Prima pagină » Informații utile » Corigent sau corijent, cum se scrie corect? Cuvântul care provoacă mari confuzii românilor!

Corigent sau corijent, cum se scrie corect? Cuvântul care provoacă mari confuzii românilor!

04 mart. 2025, 09:04,
Redacția BZI în Informații utile

În limba română apar adesea confuzii legate de forma corectă a anumitor cuvinte, după cum este și în cazul formelor corigent sau corijent. Deși ambele forme sunt folosite de multe persoane, numai una dintre ele este corectă.

Limba română este considerată una dintre cele mai grele limbi, motiv pentru care apar erori de scriere și pronunție în mod frecvent. Greșelile și confuziile de scriere și exprimare în limba română pot fi atribuite unui amestec de factori, incluzând educația, tehnologia, influențele regionale și contextul socio-cultural.

Corigent su corijent, cum se scrie corect

Limba română are multe cuvinte „capcană” care îi pun în dificultate pe vorbitori. Deși pe unele dintre ele le folosesc zilnic, puțini sunt cei care cunosc forma lor corectă. Tocmai de aceea, „corijent„ și „corigent” le dau multora bătăi de cap.

În fiecare zi, limba română le demonstrează tuturor că nu este deloc o limbă ușoară. Există mulți termeni care îi pun în dificultate chiar și pe cei mai pricepuți vorbitori.

Mari bătăi de cap le dau tuturor și formele „corijent” și „corigent”. Termenul face parte din câmpul lexical al școlii, însă, puțini știu care formă este acceptată și recunoscută de DOOM și DEX ca fiind cea corectă.

Cu toate acestea, trebuie precizat de la bun început că ambele variante sunt corect și exprimă același lucru. Așadar, atât corigent, cât și corijent, pot fi folosite fără probleme în tot felul de propoziții și fraze.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, cei doi termeni se referă la un „elev sau student care, la încheierea anului școlar, nu a obținut notă de trecerela una sau la două materii și care urmează să susțină toamna un nou examen la materia sau la materiile respective”.

Lucruri mai puțin știute despre limba română

Limba română folosește alfabetul latin, dar cu câteva diacritice specifice precum „ă,” „â,” „î,” „ș,” și „ț”. Acestea sunt importante pentru a distinge sunetele și sensurile cuvintelor.

Româna este una dintre cele mai vorbite limbi romanice din lume, cu peste 30 de milioane de vorbitori nativi. Aceasta este limba oficială a României și a Republicii Moldova, dar este vorbită și î comunități de români din întreaga lume.

Datorită sau din cauza istoriei sale tumultoase, limba română a fost influențată de mai multe culturi. Astfel că, în plus față de cuvintele de origine latină, în limba română se găsesc cuvinte cu origini slave, maghiare, turcești, franceze, germane și engleze, printre altele.

Limba română are o bogată tradiție literară și culturală, cu scriitori de renume mondial, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mircea Eliade, Eugen Ionescu și mulți alții. Limba noastră a dat lumii opere literare semnificative, inclusiv poezie, proză, teatru și filosofie.

De asemenea, în limba română apar în mod frecvent greșeli de scriere și de exprimare, iar printre cele mai des întâlnite sunt vroiam/voiam, unde e ste de menționat că forma de imperfect, persoana I, singural și plural a verbului „a voi” este voiam. Iar forma de imperfect, persoana I, singural și plural a verbului „a vrea” este vream.

O altă confuzie există și în alegerea formei corecte dintre decât și doar. Adverbele nu se pot folosi unul în locul celuilalt. Decât este folosit doar lângă verbele la forma negativă. Se folosește „decât” atunci când proproziția începe cu nu. „Doar” este folosit lângă verbele în formă afirmativă. Astfel că, pe lângă corigent sau corijent, mai sunt și alte confuzii în limba română care pot da bătăi de cap românilor.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Playtech.ro
Cum să scapi definitiv de melcii din grădină. Plantele care îi țin la distanță
observatornews.ro
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Opt ani fără niciun ban la factura de energie. Cum s-a făcut marea economie
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Nicușor Dan a dat de pământ cu Gigi Becali după derapajul verbal al omului de afaceri
Playtech.ro
Locul în care să pui routerul ca să ai semnal Wi-Fi mai bun în toată casa. Nu-l ține niciodată lângă aceste obiecte
Dailybusiness.ro
Marilu Dobrescu, dezvăluiri halucinante despre relația cu Iustin Petrescu: „Prietena mea a venit într-un suflet să mă ridice de acasă imediat după bătaie”
RomaniaTV
Fenomenul meteo mai periculos ca alertele de Cod Roşu de furtuni. Alertă de la meteorologi
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
SCANDAL în showbiz! Marilu Dobrescu îl acuză pe Iustin Petrescu că a bătut-o. Reacția fostului iubit: Cât tupeu!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`