Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Coronavirusul se poate manifesta doar prin tulburări digestive la unii pacienți, potrivit unui nou studiu
Coronavirusul se poate manifesta doar prin tulburări digestive la unii pacienți, potrivit unui nou studiu

Coronavirusul se poate manifesta doar prin tulburări digestive la unii pacienți, potrivit unui nou studiu

24 oct. 2020, 14:25,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou studiu realizat în China evidențiază prevalența simptomelor digestive la pacienții infectați cu noul coronavirus. Coronavirusul se poate asadar manifesta doar prin tulburări digestive la unele persoane, potrivit acestei noi cercetari.

Simptomele coronavirusului

Valul pandemic de coronavirus se dezlănțuie în întreaga lume. Oboseala, febra, tusea și rigiditatea sunt printre simptomele de Covid-19 cele mai frecvent intalnite. Dar tulburările digestive trebuie de asemenea luate în considerare, subliniază un studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie.

Studiu care măsoara prevalența simptomelor digestive

„De la apariția noului coronavirus în decembrie 2019, diferite simptome digestive au fost raportate frecvent la pacienții infectați cu virusul. În acest studiu, am căutat să aprofundăm prevalența și rezultatele COVID-19 la pacienții cu simptome digestive”, au declarat membrii grupului de experți în tratamentul medical pentru COVID-19 din Wuhan, potrivit Doctissimo.

În această cercetare, au fost recrutați 107 bărbați și 97 de femei cu o vârstă medie de 54,9 ani, diagnosticați pozitiv pentru COVID-19. Acești pacienți s-au prezentat la trei spitale din provincia chineză Hubei (a cărei capitală este Wuhan, sursa Covid-19), în perioada 18 ianuarie – 28 februarie 2020. Datele lor medicale au fost monitorizate până pe 5 martie 2020.

Dintre cei 204 de pacienți urmăriți, aproape jumătate (48,5%) au mers la spital pentru diverse probleme digestive, precum diaree (29,3%), vărsături (8%) sau durere abdominala (4%).

De ce coronavirusul se poate manifesta doar prin tulburări digestive la unii pacienți

Dintre aceștia, șapte pacienți au prezentat simptome digestive, dar nu si simptome respiratorii. Pe măsură ce severitatea bolii a crescut, simptomele digestive au devenit mai pronunțate, au spus cercetătorii din spatele studiului.

Cercetările arată, de asemenea, că timpul dintre debutul simptomelor și internarea în spital pentru acești pacienți s-a dovedit a fi mai lung decât la cei fără simptome digestive (9 zile față de 7,3 zile).

„Clinicienii ar trebui să recunoască faptul că simptomele digestive, cum ar fi diareea, pot fi un semn al COVID-19 și că poate fi necesar să se mărească indicele de suspiciune mai devreme la pacienții cu simptome digestive, mai degrabă decât să se aștepte pana la apariția simptomelor respiratorii”, concluzionează oamenii de știință, potrivit sursei citate.

Acestia precizează totuși si că sunt necesare studii suplimentare pe eșantioane mai mari pentru a susține aceste rezultate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *