Coronavirusul poate rămâne activ până la 9 ore pe pielea umană. Aceasta este o perioada de timp de patru ori mai lunga decât cea valabila pentru virusul gripal. Coronavirusul este o boală respiratorie care se transmite în 80% din cazuri prin picături respiratorii expulzate prin nas sau gură atunci când o persoană tuseste sau strănuta. Aceste picături pot ajunge apoi pe obiecte sau suprafețe din apropiere. Oamenii pot contracta apoi virusul atingând aceste obiecte contaminate sau suprafețe contaminate și apoi aducându-și mâinile la ochi, nas sau gură.
Dacă purtarea unei măști este un gest esențial de barieră, activitatea de a ne spăla bine pe mâini este chiar mai importanta. O necesitate de care cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Kyoto (Japonia) ne reamintesc prin dezvăluirea studiului lor privind timpul de supraviețuire al coronavirusului pe pielea umană. Acest studiu, publicat în jurnalul Clinic de boli infecțioase, specifică faptul că Covid-19 poate rămâne activ până la 9 ore pe pielea umană, în timp ce în același experiment, virusul gripal nu a rămas activ decat doar două ore.
Vești bune, aceiași cercetători japonezi au testat, de asemenea, eficacitatea unei dezinfectări a pielii cu un produs pe bază de 80% etanol. Ei au descoperit că cele două virusuri (Covid-19 și gripă) au fost inactivate în 15 secunde de gelul hidroalcoolic, noteaza Top Sante.
Coronavirusul se transmite in 80% din cazuri prin picături respiratorii
Coronavirusul este o boală respiratorie care se transmite în 80% din cazuri prin picături respiratorii expulzate prin nas sau gură atunci când o persoană tuseste sau strănuta. Aceste picături pot ajunge apoi pe obiecte sau suprafețe din apropiere. Oamenii pot contracta apoi virusul atingând aceste obiecte contaminate sau suprafețe contaminate și apoi aducându-și mâinile la ochi, nas sau gură. Ar trebui să știți că, în medie, ne atingem fața cu mâinile o dată pe minut.
Concret, putem lua virusul dacă bem din același pahar cu o persoană infectată, dacă o sărutsm, dacă strănută la 2 m de noi, dacă nu ne spalăm pe mâini și atingem aceleași obiecte ca și ea.
Cât timp poate trăi Covid-19 pe o suprafață
Coronavirusurile supraviețuiesc câteva ore în mediul extern, pe suprafețe inerte uscate. În medii apoase, acești viruși pot supraviețui câteva zile.
Dar marea transmisibilitate a coronavirusului COVID-19 nu este legată de supraviețuirea acestuia pe suprafețe, ci de transmiterea acestuia atunci când cineva tuseste, strănuta, discută sau prin picăturile expulzate și transmise de mâini. Acesta este motivul pentru care este esențial să se respecte gesturile de barieră (spălarea mâinilor după atingerea suprafetelor, purtarea unei măști) și măsurile de distanțare socială.
Dacă cineva din casa este bolnav și prezintă simptome (tuse, strănut etc.), pe lângă curățarea regulată, suprafețele care sunt frecvent atinse cu mâinile ar trebui curățate și dezinfectate de două ori pe zi. Acestea sunt mânerele ușilor, întrerupătoarele, mesele, podelele, cheile, telefoanele, tastaturile etc. Produsele de curățare utilizate în mod obișnuit (în special înălbitorul) sunt eficiente împotriva COVID-19.
Este virusul prezent în aer?
Coronavirusul supraviețuiește 9 ore pe piele, dar cat persista acesta in aer? Ceea ce știm este că virusul este transmis prin secreții respiratorii. Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că infecțiile apar în principal prin expunerea la aceste picături respiratorii atunci când o persoană infectata este aproape fizic (la mai puțin de 2 metri). Dar un studiu a arătat că, într-un spațiu închis, coronavirusul rămâne suspendat în aer timp de 12 minute.
Cum se poate evita contaminarea
Specialistii recomandă acțiuni de barieră care au fost dovedite împotriva virusului gripal:
- Spălați-vă mâinile frecvent cu săpun
- Purtati mască
- Tusiti și strănutati în cot
- Salutați-vă reciproc fără a da mâna, evitați îmbrățișările
- Utilizați servetele de unică folosință
- Păstrați o distanță de 1 m (întâlniri, coadă etc)
- Evitați să vă atingeți fața (nasul, gura etc.)
Pentru a preveni riscul de infecție, ar trebui să vă spălați mâinile la fiecare oră cu săpun timp de 20 până la 30 de secunde, foarte atent. De câte ori doriți și mai ales după ce ați mers la toaletă, înainte de a mânca sau de a găti, în transportul public, la ieșirea din supermarket etc. Se poate folosi și o soluție hidroalcoolică.