Corneliu Istrati a murit! Reputatul istoric din Iaşi s-a stins la venerabila vârsta de 92 de ani. Este doliu în mediul cultural istoric din Iaşi. Anunţul morții lui Corneliu Istrati a fost făcut de către Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iaşi. Corneliu Istrati s-a făcut remarcat printr-o serie de lucrări istorice de referinţă pentru istoria Iaşului dar şi a României.
Ilustrul istoric Corneliu Istrati a murit! Numeroase opere istorice îi poartă semnătura
Corneliu istrate a murit dar a lăsat o amplă istorie în spate. Lucrările semnate de istoricul ieşean sunt un punct de referinţă pentru cultura ieşeana dar şi românească. Acesta şi-a pus semnătură pe multe lucrări care au rămas în memoria criticilor. Printre lucrările scrise de acesta amintim:
✅ Săteni şi stăpâni în munţii Moldovei: la răscruce de veacuri, Ed. Universităţii, 2014 (lucrare pe baza tezei de doctorat, susţinută public în 1979);
✅ Condica Vistieriei Moldovei din anul 1816, Supliment al „Anuarului Institutului de Istorie A. D. Xenopol”, Iaşi, 1979;
✅ Condica lui Mavrocordat, 3 vol., Ed. Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, 2008 (reeditare);
✅ Condica Vistieriei Moldovei din anul 1803 (Condica liuzilor), Ed. Universităţii, 2011;
✅ Catagrafia fiscală a Moldovei din anul 1820, Ed. Universităţii, 2011;
✅ Documente cu privire la relaţiile agrare din secolul al XVIII-lea, Moldova, Bucureşti, 1966 (coeditor);
✅ Regulamentul Organic al Moldovei, Ed. Junimea, Iaşi, 2004 (coeditor).
Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iaşi, omagiu pentru cel care a fost ”imaginea bătrânului pesca”
Pe o pagină de socializare, foştii colegi îi aduc un omagiu celui care a fost ‘imaginea bătrânului pescar”. Colegii istoricului Corneliu Istrati explica faptul că acesta va rămâne ca o emblemă pentru generaţiile viitoare de istorici pe care România îi va avea:
”În spatele acestor titluri îl aflăm pe Corneliu Istrati, născut în anul 1928, cercetător ştiinţific al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” între anii 1952 şi 1992. Seniorul nostru ne-a părăsit zilele trecute. Pentru cei care l-au cunoscut, atitudinea sfătoasă şi graiul său îl asociau cu uşurinţă imaginii bătrânului pescar, lucru care se vede şi din pradă care a adus-o la mal, cu răbdare, nu multă, dar consistentă. Aşadar, alături de regretul despărţirii şi amintirea unei prezenţe agreabile, ne rămâne zestrea istoriografică şi convingerea că studiile de istorie socială, demografică sau economică, pentru secolele XVIII şi XIX-lea, nu-i pot şi nu-i vor putea nici în viitor ocoli studiile şi ediţiile de documente juridice, prestatistice şi fiscale.Mulţumim!” se arată în postarea publicată de Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iaşi.
Postarea publicată pe o reţea de socializare a strarnit nenumaroase reacţii. Foarte multe persoane îşi exprima regretul morții istoricului ieşean. Comentariile scot la iveală lucruri inedite despre cel care a fost Corneliu Istrate, istoric ieşean din cadrul Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Academia Română – Filiala Iaşi.
Gheorghe Onisoru: ”L-am cunoscut pe dl Corneliu Istrate încă de pe bancile facultății, lucra in birou cu Adrian Macovei și Iuliu Ciubotaru, iar soarta a făcut ca din 1990 acel birou sa fie atribuit sectorului de contemporană, astfel ca am lucrat și eu zece ani in el. Condoleante Magdei Mantu, Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!” se arata intr-un comentariu.
Dumnezeu să-l ierte!