Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: soarele ne protejează?
Coronavirus: soarele ne protejează?

Coronavirus: soarele ne protejează?

14 apr. 2021, 15:19,
în Sanatate

Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Edinburgh publicat pe 8 aprilie, mortalitatea cauzată de coronavirus este mai mică în zonele cu niveluri mai ridicate de expunere la soare.

Ar putea soarele să aibă puterea de a vă proteja de coronavirus? Acest lucru tocmai a fost demonstrat de un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Edinburgh și publicat pe 8 aprilie în British Journal of Dermatology. Cercetătorii scoțieni au comparat cifrele mortalității prin coronavirus cu nivelurile de UV în aproape 2.500 de localitati din Statele Unite între ianuarie și aprilie 2020. Experimente au fost efectuate și în Anglia și Italia.

Ca urmare, persoanele care locuiesc în zone cu cel mai ridicat nivel de expunere la UV ar avea un risc mai mic de a muri din cauza Covid-19, comparativ cu locuitorii din zone cu expunere mai mică. Expunerea la razele UVA, care reprezintă 95% din lumina pe care o primim de la soare, ar putea, prin urmare, să scadă numărul de decese cauzate de coronavirus. Avansată de mai multe studii ca modalitate de a lupta împotriva coronavirusului, vitamina D nu este implicată în efectul soarelui împotriva coronavirusului, deoarece organismul are nevoie de UVB pentru a o produce. Cu toate acestea, doar zonele cu niveluri de UVB insuficiente pentru a produce vitamina D în mod semnificativ au fost incluse în studiu.

Eliberarea de oxid nitric de piele

Într-adevăr, autorii studiului de la Edinburgh sugerează că radiațiile ultraviolete A (UVA) de pe piele determină eliberarea de oxid nitric care ar avea un impact pozitiv asupra sistemului cardiovascular și a sindromului metabolic, doi factori de risc pentru creșterea mortalității prin coronavirus. Cercetările anterioare ale aceluiași grup au arătat într-adevăr că expunerea crescută la soare este legată de o sănătate cardiovasculară mai bună, cu tensiune arterială mai mică și mai puține atacuri de cord. Oxidul nitric ar avea, de asemenea, capacitatea de a inhiba replicarea SARS-CoV-2.

Cercetătorii scoțieni au ajuns la concluzia că expunerea la razele UVA ambientale emise de soare are ca rezultat o mortalitate mai mică din cauza coronavirusului. „Există atât de multe lucruri pe care nu le înțelegem despre coronavirus, care a provocat atât de multe decese în întreaga lume. Aceste descoperiri timpurii sugerează că expunerea la soare poate fi o modalitate potențială de a reduce riscul de deces”, asigură dr. Richard Weller, dermatolog și consultant la Universitatea din Edinburgh. Vești bune odată cu sosirea vremii frumoase.

Virusul supraviețuiește mai mult in caz de radiații ultraviolete slabe

Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a asigurat că transmisia Covid-19 ar putea deveni sezonieră „dacă va persista câțiva ani”. OMM a asigurat atunci că studiile de laborator au oferit dovezi că „virusul supraviețuiește mai mult în condiții dure, uscate și cu radiații ultraviolete slabe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *