Coronavirusul a suferit o nouă mutație. O tulpină de SARS-CoV-2 descoperită în Asia de Sud-Est ar putea face virusul de 10 ori mai contagios. Noua tulpină a fost identificată în focare din Malaysia, Filipine dar și alte țări. Noutatea în acest caz ar fi rata foarte mare de transmisie.
Coronavirusul a suferit o nouă mutație
O tulpină de SARS-CoV-2, care ar putea face virusul de 10 ori mai contagios, a fost descoperită în Asia de Sud-Est. Această tulpină, numită D614G, a fost identificată în trecut și în alte țări. De curând, a fost descoperită și în Malaysia. Aici a fost detectată într-un focar cu 45 de pacienți infectați. Iat totul a pornit de la o persoană care s-a întors din India și nu a respectat carantina de 14 zile. Și în Filipine a fost detectată această tulpină, în cel mai mare oraș din această țară.
„Tulpina ar avea o rată mai mare de transmisie, dar încă nu avem suficiente dovezi solide pentru a spune asta cu siguranță”, a declarat Maria Rosario Vergeire, subsecretar în Ministerul Sănătății din Filipine.
A devenit varianta predominantă în Europa și SUA
Respectiva tulpină care a suferit mutația a fost descoperită anterior în numeroase țări. De asemenea, ea a devenit varianta predominantă în Europa și Statele Unite. Organizația Mondială a Sănătății a afirmat totuși că nu există destule dovezi că tulpina produce o boală mai severă. Mai mult, mutația aceasta a fost detectată și în focare recente din China.
„Nu există nicio dovadă că această tulpină este mult mai contagioasă decât altele. Este identificată mai des acum decât era în trecut, ceea ce sugerează că ar putea fi mai puternică decât alte tulpini de CoVid-19. Tulpina ar putea fi puțin mai contagioasă, dar încă nu avem suficiente dovezi pentru a evalua acest lucru. Nu există dovezi că este mult mai infecțioasă”, a declarat Benjamin Cowling, șeful departamentului de epidemiologie al Universității din Hong Kong.
Pe de altă parte, Noor Hisham Abdullah, director general în Ministerul Sănătății din Malaysia, avertizează cetățenii să fie precauți. Aceștia trebuie să ia măsuri mai serioase pentru a evita infecția cu această tulpină de coronavirus. Acesta citează un studiu care precizează că această mutație a virusului este de 10 ori mai contagioasă.
„Cooperarea oamenilor este foarte necesară pentru a putea rupe lanțul de infecție de orice mutație”, a transmis oficialul.
Vaccinurile dezvoltate ar putea fi ineficiente
El a mai avertizat că studiile desfășurate până în prezent pentru dezvoltarea unui vaccin anti-covid ar putea fi incomplete. Totodată, tratamentele ar putea fi ineficiente împotriva acestei noi mutații a coronavirusului.
De precizat că în Asia de Sud-Est a avut loc o creștere explozivă a numărului de infectări. Iar cercetătorii pun acest lucru pe seama faptului că coronavirusul a suferit o nouă mutație. Astfel, și în Malaysia, dar și în Filipine, numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut accelerat.