Prima pagină » Economic Local » Coronavirusul distruge și afacerile cu legume. Producătorii din Iași sunt disperați că rămân cu marfa nevândută. Sunt nevoiți să o arunce la gunoi
Coronavirusul distruge și afacerile cu legume. Producătorii din Iași sunt disperați că rămân cu marfa nevândută. Sunt nevoiți să o arunce la gunoi

Coronavirusul distruge și afacerile cu legume. Producătorii din Iași sunt disperați că rămân cu marfa nevândută. Sunt nevoiți să o arunce la gunoi

02 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a creat o platformă pentru micii producători care vor să-și vândă marfa în supermarketuri, instituția facilitând dialogul cu marile lanțuri de retail. Legumicultorii din Iași și-au pus toate speranțele în platforma creată de MADR. Aceștia vor să comercializeze cât mai repede legumele în supermarketuri, altfel vor avea pierderi uriașe. Fermierii care s-au înscris deja pe acest site spun că dacă nu vor vinde legumele în următoarele două săptămâni, vor arunca marfa. „Noi vindeam angro sau la piață. Avem cantități mari de marfă și nu știm ce să facem cu ea, riscăm să o aruncăm”, spune unul dintre legumicultorii din Iași.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a creat o platformă pentru micii producători care vor să-și vândă marfa în supermarketuri, instituția facilitând dialogul cu marile lanțuri de retail. Deși platforma online dedicată micilor producători de legume a fost lansată de numai trei zile, sute de producători din toată țară s-au înscris aici, sperând că așa vor reuși să vândă mai ușor producția. Aceștia își fac griji că vor fi nevoiți să arunce marfa dacă nu o să o vândă în următoarele două săptămâni. După ce nu mai vând angro, iar la piață nu mai vin clienții cu orele, s-au orientat spre livrările la domiciliu. Potrivit MADR, măsura pe care au implementat-o la adresa https://rndr.ro/legume/ are scopul de a identifica cele mai bune modalități de preluare a mărfii direct de la producători.

„Riscăm să o aruncăm”

Majoritatea producătorilor din Iași care s-au înscris deja în platformă sunt legumicultorii cu tradiție din zona Târgu-Frumos. Aceștia se confruntă pentru prima dată cu problema desfacerii producției. Astfel, dacă în piață nu mai vând așa cum o făceau în anii precedenți sau angro, acum speră că vor fi ajutați prin intermediul platformei MADR.

„Noi abia am postat mesajul cu cantitatea cultivată. Am pus toată producția și putem comercializa la Iași, Pașcani, Suceava. Până acum am reușit să colaborăm doar cu un restaurant din Iași care face livrări la domiciliu. Avem cantități foarte mari de marfă, 3 tone de ridichi. Dacă nu vindem până începem să producem celelalte legume, nu știm ce o să facem cu toată producția. Riscăm să o aruncăm. Am văzut acum că toată lumea a început să livreze la domiciliu. E riscant și așa”, spune Bianca Timofte care împreună cu tatăl său se ocupă de mica afacere din domeniul legumicol.

Livrări la domiciliu pentru salvarea afacerii

O altă familie tânără de legumicultori care trăiește numai din cultivarea legumelor este familia Ivan, din Târgu-Frumos. Aceștia au văzut că este cerere pe piață pentru livrarea legumelor proaspete la domiciliu și având producție mare, s-au gândit să facă o pagină de facebook de unde să preia comenzile. Din prima zi au început să primească sute de comenzi din partea clienților.

„Avem foarte, foarte multe solicitări și abia am făcut pagina online. Mâine (n.r.- azi) o să livrăm primele produse, iar săptămâna asta și viitoare vom mai livra pentru alți clienți. Noi am început să ne ocupăm de legumicultură în urmă cu doi ani, dar bunicii, părinții noștri, fac asta dintotdeauna”, spune Nadia Ivan.

Prețurile au scăzut

Un alt producător din zona Lețcani spune că platforma pentru micii producători trebuia creată până acum, pentru a avea șansa de a vinde produse locale în supermarketuri.

„Eu am citit că legea cu 51 la sută produse locale în supermarketuri nu mai e valabilă. Deci noi nu mai avem nicio șansă să vindem acum cantități mai mari, ci doar așa, cu kilogramul. Până acum ne descurcăm la piață sau angro. Nici așa nu mai putem. Au scăzut și prețurile la unele legume, la ceapă verde, ridichi. Vine Ministrul și spune că ne salvează. Ca să ajute producătorii, site-ul trebuia făcut până acum”, spune Ioan Suciu.

Cum se pot înscrie producătorii din Iași?

Pentru a putea completa informațiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator se poate trece la completarea anunțului. Producătorii din sectorul legumicol pot publica oferte cu condiția să aibă un atestat/certificat de producător valid. Legumicultorii își asumă responsabilitatea informațiilor publicate în acest portal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *