Prima pagină » International » Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea de Est după o pauză de 6 luni – VIDEO
Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea de Est după o pauză de 6 luni - VIDEO

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice în Marea de Est după o pauză de 6 luni – VIDEO

15 sept. 2021, 14:41,
în International

Coreea de Nord a lansat două rachete balistice pe coasta sa de est, spune armata Coreei de Sud, primul său test de rachete balistice din șase luni.

Testele, o încălcare a rezoluțiilor ONU, au venit în timp ce Coreea de Sud și China au avut întâlniri în efortul de a determina Nordul să reia discuțiile despre denuclearizare.

Coreea de Nord a continuat să dezvolte armele nucleare în pofida crizei economice severe

Lansările arată că Nordul a continuat să-și dezvolte armele în ciuda unei crize economice severe. Câteva ore mai târziu, Sudul a testat prima sa rachetă balistică lansată de submarin.

Testul rachetei cunoscut sub numele de SLBM a fost pre-planificat și nu a reacționat la ultimele lansări din nord. Face din Coreea de Sud a șaptea țară din lume cu o astfel de tehnologie. Președintele Moon Jae-in, care a participat la test, a declarat că Coreea de Sud are acum „suficientă descurajare pentru a răspunde provocărilor Coreei de Nord în orice moment”, îndemnând Sudul să continue să își mărească programele de arme pentru a „copleși puterea asimetrică a Coreei de Nord”.

Testele efectuate de ambele Coree au evidențiat o cursă a înarmărilor în peninsulă, deoarece negocierile cu Coreea de Nord rămân blocate. SUA vor ca țara să renunțe la programele sale nucleare și de rachete în schimbul ameliorării sancțiunilor, dar Nordul a refuzat.

Rachetele cu rază scurtă de acțiune lansate miercuri de Nord au zburat în jur de 800 km (500 de mile) la o altitudine maximă de 60 km și au fost lansate din zonele centrale din interiorul țării, a declarat șeful de stat major al Coreei de Sud (JCS).  Au zburat spre est spre Marea Japoniei, cunoscută și sub numele de Marea de Est, a adăugat JCS, spunând că Coreea de Sud și SUA efectuează analize pentru a determina ce tip de rachetă a fost utilizată.

Testele rachetelor balistice nu reprezintă o amenințare imediată

Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că rachetele nu reprezintă o amenințare imediată pentru personalul, teritoriul său aliații SUA, ci că au evidențiat „impactul destabilizator al programului de arme ilicite [din Coreea de Nord]”.

Primul ministru japonez Yoshihide  a calificat lansarea ca fiind „scandaloasă”, spunând că amenință pacea și securitatea în regiune.

Experții spun că Phenianul efectuează astfel de teste pentru a-și îmbunătăți tehnologia, încercând în același timp să-și crească efectul de levier în negocierile cu Washingtonul.

Coreea de Nord se confruntă cu o criză alimentară fără precedent în ultimii zeci de ani

Kim Jong Un, liderul suprem a susţinut în repetate rânduri că țara pe care o conduce cu o mână de fier are mari deficiențe atunci când vine vorba de a-și hrăni populația. Totuși, un lider din Phenian a declarat că țara nu dorește ajutor umanitar din partea SUA și a Coreei de Sud.

Motivul invocat de oficialul din Phenian este acela că ajutorul umanitar este oferit ca monedă de schimb pentru eventuale trocuri politice. Coreea de Nord nu dorește presiuni politice asupra regimului. Criza alimentară este generată în principal din cauza restricţiilor impuse de liderul Kim Jong Un care a blocat granitele țării. De altfel, liderul suprem, Kim Jong Un a fost văzut într-o apariție publică foarte slab. Nu se cunoaște cu exactitate dacă acesta este bolnav sau pur și simplu a slăbit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *