Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?
Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?

Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?

27 nov. 2020, 23:57,
în Sanatate

Un studiu al Laboratorului Național Los Alamos sugerează posibilitatea ca coronavirusul SARS-COV-2 să fi suferit o mutatie și ca o tulpină mai contagioasă decât cea născută în China să fie extinsă în Europa și restul lumii. În cadrul comunității științifice, cercetarea face obiectul dezbaterii. Pentru Organizația Mondială a Sănătății, acestea sunt „schimbări normale” și nu există dovezi că acestea cresc riscul de contaminare.

Comunitatea stiintifica crede că tulpina coronavirusului SARS-COV-2 prezentă în Europa și în restul lumii nu este aceeași cu cea care a circulat in prima perioada a epidemiei din China. Așa gândesc oamenii de știință de la Laboratorul Național Los Alamos condus de Universitatea din California, Statele Unite. Potrivit acestora, această tulpină, care a apărut în Europa în februarie, a dominat lumea de la mijlocul lunii martie și ar fi mai contagioasă, noteaza Doctissimo.

Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?

În plus față de infectarea mai rapidă a persoanelor, aceasta ar face oamenii mai vulnerabili la o a doua infecție, continuă autorii studiului publicat pe site-ul BioRxiv1, folosit de cercetători pentru a-și împărtăși cercetarile.

Pentru a ajunge la această ipoteză, oamenii de știință s-au bazat pe o analiză computerizată a mai mult de 6.000 de secvențe de coronavirus din întreaga lume colectate de Global Initiative for Sharing All Influenza Data, o organizație public-privată din Germania. Acestia au studiat proteina Spike (S) care permite SARS COV 2 să infecteze celulele din corpul uman.

„Până în prezent, am identificat 14 mutații în Spike care se acumulează”, scriu autorii care explică concentrarea lor asupra unei mutații numite D614G.

„Când virușii care au această mutație intră într-o populație, încep să provoace epidemia locală, deci sunt mai transmisibili”, a declarat managerul studiului, Bette Korber, biolog informatic în Los Alamos, pe pagina sa de Facebook.

„Frecvența D614G crește într-un ritm alarmant (…) în comparație cu tulpina originală din Wuhan, care permite o răspândire mai rapidă”, se arată în studiu.

O problemă in crearea vaccinului?

Oamenii de știință din organizații de top care lucrează la un vaccin sau la tratamente pentru combaterea coronavirusului au declarat pentru The Times că își pun speranța în dovezile inițiale că virusul este stabil și nu riscă să sufere mutatii. Acesta este cazul virusului gripal care necesită un nou vaccin în fiecare an.

Dar raportul de laborator Los Alamos ar putea inversa această ipoteză. Proteina S este „ținta majorității strategiilor de vaccinare și a terapiilor bazate pe anticorpi”, spun autorii studiului. Potrivit Los Angeles Times, cercetările actuale se bazează în primul rând pe secvența genetică a tulpinilor anterioare (cele născute în China), care ar putea să nu fie eficiente împotriva noii forme a coronavirusului.

Pentru Charles Brenner, profesor de biochimie la Universitatea din Iowa, care a efectuat cercetări despre modul în care celulele se apără împotriva virușilor, raportul Los Alamos este un articol util. Potrivit acestuia, studiul nu a arătat că mutația îi îmbolnăvește pe oameni mai grav, ci că există mai multa cantitate de virus la persoanele bolnave, ceea ce sugereaza că se reproduce mai bine. Noua tulpină a virusului are potențialul de a fi utilizată pentru dezvoltarea vaccinului, a mai spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *