Prima pagină » Cultural » Arte vizuale » Corneliu Baba şi arta portretului

Corneliu Baba şi arta portretului

25 feb. 2020, 14:03,
în Cultural

Corneliu Baba şi arta portretului. Renumitul pictor roman, Corneliu Baba, s-a născut pe 18 noiembrie 1906 la Craiova. A reuşit de-alungul vieţii să îşi creeze un renume pentru portretele sale.

Arta lui Baba și-a câștigat o mare prețuire în țară și peste hotare.

Marea majoritate a operelor sale au rămas în România, împânzite în cele mai importante muzee din ţară.

Printre operele ce se afla în afara ţării, trebuie menţionat tabloul impresionist „Spaima”, aflat la Muzeul Szepmuveszeti din Budapesta.

Corneliu Baba şi arta portretului

Portretele sale realizate cu mult tact şi talent i-au determinat pe critici să îl compare cu Francisco Goya.

Trebuie menţionate aici două din cele mai reuşite portrete ale sale respectiv portretul din 1952 al lui Mihail Sadoveanu și portretul din 1957 al lui Krikor Z. Zambaccian.

Această artă a jocului de lumini, inspirată de la Rembrandt este preponderentă în tablourile care prezintă portretele altor personalități. Menţionăm aici portretele lui Lucia Sturdza-Bulandra, George Enescu, Tudor Arghezi sau Ion Irimescu.

În portretele sale a acordat o atenție deosebită mâinilor, ca element cheie în caracterizarea personalității umane, exact ca Rembrandt și marii portretiști din școala olandeză.

Corneliu Baba este cel mai mare portretist român. Își pregătea portretele, pe urmele maestrului său Rembrandt, printr-un număr uriaș de schițe ale mâinilor sau ochilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 decembrie 2024
30 decembrie 2024