Prima pagină » Local » Corpul C7 al Maternității „Cuza Vodă” din Iași va fi reabilitat, proiect în care se vor investi peste 3 milioane de lei
Corpul C7 al Maternității „Cuza Vodă” din Iași va fi reabilitat, proiect în care se vor investi peste 3 milioane de lei

Corpul C7 al Maternității „Cuza Vodă” din Iași va fi reabilitat, proiect în care se vor investi peste 3 milioane de lei

02 iul. 2022, 02:00,
în Local

Corpul C7 al Maternității „Cuza Vodă” din Iași va fi reabilitat. Clădirea datează din anul 1910, făcând parte din patrimoniul arhitectural al municipiului Iași și urmează să fie consolidată și modernizată. În acest sens, Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași va beneficia de o investiție în valoare de 3.500.978 lei, fără TVA.

Degradarea clădirii a început în anul 1971, în prezent, impunându-se reabilitarea și modernizarea funcțională a spațiului. În acest sens, Consiliul Județean Iași a aprobat documentația de avizare a lucrărilor de intervenții și a indicatorilor tehnico-economici pentru  „Consolidare, modernizare, schimbare de destinație corp C7 în clădire administrativă și transformare pod în mansardă în volumul existent al clădirii”.

În ce constă reabilitarea Corpului C7 al Maternității „Cuza Vodă” din Iași

Clădirea va fi modernizată pentru a fi folosită în scop administrativ. Astfel, șarpanta din lemn de rășinoase care este destul de deteriorată va fi înlocuită. Înlocuită va fi și învelitoarea din tablă, locul său fiind luat de tablă, care imită țigla, de culoare grena. De asemenea, se va realiza și înlocuirea jgheaburilor și burlanelor din tablă zincată cu jgheaburi și burlane din tablă vopsită în culoarea tablei de pe acoperișul clădirii și racordarea lor la canalizarea existent în zonă. În cadrul aceluiași proiect, se va monta și hidroizolație executată cu un strat folie anticondens montată la acoperiș, montarea de termoizolație executată cu saltele din vată minerală de 25 cm grosime.  Se vor vopsi și profilele de lemn din șarpantă cu vopsele antiseptice și hidrofuge. Corpul C7 al „Maternității Cuza Vodă” din Iași va beneficia și de reparații la tencuielile interioare în jurul tocurilor și pervazelor la uși și ferestre propuse spre înlocuire.

Se vor aplica și tencuieli interioare driscuite la tavane din beton după intervențiile la instalații electrice, precum și reparații la tencuielile interioare driscuite la tavane, executate din mortar de ipsos-var. Vor fi efectuate și zugrăveli interioare la pereți și tavane executate cu var lavabil de interior. Se vor înlocui și monta placaje de faianță din grupurile sanitare, precum și înlocuirea pardoselilor interioare din mozaic cu pardoseală pvc destinată traficului intens.

Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași va beneficia de investiții în valoare de peste 3,5 milioane de lei

Se va efectua și montarea de plinte din gresie, de 10 cm înălțime,  montate orizontal la pereții grupurilor sanitare, iar ușile interioare de lemn, care sunt extrem de uzate, vor fi înlocuite cu uși metalice sau cu uși din lemn stratificat. De asemenea, ușile exterioare vor fi înlocuite cu uși din lemn stratificat. Ferestrele duble din lemn cu geam simplu vor fi înlocuite cu ferestre exterioare din lemn stratificat de culoare maro, cu geam dublu izolator. Totodată, vor fi executate mici reparații la tencuielile exterioare driscuite, executate cu mortar. Reparații locale vor fi executate și la nivelul trotuarelor. La ferestre vor fi montate glafuri din tablă de aluminiu și glafuri interioare din MDF înfoliat. Se va demola un zid de 15 cm de la etajul 1, iar în locul său se va construii un zid de 15 cm din cărămidă. Totodată, se vor construii și ziduri din gips carton rezistent la apă, la etajele 1 și 2, pentru compartimentarea grupurilor sanitare.

Se vor reface și scările din beton armat, înlocuirea balustradelor de lemn de la scara interioară cu balustrade metalice. Se va realiza și restaurarea elementelor ornamentale de pe fațade. Se va reabilita și balustrada metalică de la balconul de la etajul 1. La mansarda clădirii vor fi montate ferestre pentru a se asigura iluminatul natural în mansardă. Se va monta și un lift pentru persoanele cu dizabilități, iar clădirea va fi dotată cu mobilier specific unei clădiri administrative.

Reabilitarea corpului C7 al Maternității „Cuza Vodă” din Iași se va face astfel încât să se refacă ornamentele specifice perioadei de început de secol XX, încât clădirea să-și păstreze aerul de patrimoniu arhitectural.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`