Prima pagină » Actualitate » Coreea de Nord va lansa un test nuclear. Kim Jong-un susține că este pregătit de un conflict cu SUA

Coreea de Nord va lansa un test nuclear. Kim Jong-un susține că este pregătit de un conflict cu SUA

28 iul. 2022, 08:26,
în Actualitate

Coreea de Nord este pregătită să-și mobilizeze mijloacele de descurajare a războiului nuclear, a susținut liderul său, Kim Jong-un şi anunţa un nou test nuclear. Liderul a precizat faptul că țara sa este nevoită să se apere de intențiile militare ale SUA. Acesta a amenințat Coreea de Sud spunând că vor nimici statul vecin dacă acesta va îndrăzni să lanseze atacuri către Phenian.

Coreea de Nord a afectuat mai multe teste în ultimul an, dar ultimul test nuclear a fost în 2017.

Coreea de Nord va lansa un test nuclear

Vorbind la un eveniment de aniversare a Războiului Coreean, Kim Jong Un a adăugat că Coreea de Nord este „pe deplin pregătită pentru orice confruntare militară” cu SUA, şi va lansa un test nuclear a informat agenția de presă de stat KCNA.

Comentariile vin pe fondul îngrijorării că Coreea de Nord ar putea pregăti un al șaptelea test nuclear.

SUA au avertizat luna trecută că Phenianul ar putea efectua oricând un astfel de test. Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord a fost în 2017. Cu toate acestea, tensiunile au crescut în peninsulă coreeană. Reprezentantul special al SUA în Coreea de Nord, Sung Kim, spune că Coreea de Nord a testat un număr fără precedent de rachete în acest an – 31 față de 25 pe parcursul ultimului an record, 2019. În iunie, Coreea de Sud a răspuns lansând opt rachete proprii.

Deși Războiul Coreean din 1950-1953 s-a încheiat cu un armistițiu, Coreea de Nord îl revendică drept o victorie împotriva SUA. Sărbătorile anuale „Ziua Victoriei” sunt marcate de parade militare, artificii și dans.

În discursul său de marcare a evenimentului, Kim a spus că amenințările nucleare din partea SUA cer Coreei de Nord să realizeze „sarcina istorică urgentă” de a-și consolida autoapărarea. SUA au denaturat exercițiile militare regulate ale Coreei de Nord drept provocări, a adăugat el.

De asemenea, Kim a părut să abordeze rapoartele potrivit cărora Coreea de Sud se îndreaptă spre reînviarea unui plan de contracarare a amenințării nucleare nord-coreene prin organizarea de lovituri de precauție în cazul unui atac iminent. Așa-numita strategie „Kill Chain”, elaborată pentru prima dată în urmă cu un deceniu, solicită atacuri preventive împotriva rachetelor Phenianului și, eventual, a conducerii sale superioare.   Unii analiști au avertizat că își asumă propriile riscuri și ar putea alimenta o cursă a înarmărilor. La sărbătorirea Zilei Victoriei, Kim a spus că guvernul și armata președintelui sud-coreean Yoon Suk-yeol vor fi „șterse” dacă ar efectua lovituri preventive.

Coreea de Nord devastată de COVID-19

Coreea de Nord au închis toate legăturile cu țările vecine. De frica COVID-19, liderul Kim Jong Un a închis legăturile comerciale creând o criză alimentară fără precedent. Totuși, Coreea de Nord s-a confruntat cu un val de COVID-19. Cu toate că autoritățile de la Phenian anunțau date liniștitoare, organizațiile internaționale au subliniat că numărul persoanelor infectate din Coreea de Nord este mult mai mare decât estimează autoritățile locale.

Aproximativ 350.000 de persoane au dat semne ale acestei febre, a precizat un oficial, fără a preciza câți au fost testați pozitiv pentru Covid. Analiştii sugerează că ultimele cifre din mass-media de stat, inclusiv recunoaşterea faptului că febra nespecificată s-a răspândit la nivel naţional, ar putea indica că ţara se confruntă cu un focar diferit de cel pe care l-a văzut până acum. Populația sa de 25 de milioane este vulnerabilă din cauza lipsei unui program de vaccinare și a asistenței medicale precare, spun experții.

Așadar, Coreea de Nord lansează un test nuclear, un test care ar putea pune la încercare Occidentul și ar putea genera un răspuns pe măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`