Vicepremierul României, Raluca Turcan, a precizat miercuri, 18 noiembrie 2020, faptul că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu, fiind la conducere directorul Liliana Coldea, este verificat de structura Corpului de control al Ministerului Sănătăţii.
„Confirm că este Corpul de control la Spitalul Judeţean. Voi face alte comentarii după primirea datelor în urma anchetei”, a explicat vicepremierul Raluca Turcan.
De asemenea, vicepremierul Raluca Turcan i-a cerut, vineri, 13 noiembrie 2020, demisia directorului unității spitalicești din Sibiu, medicului Liliana Coldea, dar aceasta nu a renunţat la funcţia deținută.
S-a cerut demisia medicului Liliana Coldea
În altă ordine de idei, Raluca Turcan a declarat, luni, 16 noiembrie 2020, faptul că „etapele procedurii de demitere” a Lilianei Coldea „durează mai mult decât o demisie”. Deși actualul management este defectuos și s-au constatat o serie de deficiențe vizibile, medicului Coldea nu dorește să renunțe la funcția pe care o are. Având în vedere faptul că acest spital este cea mai mare unitate medicală din Sibiu, este de neiertat faptul că munca anumitor doctori este compromisă și cel mai important că viața pacienților este pusă în pericol.
„Am cerut, săptămâna trecută, vineri, demisia managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sibiu. Revin astăzi (luni n.r.) cu aceeaşi fermă solicitare. Am constatat cu toţii deficienţele manageriale de la Spitalului Judeţean, dar etapele procedurii de demitere durează evident mai mult decât o demisie. Cu actualul management al Lilianei Coldea, sistemul sanitar din Sibiu va avea mult de suferit. Spitalul Judeţean este, fără îndoială, cea mai importantă unitate sanitară într-un oraş şi într-un judeţ cu o rată mare a infectărilor. Este o demisie pe care Liliana Coldea nu mi-o datorează mie, ci sibienilor şi mai ales pacienţilor care au trecut prin Spitalul Judeţean. Este inacceptabil ca munca medicilor buni să fie compromisă, încrederea în spital zdruncinată, iar sănătatea şi viaţa pacienţilor puse în pericol din cauza deficienţelor de management”, a precizat Raluca Turcan.
Conducere militară la SCJU SIbiu?
Alianţa USR PLUS Sibiu a cerut în urmă cu câteva zile o conducere militară la Spitalul Clinic Județean de Urgență.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este pilonul principal al sistemului medical public care tratează sibienii adulţi de infecția cu virusul COVID-19. Aici există şi cele mai multe locuri la Anestezie și Terapie Intensivă, 12, două staţii de oxigen, Secţie Clinică de Boli Infecţioase, principala Unitate de Primiri Urgenţe şi trei aparate de testare PCR, din care funcţionează, în prezent, doar două.
Judeţul Sibiu rămâne în topul României, cu cea mai mare rată de infectare, de 9 cazuri de coronavirus la mia de locuitori. În municipiul Sibiu, rată a crescut la 13,63 marţi, 17 noiembrie 2020, în a doua zi de carantină, informează Prefectură Județului.
DSP Sibiu, sub conducere militară
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu va avea o conducere militară, noul director general fiind numit medicul colonel Daniel Chelcea, director medical al Spitalului Militar de Urgenţă din Sibiu. Această decizie este luată fără precedent. Directorul medical militar a precizat faptul că o să verifice personal situaţia din fiecare unitate medicală din judeţ după ce îşi va intra în atribuţii miercuri dimineaţa, 18 noiembrie 2020. Conform colonelului Chelcea, şi funcţia de director adjunct de la DSP va fi ocupată tot de un militar.
„În primul rând o să fie o perioadă în care o să analizez resursele şi problemele şi greutăţile de acolo. Sper ca perioada asta să fie extrem de scurtă, cât de scurtă, în funcţie de ce găsesc. O să merg pe teren, o să văd spitalele, o să văd pe cine ne putem baza, ce putem să facem acolo. Ca şi măsuri, când o să am o imagine clară, atunci o să discutăm despre ea”, a precizat noul director DSP Sibiu, medicul colonel Daniel Chelcea.