Astăzi, 11 aprilie, Coreea de nord, prin ministrul Afacerilor Externe, a denunțat acțiunea de suspendare a Rusiei din cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care a avut loc săptămâna trecută și a calificat acțiunea drept un „act nerezonabil”, coordonat de Statele Unite și Occident pentru a-și menține hegemonia politică.
Demersul condus de Statele Unite în scopul suspendării Rusiei din cadrul organismului ONU, din cauza multiplelor rapoarte cu privire la „încălcări și abuzuri grave și sistematice ale drepturilor omului” a întrunit 93 de voturi în favoarea sa, în timp ce 24 de țări au votat împotriva acțiunii, iar 58 de țări s-au abținut. Acest lucru a motivat Moscova să anunțe că părăsește organismul.
Coreea de Nord a fost una dintre cele 24 de țări care au votat împotriva excluderii Rusiei din cadrul Consiliului ONU pentru drepturile omului.
„Ceea ce urmăresc SUA este să izoleze țările independente și forțele care le sfidează pe arena internațională, pentru a-și menține ordinea hegemonică ilegală și inumană”, a declarat ministrul, potrivit unui comunicat preluat de agenția de presă de stat KCNA și citată de Reuters.
În cadrul declarației, nu a fost menționat numele ministrului nord-coreean.
Coreea de Nord a testat anul acesta rachete tot mai puternice
Coreea de Nord s-a opus adoptării rezoluției „standardelor duble”, iar ministrul a mai declarat că organizațiile internaționale nu ar trebui să fie „abuzate” ca un mijloc pentru Statele Unite de a exercita presiuni politice asupra altor țări.
Anul acesta, Coreea de Nord a testat o serie de rachete din ce în ce mai puternice, în timp ce oficialii de la Seul și Washington se tem, de asemenea, că se pregătește să reia testarea armelor nucleară pentru prima dată din 2017, pe fondul unor negocieri aflate în impas.
China avertizează ONU să nu agraveze situația privind Coreea de Nord
Reprezentantul Chinei pentru problemele nord-coreene, Liu Xiaoming, a declarat vineri cum Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite nu ar trebui să adauge „combustibil în foc”, indicând reticența sa de a sprijini eforturile SUA de a urmări o nouă rezoluție a sancțiunilor în urma testului recent cu rachete balistice.
Xiaoming a vizitat recent Statele Unite și s-a întâlnit cu coordonatorul Indo-Pacific al Casei Albe, Kurt Campbell, după care a postat pe Twitter cum Consiliul de Securitate ar trebui să joace un „rol constructiv pentru soluționarea politică” a problemelor legate de peninsula coreeană.
„Orice acțiune pe care o ia ar trebui să favorizeze detensionarea și dialogul, în loc să adauge combustibil la incendiu”, a adăugat el.
Statele Unite au cerut Chinei și Rusiei, ambele membri permanente ai consiliului cu drept de veto, să coopereze în impunerea de sancțiuni mai dure împotriva Coreei de Nord, care a testat o rachetă balistică intercontinentală în martie, prima lansare de acest fel din 2017.
Phenianul anunță că va lovi Coreea de Sud, în cazul în care va fi atacat
În urmă cu o săptămână, sora liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, a transmis că Phenianul ar riposta cu lovituri nucleare în cazul în care ar veni un atac de la Coreea de Sud. Kim Yo-Jong, un înalt oficial, a emis două declarații ca răspuns la observațiile oficialilor sud-coreeni.
Kim Jong-un a mai transmis și că niciodată Coreea de Nord nu a vrut un război și nu va trage prima, dar va răspunde dacă ar fi atacată.
Ea a respins, de asemenea, afirmațiile Coreei de Sud cu privire la capacitatea sa de a ajunge la bazele de rachete ale Coreei de Nord drept un „vis sălbatic”.
Analiştii au spus că remarcile publicate pe scară largă și primele comentarii publice în peste şase luni ale oficialului au avut ca scop în mare măsură să liniştească publicul intern din Coreea de Nord.