Deși multă vreme s-a sperat că actualul coronavirus Sars-CoV-2 va deveni sezonier la fel ca virusul gripal, se pare că vremea și variațiile de temperatură sezoniere au un efect redus asupra răspândirii sale. De ce vremea nu are nici o influență asupra răspândirii coronavirusului?
La debutul pandemiei Covid-19, boală rezultată din infecția cu coronavirusul Sars-CoV, mulți experți sperau și considerau că coronavirusul va deveni sezonier. Odată cu venirea verii, se părea că temperaturile de vară vor fi mai puternice decât virusul sau cel puțin îi vor reduce răspândirea. Desigur, faptul de a fi mai des afară decât într-un loc închis a încetinit fără îndoială epidemia, dar vremea nu a influențat răspândirea virusului, cel puțin dacă daca dam crezare unui nou studiu.
Publicat pe 26 octombrie în Jurnalul Internațional de Cercetări de Mediu și Sănătate Publică, acest studiu indică faptul că temperatura și umiditatea nu joacă un rol semnificativ în răspândirea coronavirusului. Conform acestei lucrări, transmiterea Sars-CoV-2 va depinde deci aproape în totalitate de comportamentul uman și, în special, de respectarea sau nu a gesturilor de barieră (mască, distanțare, spălarea mâinilor etc.).
De ce vremea nu are nici o influență asupra răspândirii coronavirusului?
„Efectul vremii este mic și alte caracteristici, cum ar fi mobilitatea, au mai mult impact decât vremea”, a spus Dev Niyogi, profesor la Școala de Geoștiințe Jackson de la Universitatea din Texas (Austin, SUA), care a condus cercetarea, potrivit Sante Magazine. El a adăugat că, în „termeni de materialitate, vremea este unul dintre ultimii parametri”.
Datele colectate de oamenii de știință au arătat astfel influența evidentă a comportamentului uman și influența disproporționată a comportamentului individual. Călătoria și petrecerea timpului departe de casă au fost cei doi factori principali care au contribuit la răspândirea coronavirusului, cu o importanță relativă de 34,32%, respectiv 26,14%. Ceilalți doi factori majori au fost dimensiunea populației (23,86%) și densitatea urbană (13,03%). Numai vremea a fost identificată ca un factor care nu influențează, cu o importanță relativă mai mică de 3%.
„Nu ar trebui să privim problema [pandemiei Covid-19] ca fiind determinată de vreme și climă. Trebuie să luăm măsuri de precauție personale și să fim conștienți de factorii de expunere urbană”, a spus Sajad Jamshidi, coautor al studiului.