Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: Cercetatorii au descoperit o mutatie care sporeste capacitatea de infectie
Coronavirus: Cercetatorii au descoperit o mutatie care sporeste capacitatea de infectie

Coronavirus: Cercetatorii au descoperit o mutatie care sporeste capacitatea de infectie

15 iun. 2020, 12:01,
BZI.ro, în Sanatate

Coronavirusul a suferit o mutatie periculoasa. Cercetatorii din Florida sustin ca noul coronavirus a suferit o mutatie care sporeste capacitatea de infectie. Ei spun ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a arata daca schimbarea a modificat cursul pandemiei, dar cel putin un cercetator neimplicat in studiu spune ca este posibil, iar modificarile ar putea explica de ce virusul a provocat atat de multe infectii in Statele Unite si America Latina.

Cercetatorii de la Scripps Research Institute din Florida au spus ca mutatia afecteaza proteina spike – o structura din exteriorul virusului pe care o foloseste pentru a intra in celule. Daca concluziile sunt confirmate, ar fi prima data cand cineva a demonstrat ca modificarile observate la virus au o semnificatie pentru cursul pandemiei.

„Virusurile cu aceasta mutatie au fost mult mai infectioase decat cele fara mutatia din sistemul de cultura celulara pe care l-am folosit”, a declarat virologul Scripps Research Hyeryun Choe, intr-un comunicat, potrivit CNN.

Tocmai in aceasta saptamana, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca mutatiile observate pana acum in noul coronavirus nu vor afecta eficacitatea vaccinurilor aflate in curs de dezvoltare. Saptamana trecuta, OMS a spus ca mutatiile nu l-au facut mai usor transmisibil si nici nu au facut virusul mai probabil sa provoace boli grave.

Coronavirusul a suferit o mutatie periculoasa. O proteina spike mai stabila

Choe si colegii au efectuat o serie de experimente in laborator care arata ca o mutatie numita D614G da virusului mai multe varfuri si face ca acele varfuri sa fie mai stabile. Acest lucru, la randul sau, il face mai usor sa intre in celule. Cercetatorii vor posta rezultatele lor pe un server de preimprimare numit BioRxiv. Aceasta inseamna ca lucrarea nu a fost revizuita de alti experti in domeniu.

„Este semnificativ, deoarece arata ca virusul se poate schimba, se schimba in avantajul sau si, probabil, in dezavantajul nostru”, a spus William Haseltine, virusilog, antreprenor in biotehnologie si presedinte al Access Health International, pentru CNN.

„Undeva la mijlocul lunii ianuarie, a existat o schimbare care a permis virusului sa devina mai infectios. Nu inseamna ca este mai letal”, a spus Haseltine. „Il face de aproximativ 10 ori mai infectios”.

Alti cercetatori au banuit acest lucru. In aprilie, Bette Korber de la Laboratorul National Los Alamos si colegii lor si-au publicat preocuparile, tot pe BioRxiv, numind mutatia D614G „de ingrijorare urgenta”, deoarece devenise de departe cea mai frecventa tulpina raspandita in Europa si SUA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *