Un studiu britanic de la Imperial College London și Ipsos Mori a arătat, marți, că persoanele asimptomatice sunt mai predispuse să-și piardă anticorpii rapid decât cei care au prezentat simptome ale noului tip de coronavirus.
În perioada 20 iunie – 28 septembrie, cele două organizații au urmărit 350.000 de persoane selectate aleatoriu din Anglia, care s-au auto-testat regulat acasă pentru a vedea dacă au anticorpi împotriva Covid-19.
„În această perioadă, proporţia persoanelor testate pozitiv pentru anticorpii la COVID-19 a scăzut cu 26,5%”, de la 6% la 4,4% din populaţia testată”, iar acest lucru sugerează o reducere a anticorpilor în săptămânile sau lunile de după infecție.
Analiza indică, de asemenea, că persoanele care nu au prezentat simptome legate de Covid-19 sunt susceptibile să-și piardă anticorpii detectabili mai repede decât cele care au prezentat simptome, sustin cei care au realizat acest studiu.
De ce persoanele asimptomatice își pierd anticorpii mai repede? Intrebare ramasa fara raspuns
Proporția anticorpilor la persoanele care au testat pozitiv virusul a scăzut cu 22,3% în cele trei luni, iar această scădere a ajuns la 64% la cei care nu au declarat că au fost afectați de Covid-19.
Analiza a indicat, de asemenea, că, desi toate grupele de vârstă sunt afectate de această scădere, vârstnicii sunt cei mai afectați: între lunile iunie și septembrie, proporția persoanelor cu vârsta peste 75 de ani cu anticorpi a scăzut cu 39%, insa cu doar 14,9% la tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.
Secretarul de stat pentru sănătate James Bethell a precizat legat de acest studiu:
„Acest studiu este o parte crucială a cercetării, ajutându-ne să înțelegem cum evoluează anticorpii Covid-19 în timp”.
Oamenii de stiinta încă nu au reusit astfel sa afle dacă anticorpii conferă un nivel eficient de imunitate sau, dacă există o astfel de imunitate, cât durează ea.