Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Coronavirus: este riscant să zbori cu avionul?
Coronavirus: este riscant să zbori cu avionul?

Coronavirus: este riscant să zbori cu avionul?

14 iun. 2020, 13:58,
în Sanatate

Coronavirusul se ia din avion? Ideea de a zbura în perioada Covid-19 este îngrijorătoare. Dacă un infectat se afla în avion, putem fi contaminati?

Pe măsură ce vara se apropie și după două luni de izolare, nevoia de a pleca este resimțită mai mult ca niciodată. Mai ales că călătoria devine posibilă puțin câte puțin, pe măsură ce granițele se redeschid. Dar este un risc riscant în perioada Covid-19? Un pilot Air France a răspuns pentru Top Sante.

Ideea de a te afla într-un spațiu inchis împărtit cu mulți pasageri este îngrijorătoare. Dacă in tren sau mașina se pot deschide geamurile, este imposibil cu avionul! Un pilot Air France explica concret modul în care funcționează ventilația unui Airbus. „Mai întâi, știți că aerul cabinei se schimbă complet la fiecare trei minute și că este mult mai mult decât în ​​mediul exterior”, spune un pilot.

Avioanele călătoresc în lume, expunându-se la mai multe tipuri de bacterii și viruși. Nu se pune problema de a-și asuma cel mai mic risc de a le disemina! Din acest motiv sistemele de ventilație trebuie să vă liniștească. Au fost concepute într-un mod extrem de ingenios. „Reînnoirea aerului într-un avion este de 80 de ori mai mare decât ceea ce un om are nevoie pentru a respira aer sănătos”, spune pilotul.

Pentru mai multe detalii, el explică faptul că aerul din cabine are două surse: o parte vine din exterior, cealaltă este reciclată și filtrată înainte de a fi reinjectată în habitaclu. Dar de unde știi dacă este posibil ca aerul din exterior să poată transporta particule de coronavirus și să infecteze pasagerii? „Este imposibil, deoarece aerul exterior intră în avion printr-un sistem care îl sterilizează aducându-l la o anumită temperatură. Această sterilizare împiedică supraviețuirea oricărei bacterii și a oricăror virusuri”, arată pilotul.

Coronavirusul se ia din avion?

Apoi, în ceea ce privește aerul reciclat în cabină, el precizează: „tot aerul din cabină nu este reciclat pentru a fi redistribuit. De exemplu, aerul din toalete, potențial mai poluat, nu este reciclat. Această parte este expulzata direct în afara dispozitivului”. În plus, aerul trece prin filtre 99,99% eficiente împotriva bacteriilor și virușilor, așa cum se explică într-un comunicat al Air France. Aceste filtre sunt de tip HEPA (de înaltă eficiență), sunt realizate pe același model ca cele instalate în sălile de operatie din spitale.

Pentru a adăuga un alt nivel de siguranță, aerul exterior și aerul reciclat sunt amestecate înainte de a fi distribuite în cabină. Dacă totuși rămâne cel mai mic risc în restul 0,001%, acesta ar fi „diluat” în aerul total al cabinei. Aerul provine din partea de sus a habitaclului, la portbagaje, coboară și este extras la picioare. Toate aceste mișcări asigură că, chiar dacă un pasager s-a îmbolnăvit la bord, virusul nu ar putea fi transmis prin aerul din avion, prin ventilație.

Un risc final persistă, ca în orice mijloc de transport comun. Dacă cineva este infectat la bord, contactul ar putea duce la alte infecții. Acestea fiind spuse, companiile aeriene au implementat un protocol de sănătate pentru combaterea acestui risc. În primul rând, măștile de protecție sunt distribuite gratuit pasagerilor, care trebuie să le poarte pe tot parcursul zborului.

Îmbarcarea și debarcarea se face într-o manieră îndepărtată, în mai multe etape. Între două zboruri, aeronava este complet dezinfectată, iar gelul hidroalcoolic este pus la dispoziția pasagerilor. În cele din urmă, pentru a limita cât mai mult posibil riscurile, sub un zbor de 2:30 ore, distribuția de alimente și băuturi este interzisă. Respectând gesturile de barieră, riscurile de a contracta Covid-19 cu avionul sunt limitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`