Cornulețele fragede cu gem se află pe lista celor mai iubite rețete ale copilăriei. Sunt vanilate și aromate, nemaipomenit de delicioase și numai bune de preparat pentru o masă în familie.
O rețetă de cornulețe fragede cu gem sau cu magiun este tot ce ai nevoie, atunci când vrei să te răsfeți cu ceva dulce. Sunt incredibil de delicioase și ți se topesc în gură! Nici nu ai nevoie de multe ingrediente și se prepară repede. În aproximativ 45 de minute, rețeta este gata, iar cornulețele sunt aproape mâncate, la cât sunt de bune.
Dacă ești mare iubitoare de cornulețe, îți recomandăm să încerci și cornulețele fragede cu untură și apă minerală sau cornulețele cu untură și drojdie.
Spor la gătit!
Cornulețe fragede cu gem. Rețeta bunicii, care nu dă greș niciodată!
Pentru a prepara cele mai bune cornulețe, ai nevoie de următoarele ingrediente: pentru aluat – 250 de grame de făină, 125 de grame de smântână grasă (minim 20%), trei gălbenușuri, 150 de grame de unt (minim 80% grăsime) sau 100 de grame de untură, sare (după gust), vanilie; pentru umplutură – 300 de grame de gem (sau 200 de grame de gem și 100 de grame de nucă); pentru decor – aproximativ 100 de grame de zahăr pudră vanilat.
Din aceste ingrediente ar trebui să îți iasă circa 32 de bucăți.
Mod de preparare pentru aluat
Pentru a pregăti aluatul, trebuie să pui untul rece într-un bol (tăiat cubulețe), gălbenușurile, un praf de sare, smântâna, vanilia și făina. Amestecă ingrediente, până când obții un aluat omogen. Ai grijă să nu frămânți aluatul prea viguros, pentru că se va întări oricum la copt.
Învelește aluatul cu o folie din plastic și lasă-l să stea la rece aproximativ o oră sau chiar peste noapte.
Mod de preparare pentru umplutură
Pentru umplutură, ai nevoie de gem sau de magiun. Poți să îl amesteci fie cu mac, fie cu cocos, fie cu nuci, fie cu migdale, pentru a avea un gust mai bogat. Trebuie să ai în vedere că nuca măcinată absoarbe din umiditate și nu lasă gemul să curgă din cornulețe.
Modelarea și coacerea cornulețelor
Scoate aluatul de la rece și lasă-l să stea 30 de minute. Împarte-l în patru și întinde-l, apoi, pe rând, în foi subțiri, după care taie-l în opt triunghiuri. Din fiecare foaie obții opt cornulețe, dacă cercul are un diametru de 35 de centimetri. În capătul fiecărui triunghi pune împlutură și începe să rulezi.
Pentru ca umplutura să nu îți scape, apasă ușor, cu degetele, pe capetele cornulețelor. Atunci când le pui în tavă, ai grijă ca zona de îmbinare a aluatului să fie dedesupt.
Așează cornulețele pe hârtie de copt și nu le unge cu nimic. Bagă tava în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius și lasă cornulețele la copt aproximativ 15 minute. Între timp, pregătește o farfurie cu zahăr pudră, prin care să tăvălești cornulețele fierbinți. După ce le-ai scos din cuptor, nu le lăsa deloc la răcit, pentru ca zahărul să se lipească frumos.
În final, așează cornulețele obținute pe un platou sau pune-le în cutii cu capac.
Poftă bună!