Prima pagină » National » Coronavirus. Lista țărilor cu coeficient de infectare sub 5
Coronavirus. Lista țărilor cu coeficient de infectare sub 5

Coronavirus. Lista țărilor cu coeficient de infectare sub 5

15 iun. 2020, 09:31,
Cristian ZAVASTIN în National

Coronavirus. Lista țărilor cu coeficient de infectare sub 5. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat sâmbătă care este lista cu toate țările pentru care se elimină obligativitatea carantinei sau autoizolării la domiciliu atunci când cetățenii revin în România din aceste țări, dacă sunt asimptomatici.

Persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Persoanele care, fie au plecat din România şi petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă ţară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puţin 14 zile cumulativ în ţări exceptate de măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.

Se exceptează de la măsura izolării/carantinării persoanele care intră în România pentru prestarea de activităţi medicale.

Coronavirus. Lista țărilor cu coeficient de infectare sub 5

Persoanele asimptomatice care vin în România din Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croaţia, Confederaţia Elveţiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia,Slovenia şi Ungaria nu vor mai fi nevoite să stea în carantină sau izolare.

Către și dinspre aceste destinații se vor relua și cursele aeriene comerciale. Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției prevăzute la art. 1, se vor relua în condițiile stabilite de HG 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID -19, cu modificările și completările ulterioare.

Lista va fi actualizată săptămânal

Lista, care în prezent cuprinde 17 țări exclusiv din Europa, se va actualiza săptămânal de către Institutul Național pentru Sănătate Publică. Lista actualizată va intra în vigoare la 24 ore de la momentul aprobării acesteia de către CNSU.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că pentru venirea din aceste țări nu va mai fi obligatorie măsura izolării de 14 zile. Astfel, românii care vor merge în vacanță în această vară, în aceste țări, nu vor fi nevoiți la întoarcere să stea în izolare sau carantină.

„Este vorba de lista ţărilor care au un coeficient de îmbolnăviri noi zilnice la un milion de locuitori pe o medie de 14 zile sub 5. Acel coeficient sub 5 al ţării respective face ca din acea ţară, când te întorci, să nu intri în izolare la domiciliu. Şi atunci, în acele ţări, putem pleca şi ne putem întoarce fără să intrăm în izolare. Rămâne ca pe reciprocitatea cu acea ţară să avem şi zboruri în acel moment „, a spus ministrul Sănătăţii.

„Acel coeficient sub 5 al țării respective face ca din acea țară, când te întorci, să nu intri în izolare la domiciliu. Și atunci, cu acele țări, putem pleca și ne putem întoarce fără să intrăm în izolare. Rămâne ca pe reciprocitatea cu acea țară să avem și zboruri în acel moment“, a explicat ministrul Sănătății.

Situaţia epidemiologică din ţările pentru care se aplică eliminarea măsurilor de carantină/izolare la locuinţă/locaţia declarată, se monitorizează de către Institutul Naţional de Sănătate Publică, care, în cazul unei evoluţii nefavorabile susţinută pe o perioada de 14 zile, va propune CNSU eliminarea acestora din listă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *