Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: persoanele în vârstă sunt subreprezentate în studiile clinice
Coronavirus: persoanele în vârstă sunt subreprezentate în studiile clinice

Coronavirus: persoanele în vârstă sunt subreprezentate în studiile clinice

01 oct. 2020, 11:20,
în Sanatate

Persoanele în vârstă sunt subreprezentate în studiile clinice asupra vaccinurilor si tratamentelor impotriva Covid-19. Un studiu a constatat că persoanele în vârstă sunt foarte susceptibile de a fi excluse din majoritatea studiilor privind Covid-19 care vizează stabilirea unor tratamente eficiente, precum și găsirea unui vaccin preventiv. Autorii se tem că această excludere aproape sistematică prezintă un risc în ceea ce privește eficacitatea și siguranța potențialului tratament sau vaccin atunci când acesta din urmă este administrat persoanelor în vârstă.

La vârstnici, riscul formei severe de Covid-19 și de deces este o îngrijorare legitimă. Într-adevăr, Ministerul Sănătății consideră că cei cu vârsta peste 70 de ani sunt vulnerabili la virus, vârsta joacă un rol major în formele severe ale bolii.

Cercetătorii împărtășesc o constatare tulburătoare și paradoxală într-o scrisoare publicată în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA). Acest lucru relevă faptul că persoanele în vârstă sunt foarte susceptibile de a fi excluse din majoritatea studiilor clinice efectuate în întreaga lume în legătură cu Covid-19, care vizează stabilirea unor tratamente eficiente împotriva infecției sau găsirea unui vaccin preventiv. In ciuda faptului că persoanele în vârstă sunt extrem de afectate de Covid-19, deoarece în lume, persoanele cu vârsta peste 65 de ani reprezintă 9% din populație, 30 până la 40% din cazurile de infecție și 80% din decesele din cauza COVID-19.

Coronavirus: persoanele în vârstă sunt subreprezentate în studiile clinice: garantarea unui acces echitabil la tratament

Cercetătorii au ajuns la această concluzie studiind îndeaproape toate studiile clinice pe Covid-19 înregistrate pe un site dedicat, de la 1 octombrie 2019 până la 1 iunie 2020: 847 în total, dintre care 447 (53%) au fost considerate a fi cu risc crescut. Excluderile specifice de vârstă au fost clasificate în mai multe categorii, iar cercetătorii s-au concentrat pe excluderea grupei de vârstă de la 65 la 80 de ani, cel mai probabil să fie grav afectată de Covid-19. Rezultatele lor indică faptul că adulții în vârstă sunt foarte susceptibili de a fi excluși din mai mult de 50% din studiile clinice pentru tratamentul Covid-19 și 100% din studiile pentru vaccinuri.

Cu toate acestea, „includerea persoanelor în vârstă în studiile clinice este esențială pentru a garanta accesul echitabil la aceste tratamente. O astfel de excludere va limita capacitatea de a evalua eficacitatea, dozajul și efectele secundare ale tratamentelor luate în considerare”, notează cercetătorii. De exemplu, răspunsurile anticorpilor la vaccinuri pot scădea odată cu înaintarea în vârstă și se pot îmbunătăți odată cu creșterea nivelului de antigen, adjuvanți sau doze. Conform studiului, este, prin urmare, foarte important ca studiile clinice pentru Covid-19 să includă mai multe persoane în vârstă pentru a asigura eficacitatea tratamentelor și pentru a găsi doza adecvată pentru această grupă de vârstă specifică.

Vaccinarea persoanelor în vârstă este esențială

Cercetătorii spun că sunt deosebit de îngrijorați de faptul că excluderea persoanelor în vârstă din studiile clinice poate duce nu numai la tratamente ineficiente, ci și potențial periculoase. Acestea subliniază faptul că printre cele mai citate motive de excludere se numără prezența altor boli (comorbidități) și faptul că trebuie să participi prin intermediul internetului sau al unui smartphone.

„Desigur, anumite excluderi sunt necesare pentru a proteja sănătatea persoanelor în vârstă, cum ar fi comorbiditățile slab controlate. Dar multe dintre ele nu sunt bine justificate și par a fi mai degrabă vorba despre comoditatea cercetătorilor”, spun oamenii de știință, potrivit Magazine.

Prin urmare, mesajul lor este clar: „trebuie să fim atenți pentru a evita excluderea participanților care sunt altfel eligibili din motive care nu sunt justificate.”

Preocuparea lor este mai mult decât teoretică, deoarece chiar și fără excluderile bazate pe vârstă, au fost efectuate mai multe studii clinice recent pe tratamente pentru Covid-19 cu pacienți a căror vârstă medie nu depășea 40 de ani. Cercetătorii, de asemenea, nu sunt de acord cu profesioniștii din domeniul sănătății care consideră că doar vaccinarea populațiilor mai tinere este necesară pentru a atinge faimoasa „imunitate de grup” și că, prin urmare, vaccinarea persoanelor în vârstă nu este esențială.

Pentru că, potrivit acestora, „nivelul ridicat de imunitate necesar, asociat cu faptul că multe medii (aziluri de bătrâni, de exemplu) sunt compuse aproape exclusiv din persoane în vârstă, subliniază imperativul includerii lor în studiile de găsire a unui vaccin împotriva lui Covid-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024