Prima pagină » Sanatate » Remedii naturiste » Coronavirus si stafilococ auriu: bicarbonatul de sodiu functioneaza ca un dezinfectant?
Coronavirus si stafilococ auriu: bicarbonatul de sodiu functioneaza ca un dezinfectant?

Coronavirus si stafilococ auriu: bicarbonatul de sodiu functioneaza ca un dezinfectant?

19 mart. 2021, 13:38,
în Sanatate

Cum poate o molecula universala ca bicarbonatul de sodiu sa ne ajute sa ne curațam mediul? In acest context al epidemiei Covid-19, bicarbonatul nu poate fi prezentat ca dezinfectant. Nu se poate pretinde a fi numit „bactericid” sau „virucid” sau „fungicid”.

Pentru a se califica pentru aceste proprietati, exista standarde stricte care trebuie respectate (de exemplu, sa ucida 99,9% din acest tip de bacterii sau virusuri sau ciuperci patogene în X minute la o astfel de concentrație) și, în absența unor înregistrari de reglementare adecvate, bicarbonatul poate doar susține termenul oarecum vag „bacteriostatic” sau „fungistatic”, care înseamna ca „blocheaza dezvoltarea bacteriilor sau a ciupercilor microscopice”.

Coronavirus si stafilococ auriu: bicarbonatul de sodiu functioneaza ca un dezinfectant?

Nu! Bicarbonatul de sodiu este bacteriostatic sau fungistatic precum sarea (NaCI sau clorura de sodiu, sarea noastra de masa) care este și un conservant. Și din nou, rezultatele pot fi în mod evident foarte variabile în funcție de tipul de bacterii sau ciuperci și de concentrația de bicarbonat. În practica, putem spune ca va fi necesar sa se atinga concentrații de bicarbonat în apa aproape de saturație (adica pragul peste care nu mai putem dizolva mai mult bicarbonat), corespunzând unor doze de ordinul a 50 pâna la 80 g/litru sau 5 pâna la 8% în funcție de duritatea și temperatura apei) pentru a bloca dezvoltarea aproape tuturor microbilor (sau microorganismelor).

Asadar, nu putem sustine ca bicarbonatul de sodiu poate ucide noul tip de coronavirus uman sau bacterii rezistente la antibiotice, cum ar fi stafilococul auriu.

Alte produse, cum ar fi peroxidul de hidrogen (peroxidul de hidrogen) și oțetul (care conține acid acetic), precum și percarbonatul de sodiu (percarbonatul de sodiu) sunt mult mai eficiente la dezinfectare și sunt, de asemenea, „acceptabile din punct de vedere ecologic”. Exista chiar dovezi ca pot exista sinergii interesante între acești dezinfectanți și bicarbonatul de sodiu.

Totusi, utilizarea bicarbonatului pentru întreținerea casei este un factor de igiena incontestabil, deoarece elimina foarte eficient impuritațile de pe suprafete și, în același timp, microorganismele daunatoare, care vor fi drenate cu apa murdara. Acesta este principiul curațarii fructelor și legumelor cu bicarbonat de sodiu: nu ucizi neaparat, ci ridici și evacuezi! Și nu lasam reziduuri potențial toxice pe alimente, deoarece folosim un produs alimentar.

Și pentru îngrijirea corpului și utilizarea bicarbonatului ca deodorant, avem de-a face cu atât acțiunea „tampon” (care neutralizeaza aciditatea transpirației), cât și acțiunea bacteriostatica care permite, prin combinare, obținerea unor rezultate atât de surprinzatoare.

Pe scurt, bicarbonatul de sodiu nu este un dezinfectant și nici un bactericid! Pe de alta parte, este un aliat excelent pentru curațarea mediului înconjurator datorita eficienței sale în curațare. Totusi, prezența bacteriilor în cantitați rezonabile ne ajuta sa ne menținem aparari imune. Deci, curațarea eficienta mai degraba decât dezinfectarea, oprirea dezvoltarii decât distrugerea, este unul dintre aspectele interesante ale utilizarii bicarbonatului de sodiu în casa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *