Coronavirusul a suferit deja mutații. Pe măsură ce oamenii de știință din întreaga lume își direcționează eforturile de cercetare către Covid-19, tot mai multe lucrări von cu informatii noi privind evolutia virusului.
O noua lucrare a aparut pe serverul medRxiv provenita de la o echipă de oameni de știință din China care au investigat mutații în 11 eșantioane provenite de la pacienți cu agentul patogen SARS-CoV-2. Au identificat 33 de mutații în genomul virusului, dintre care 19 au fost noi, dar nu a fost doar numărul de mutații ceea ce a socat echipa. Cercetătorii de la Universitatea Zhejiang au detectat, de asemenea, diferențe semnificative în încărcăturile virale ale pacienților cu diferite tulpini, sugerând că „SARS-CoV-2 a dobândit deja mutații capabile să-și schimbe substanțial patogenitatea”, noteaza iflscience.com.
Oamenii de știință au subliniat că virusurile evolueaza în timp, întrucât se reproduc în mod imperfect în interiorul celulelor gazdei. De fapt, trei tulpini au fost deja urmărite în etapele de transmitere timpurie a virusului. Mai multe studii au stabilit, de asemenea, stabilitatea relativă a genomului SARS-CoV-2, în special în comparație cu coronavirusul SARS.
Deși o rată mare de mutație a unui virus poate provoca probleme pentru un vaccin, deoarece agenții patogeni se dezvolta dincolo de recunoașterea celulelor noastre imune instruite (așa cum vedem cu gripa sezonieră), oamenii de știință nu cred în prezent că acesta este si cazul cu SARS- CoV-2.
Studiile, cum ar fi acesta, sunt valoroase și de ajutor în urmărirea transmiterii virusului prin mutațiile sale, dar nu neapărat aduc vești proaste pentru eforturile de vaccinare în prezent. Cu toate acestea, cercetătorii recomandă ca evoluțiile vaccinului să țină seama de „impactul acestor mutații acumulare pentru a evita posibile capcane”.
Coronavirusul a suferit deja mutații
În ceea ce privește cea de-a doua, și poate mai proeminentă, constatare că virulența (capacitatea de a infecta) a variat între tulpini, o atenție deosebita este acordata de oamenii de știință.
Profesorul Li Lanjuan și colegii lor au studiat celule infectate folosind tulpinile cu mutații diferite colectate de la pacienți. Ei au descoperit că până la 270 de ori mai multă încărcătură virală a fost generată între cele mai slabe și mai agresive tulpini. După cum au scris cercetătorii în lucrare, acest lucru indică „faptul că adevărata diversitate a tulpinilor virale este încă în mare măsură subestimată”.
Dezvoltarea bolii Covid-19, de la virusul SARS-CoV-2, este complexă, iar în timp ce rapoartele sugerează că o încărcătură virală mai mare este legată de o boală mai severă, ar putea exista mulți factori în joc. Dar, în legătură cu acest studiu, limitarea cheie, explică oamenii de știință, este că modul în care mutațiile au dus la modificări ale virulenței nu a fost descris.
„Coronavirusurile generează mutații ca parte a replicării lor normale. Că unele dintre acestea ar avea un efect asupra proprietăților virusului nu este surprinzător”, a explicat Ian Jones, profesor de Virologie de la Universitatea Reading. „Cu toate acestea, acesta este un studiu de laborator, o descriere a posibilităților, care nu abordează modul în care virusul se mișcă în populația umană, unde se aplică în același timp mulți alti factori.