Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirusul s-ar putea raspandi la spital in 10 ore
Coronavirusul s-ar putea raspandi la spital in 10 ore

Coronavirusul s-ar putea raspandi la spital in 10 ore

10 iun. 2020, 14:54,
în Sanatate

Coronavirusul se raspandeste in spital rapid. Un experiment realizat de cercetatorii britanici arata ca ADN-ul viral similar cu cel al SARS-CoV-2, lasat pe un pat de spital, a fost gasit in aproape jumatate din siturile esantionate in unitatea timp de 10 ore si a persistat cel putin cinci zile. Aceasta reaminteste importanta spalarii frecventa a mainilor si curatarea frecventa a suprafetelor atinse recent cu mainile potential contaminate.

Acum s-a stabilit ca coronavirusul este transmis prin picaturi, secretii invizibile proiectate in timpul vorbirii, stranut sau tuse. Dar si prin contact indirect, prin obiecte sau suprafete contaminate de un purtator: virusul este transmis unei persoane care se ocupa de aceste obiecte, atunci cand isi pune mainile la gura. Astfel, un studiu tocmai a dezvaluit ca coronavirusul se poate raspandi intr-o camera de spital in zece ore si persista timp de cinci zile. Publicat in Journal of Hospital Infection, a avut ca scop simularea in siguranta a modului in care SARS-CoV-2, virusul care provoaca Covid-19, se poate raspandi printr-un spital.

Ca masura de siguranta, cercetatorii nu au folosit, prin urmare, SARS-CoV-2, dar au avut ideea de a reproduce artificial o sectiune de ADN de la un virus care infecteaza plantele, dar nu pot infecta oamenii. Au adaugat-o apoi la un mililitru de apa la o concentratie similara copiilor SARS-CoV-2 gasite in probele respiratorii de la pacientii infectati. Cercetatorii au asezat apoi apa care contine acest ADN pe barele unui pat de spital intr-o camera de izolare, adica o camera destinata pacientilor cu risc sau infectati cu coronavirus si apoi a colectat probe de la 44 de site-uri diferite intr-un spital, in urmatoarele cinci zile.

Coronavirusul se raspandeste in spital rapid

Ei au descoperit ca, dupa 10 ore, materialul genetic al virusului s-a raspandit la 41% din site-urile esantionate in sectia spitalului, de la sinele de pat la manerele usilor pana la cotierele dintr-o sectie, la jucarii si carti pentru copii intr-un loc de joaca. Acest numar a scazut la 59% din site-uri dupa trei zile si a scazut la 41% in a cincea zi. „Studiul nostru arata rolul important pe care il joaca suprafetele in transmiterea unui virus si cat de esential este sa adere la o igiena buna a mainilor si la o curatare regulata”, explica intr-un comunicat de presa Dr. Lena Ciric, autor principal a studiului la University College London (UCL).

Ea adauga: „Materialul genetic a fost inoculat o singura data pe un singur site si raspandit prin contactul cu suprafetele de catre personal, pacienti si vizitatori. Cu toate acestea, o persoana cu SARS-CoV-2 va raspandi virusul pe mai multe site-uri, prin tuse, stranut si atingerea suprafetelor. Rezultatele au aratat ca cea mai mare proportie de site-uri pozitive de testare a fost localizata in apropierea zonei cu sursa de contaminare, dar si mai departe, intr-o camera vecina cu alte cateva paturi si in zone clinice, cum ar fi salile de tratament. In ziua a 3-a, 86% dintre siturile esantionate in zonele clinice au fost pozitive, coborand inapoi la 60% in ziua 4.

Curatarea este prima noastra linie de aparare

Prin urmare, cercetatorii doresc sa reaminteasca importanta riscului de contaminare pe suprafete. Oamenii se pot infecta cu Covid-19 prin picaturi respiratorii produse in timpul tusei sau stranutului. De asemenea, daca aceste picaturi aterizeaza pe o suprafata, o persoana poate fi infectata dupa ce a intrat in contact cu acea suprafata si apoi a atins ochii, nasul sau gura”, spun ei. Ca si in cazul SARS-CoV-2, inlocuitorul de virus utilizat pentru studiu ar putea fi indepartat de pe suprafete cu masuri de dezinfectare si infectia pe care o provoaca poate fi prevenita prin spalarea frecventa a mainilor cu sapun si apa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 octombrie 2024
19 octombrie 2024