Prima pagină » Sanatate » Corpi cetonici în urină: Care este legătura cu diabetul și cât de periculoși pot fi

Corpi cetonici în urină: Care este legătura cu diabetul și cât de periculoși pot fi

23 iul. 2021, 10:16,
în Sanatate

Corpii cetonici în urină reprezintă molecule solubile în apă, produse de ficat din acetil coenzima A, provenită, la rândul său, din oxidarea acizilor graşi. Acizii graşi sunt componenta obligatorie a tuturor tipurilor de grăsimi (trigliceride, colesterol). Excesul de calorii de origine glucidică se depozitează sub formă de trigliceride, predominant în ţesutul adipos.

Prezența corpilor cetonici în urină în urină poartă numele de cetonurie.

Corpii cetonici în urină apar în momentul în care organismul are nevoie de surse alternative de energie deoarece îi lipsește glucoza și apelează la resursele de grăsime sau de mușchi. În urma acestui proces se formează corpii cetonici.

Cetonuria poate fi periculoasă deoarece creează un mediu acid în organism, iar asta impune un control medical.

testare corpi cetonici în urină

Corpi cetonici în urină: Care sunt cauzele apariției acestora

Principala cauză a prezenței corpilor cetonici în urină este diabetul. Glucoza este una dintre cele mai importante surse de energie pentru corp, iar utilizarea ei de către celule depinde de hormonul numit insulină. La persoanele care au diabet, legătura dintre glucoză și insulină nu este normală, iar organismul folosește grăsimile pentru a funcționa.

Prezența corpilor cetonici în urină poate duce la cetoacinoză diabetică, iar aceasta poate avea urmări extrem de grave pentru organism. Cetoacinoza diabetică se instalează atunci când scade ph-ul sangvin, iar valorile glicemiei depăşesc 250 mg/dl şi apare, în special, la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1.

Alte cauze ale prezenței corpilor cetonici în urină poate fi înfometarea. Astfel, lipsa alimentației pentru o perioadă de timp determină corpul să nu mai producă insulină. Fără glucoză, organismul folosește grăsimea și mușchii, ceea ce duce la apariția corpilor cetonici în urină.

testare corpi cetonici în urină

De asemenea, o altă cauză a prezenței corpilor cetonici în urină poate fi o alimentație dezechilibrată. Astfel, la persoanele care consumă multe proteine și puțini carbohidrați pot să apară corpi cetonici în urină.

Și în situația persoanelor care țin post este posibilă apariția corpilor cetonici în urină. Acele persoane care nu oferă organismului substanțele nutritive esențiale își pot dezechilibra metabolismul, ceea ce poate conduce la instalarea cetonuriei.

Și exercițiu fizic intens poate fi o cauză a apariției corpilor străini în urină. În asemenea situații, organismul poate avea nevoie de surse alternative de energie, așa cum sunt grăsimile, ceea ce duce la apariția corpilor cetonici în urină.

De asemenea, anorexia, stările prelungite de vomă sau diaree pot duce la apariția corpilor cetonici în urină.

testare corpi cetonici în urină

Ce tratamente se impun

Tratarea prezenței corpilor cetonici în urină depinde foarte mult de cauza cetonuriei. În cazul persoanelor care au diabet, acestea trebuie să aibă sub observație oscilațiile nivelului de glucoză și să își modifice stilul de viață.

Dacă nu țin cont de acești indicatori, corpii cetonici în urină pot declanșa cetoacidoză. Asemenea situații sunt foarte grave cauzând perturbări ale metabolismului cellular și o aciditate a sângelui. Cetoacidoza îți poate afecta funcționarea organelor interne precum rinichii sau ficatul.

În situația în care cauza prezenței corpilor cetonici în urină este o alimentație dezechilibrată, trebuie făcute schimbările necesare în legutăr cu felul în care te alimentezi.

Corpii cetonici în urină asociați cu diabetul impugn prezentarea pentru consult la medic pentru a nu-ți pune viața în pericol.

testare corpi cetonici în urină

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 noiembrie 2024
04 noiembrie 2024