Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?
Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?

Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?

27 nov. 2020, 23:57,
în Sanatate

Un studiu al Laboratorului Național Los Alamos sugerează posibilitatea ca coronavirusul SARS-COV-2 să fi suferit o mutatie și ca o tulpină mai contagioasă decât cea născută în China să fie extinsă în Europa și restul lumii. În cadrul comunității științifice, cercetarea face obiectul dezbaterii. Pentru Organizația Mondială a Sănătății, acestea sunt „schimbări normale” și nu există dovezi că acestea cresc riscul de contaminare.

Comunitatea stiintifica crede că tulpina coronavirusului SARS-COV-2 prezentă în Europa și în restul lumii nu este aceeași cu cea care a circulat in prima perioada a epidemiei din China. Așa gândesc oamenii de știință de la Laboratorul Național Los Alamos condus de Universitatea din California, Statele Unite. Potrivit acestora, această tulpină, care a apărut în Europa în februarie, a dominat lumea de la mijlocul lunii martie și ar fi mai contagioasă, noteaza Doctissimo.

Coronavirusul a suferit o mutatie mai contagioasă?

În plus față de infectarea mai rapidă a persoanelor, aceasta ar face oamenii mai vulnerabili la o a doua infecție, continuă autorii studiului publicat pe site-ul BioRxiv1, folosit de cercetători pentru a-și împărtăși cercetarile.

Pentru a ajunge la această ipoteză, oamenii de știință s-au bazat pe o analiză computerizată a mai mult de 6.000 de secvențe de coronavirus din întreaga lume colectate de Global Initiative for Sharing All Influenza Data, o organizație public-privată din Germania. Acestia au studiat proteina Spike (S) care permite SARS COV 2 să infecteze celulele din corpul uman.

„Până în prezent, am identificat 14 mutații în Spike care se acumulează”, scriu autorii care explică concentrarea lor asupra unei mutații numite D614G.

„Când virușii care au această mutație intră într-o populație, încep să provoace epidemia locală, deci sunt mai transmisibili”, a declarat managerul studiului, Bette Korber, biolog informatic în Los Alamos, pe pagina sa de Facebook.

„Frecvența D614G crește într-un ritm alarmant (…) în comparație cu tulpina originală din Wuhan, care permite o răspândire mai rapidă”, se arată în studiu.

O problemă in crearea vaccinului?

Oamenii de știință din organizații de top care lucrează la un vaccin sau la tratamente pentru combaterea coronavirusului au declarat pentru The Times că își pun speranța în dovezile inițiale că virusul este stabil și nu riscă să sufere mutatii. Acesta este cazul virusului gripal care necesită un nou vaccin în fiecare an.

Dar raportul de laborator Los Alamos ar putea inversa această ipoteză. Proteina S este „ținta majorității strategiilor de vaccinare și a terapiilor bazate pe anticorpi”, spun autorii studiului. Potrivit Los Angeles Times, cercetările actuale se bazează în primul rând pe secvența genetică a tulpinilor anterioare (cele născute în China), care ar putea să nu fie eficiente împotriva noii forme a coronavirusului.

Pentru Charles Brenner, profesor de biochimie la Universitatea din Iowa, care a efectuat cercetări despre modul în care celulele se apără împotriva virușilor, raportul Los Alamos este un articol util. Potrivit acestuia, studiul nu a arătat că mutația îi îmbolnăvește pe oameni mai grav, ci că există mai multa cantitate de virus la persoanele bolnave, ceea ce sugereaza că se reproduce mai bine. Noua tulpină a virusului are potențialul de a fi utilizată pentru dezvoltarea vaccinului, a mai spus acesta.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Mari schimbări în Codul Rutier. Mulți șoferi sunt afectați
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`