organismul manifestându-se prin transpirație, tremurături, sânge din nas și altele.

În plus, pot apărea și probleme digestive de tipul constipație, balonare sau diaree. Acest fenomen produce și schimbări hormonale, manifestate prin libido scăzut, disfuncții erectile și menstruații neregulate.

Pentru e reveni la nivelul adecvat de cortizol, trebuie să aplici tehnici de relaxare precum yoga, meditația și respirația conștientă. De asemenea, trebuie să înveți să-și gestionezi stresul. meditația ajută la o mai bună gestionare a gândurilor și reacțiilor, reducând nivelul de stres prin promovarea acceptării și întârzierea unei reacții imediate.

O alimentație echilibrată poate fi de mare ajutor. Dieta trebuie să fie bogată în nutrienți, fibre, acizi grași omega 3 și alimente anti-inflamatorii poate să-ți ajute corpul să scadă nivelul de cortizol. Indicat este și să evitați zahărul, alcoolul și cofeina.

Este indicat și consumul de ceaiuri precum ceai verde, de mușețel, sau de mentă. Unele studii au arătat că acestea pot ajuta la reglarea nivelului hormonului stresului.

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Este sau nu nevoie de autorizație pentru aerul condiționat la bloc? Ce spune legea în 2025
observatornews.ro
SURSE: Deficitul ar putea ajunge la 10%, iar creşterea economică va fi sub aşteptări. Guvernul ia în calcul noi taxe, TVA de 21% şi acord cu FMI
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O mare fabrică se ridică în inima România. Locuri de muncă și beneficii pe termen lung
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Ce cumpără nașa pentru mireasă și nașul pentru mire. Cheltuielile pe care nu le-ai pus pe listă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`