Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Coronavirus (Covid-19): cum ne putem trata acasa

Coronavirus (Covid-19): cum ne putem trata acasa

20 mart. 2020, 07:00,
BZI.ro, în Sanatate

Coronavirus – cum ne tratam acasa? Daca ai simptome de febră și tuse, nu iesi din casa! Ce să faci pentru ameliorarea simptomelor? Cum să te tratezi acasă?

Pacienții cu simptome ușoare ar trebui să stea acasă, pentru a nu copleși capacitățile de spitalizare ale unităților medicale și pentru a acorda prioritate cazurilor severe, care ar putea necesita intubare.

În marea majoritate a cazurilor (80%), a avea coronavirus nu este grav și nu necesită spitalizare, pacienții se recuperează în câteva zile. Recomandările sunt următoarele:

În caz de tuse, febră, trebuie să rămâneți izolat și să evitați contactul cu alte persoane.
Familia nu trebuie să intre in contact cu bolnavul.
Nu trebuie să mergeți la medic, la camera de urgență sau la un laborator de analize.
Dacă este necesar, chemați medicul pentru o opinie adaptată situației sau faceți o teleconsultatie.

Coronavirus – cum ne tratam acasa? Cand sa chemati salvarea

Dacă starea dumneavoastră se înrăutățește: dacă aveți dificultăți în respirație, dacă tusea se înrăutățește și vă simțiți congestionat și acest lucru vă împiedică să respirați bine, sunati la 112.

Febra care crește brusc și / sau simptomele care se agravează sau apar (de exemplu, dureri de cap) începând cu a doua săptămână, lipsa de respirație și impresia lipsei de aer sunt semne de agravare.

Aveți peste 70 de ani și / sau aveți o patologie cronică (insuficiență renală, insuficiență cardiacă, diabet insulino-dependent etc.) sau luați un tratament care vă slăbește (în special chimioterapia) sau sunteți gravidă.

Coronavirus – cum ne tratam acasa?

În prezent nu există un tratament specific pentru infecția cu coronavirus. Tratamentul este simptomatic. Prin urmare, este vorba despre limitarea simptomelor neplăcute, cum ar fi febra, durerile de gât, în special. Pentru aceasta, un singur lucru este de făcut: luați paracetamol, respectând dozele: nu depășiți 60 mg / kg / zi și 3 g / zi.

„Febra este variabilă la pacienții cu coronavirus, poate fi foarte ușoară la început (37,5°C), apoi va crește puternic în a doua săptămână”, subliniază Jacques Battistoni, medic generalist francez. El recomandă administrarea o dată dimineața și o dată seara, pe durata simptomelor.

Ferește-te de automedicatie. Antibioticele nu au efect asupra virusurilor. Numai în cazul unei infecții secundare în forme severe, acestea pot fi indicate, pe baza de prescripție medicală. Nu luați antiinflamatoare (AINS), cum ar fi ibuprofen, Advil sau aspirină, dacă sunteți infectat cu coronavirus. De asemenea, evitați corticosteroizii fără indicații medicale stricte. La pacienții cu Covid-19 au fost raportate evenimente adverse grave legate de administrarea de AINS. Cu toate acestea, dacă urmați, de exemplu, un tratament cu cortizon pentru astm sau dacă luați un antiinflamator în contextul unei patologii cronice, nu întrerupeți tratamentul fără sfaturi medicale!

Ar trebui să știți că patologia poate dura până la 2 săptămâni. „Se observă adesea că simptomele sunt ușoare la început, apoi că starea pacientului se agravează în a doua săptămână sau că apar noi simptome.

Coronavirus – cum ne tratam acasa?

Pacienții care suferă de o patologie cronică, cum ar fi diabetul sau care sunt supuși unui tratament care le scade apărările imune (de exemplu împotriva poliartritei), trebuie să fie cu atât mai vigilenți și să respecte cu strictețe recomandările. Dacă aveți îndoieli, dacă nu puteți contacta medicul curant, sunați la 112.

Este important să vă ventilați camera „de două ori pe zi, între 10 și 20 de minute”.
Purtați o mască pentru a evita infectarea celor dragi.
Curățați și dezinfectați mânerele ușilor pentru a limita riscul de contagiune pentru cei dragi.
Asigurați-vă că sunteți bine hidratat cu apă pentru a evita deshidratarea generată de febră.
O dieta echilibrata, bogată în vitamine, vă va ajuta să combateți virusul.
Metode naturale – ceaiuri din plante, miere, lămâie stoarsă etc. – sunt folosite pentru a ajuta la combaterea răcelii, pe lângă paracetamol. Nu vindecă coronavirusul, dar ajută la ameliorarea simptomelor (în special durerile de gât).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *