Coriandru vs. pătrunjel, arată similar, fac parte din aceeași familie, dar nu sunt același lucru. Au multe asemănări, în special, forma frunzișului, motiv pentru care sunt cel mai adesea confundate.
Pătrunjelul și coriandru sunt două plante care sunt adesea confundate, deoarece au frunze verzi, lucioase și crețe, dar care au gusturi și mirosuri diferite. Iată care sunt diferențele dintre aceste plante și cum se pot distinge unele de altele.
Coriandru vs. pătrunjel, alimente pe care le confundăm
Pătrunjelul și coriandrul sunt două plante aparținând aceleiași familii, Apiaceae, dar care au caracteristici diferite. Pătrunjelul ar frunze verzi, lucioase și este folosit în mâncărurile din diferite țări pentru a adăuga un gust delicios. Coriandrul, în schimb, are frunze și are un gust mai dulce și mai piperat. Coriandrul este cultivat în principal în țările din Asia de Sud și de Vest și este folosit în mâncărurile din aceste țări.
Un alt aspect care diferențează pătrunjelul de coriandru este faptul că pătrunjelul are o rădăcină albă, care poate fi consumată și care are un gust ușor amărui. Coriandrul, în schimb, nu are o rădăcină și se consumă numai frunzele verzi.
De asemenea, dacă nu știi ce să alegi între coriandru sau pătrunjel, miroase frunzele. Oricât ar fi de fragede plantele, frunzele de pătrunjel au un miros caracteristic, puternic și pătrunzător, în timp ce frunzele de coriandru aproape că nu miros deloc, vând o aromă foarte discretă pe care o simți mai degrabă când le rupi de pe tulpină. Așadar, chiar dacă plantele seamănă destul de mult, prima mare diferențp dintre ele este aroma.
Semințele de pătrunjel au o aromă foarte puternică și nu se folosesc în bucătărie decât la murături. Din ele se extrage industrial un ulei esențial cu numeroase proprietăți medicinale. Pe de altă parte, semințele de coriandru se folosesc la gătit frecvent, mai ales în regiunile orientale. Se pot face inclusiv ceaiuri și decocturi cu beneficii pentru sănătate. Semințele de coriandru au un gust plăcut, dulce, aromat, cu o ușoară tentă acrișoară și o aromă de nucă.
Cine nu ar trebui să mănânce aceste verdețuri
Pătrunjelul și coriandrul sunt un depozit de vitamina K. Dar nu toată lumea ar trebui să se lase dusă de val cu consumul lor. Există două grupuri de persoane pentru care aceste frunze verzi vor fi pur și simplu inutile, iar în unele cazuri chiar periculoase.
Nu este de dorit pentru cei care iau anticoagulante să mănânce aceste legume. La urma urmei, vitamina K pur și simplu neutralizează efectele medicamentelor concepute pentru a reduce coagularea sângelui. În plus, vitamina K poate provoca o exacerbare a urolitiazei. Iată ce verdeață se pune la ciorba de fasole.
Pătrunjelul și coriandrul sunt bogate în antioxidanți sub numele de flavonoide. Cei doi antioxidanți principali găsiți în plantă sunt miricetina și apigenina. Aceștia au proprietăți antidiabetice, antitumorale, imunomodulatoare și cardioprotectoare.
Apigenina îmbunătățește formarea neuronilor și întărește conexiunile dintre celulele creierului. Datorită acestui fapt, ajută la concentrare și stimulează memoria. O serie de cercetători se uită la apigenină ca la un mijloc de a întârzia apariția bolii Alzheimer sau de a încetini evoluția acesteia.
Vitamina K, din care pătrunjelul este deosebit de bogat, contribuie la întărirea oaselor și la creșterea densității lor minerale. O reducere a acesteia din urmă este direct legată de riscul de fracturi, în special la persoanele în vârstă. Consumul de alimente bogate în vitamina K reduce această posibilitate. Dacă ne gândim la coriandru vs. pătrunjel, trebuie să știm că sunt două plante diferite, care au gusturi și mirosuri diferite.