Coreea de Nord spune că nu a vândut niciodată armament către Rusia și că nu are de gând să facă acest lucru în viitor, în urma rapoartelor americane conform cărora Moscova se îndrepta către Phenian pentru a-și reface stocurile.
Coreea de Nord este un aliat de încredere a Rusiei și a luat apărarea Kremlinului de la începutul războiului din Ucraina. Liderul Kim Jong-Un a condamnat SUA pentru invazie.
Coreea de Nord nu a vândut armament către Rusia
Oficialii americani au declarat mai devreme că Coreea de Nord ar fi vândut către Rusia armament cum ar fi rachete și obuze de artilerie. Ei au spus că astfel de mișcări, împreună cu presupusele achiziții de arme iraniene, au arătat că sancțiunile occidentale împiedică eforturile Rusiei în războiul din Ucraina. Moscova a negat informațiile la acea vreme. Orice mișcare de arme între cele două țări ar încălca sancțiunile Națiunilor Unite.
Joi, într-o declarație transmisă de mass-media de stat nord-coreeană KCNA, un oficial anonim de la Ministerul Apărării din Coreea de Nord a declarat: „Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom plănui să le exportăm”.
Acesta a acuzat SUA și alte „forțe ostile” că răspândesc zvonuri pentru „a-și urmări scopurile politice și militare de bază”. La începutul lunii septembrie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că achizițiile din Coreea de Nord ale Rusiei „ar putea include literalmente milioane de cartușe, rachete și obuze de artilerie”.
Dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a părut mai târziu să avertizeze această declarație, spunând că achizițiile nu au fost încă finalizate și că nu există dovezi care să sugereze că armele vor fi folosite în războiul din Ucraina.
Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia
În altă ordine de idei, cu toate că Coreea de Nord susține că nu a vândut arme către Rusia, Vladimir Putin a explicat faptul că țara a decis mobilizarea parțială și alocarea mai multor resurse militare tehnice în Ucraina. Putin a mai explicat faptul că mobilizare parțială cuprinde rezerviștii, ministrul Apărării rus subliniind faptul că studenții nu vor fi chemați la arme. Vladimir Putin a mai arătat că Rusia este o forță nucleară și că nu va da înapoi de la folosirea acestui tip de armă dacă teritoriile sale îi sunt amenințate:
Trebuie acordată o atenție deosebită organizării aprovizionării cu echipament militar și de altă natură pentru unitățile de voluntari și milițiile populare din Donbas. În timp ce acționau pentru atingerea obiectivelor principale de apărare a Donbasului, în conformitate cu planurile și deciziile Ministerului Apărării și ale Statului Major General, trupele noastre au eliberat zone considerabile din regiunile Herson și Zaporojie și o serie de alte zone. Acest lucru a creat o linie de contact prelungită care are o lungime de peste 1.000 de kilometri. a menționat Vladimir Putin.
În contextul în care Coreea de Nord neagă că a vândut arme către Rusia, sunt și alte țări care ar avea contracte de livrare armament. De exemplu Turcia a cumpărat mai mult armament din Rusia, în pofida faptului că țara este membră NATO.