Majoritatea oamenilor sunt interesați de corectarea vederii fără ochelari. Astfel că, în rândurile următoare, veți descoperi câteva sfaturi simple și eficiente pentru îmbunătățirea sănătății oculare.
O vedere perfectă este esențială pentru noi toți, iar atunci când devine neclară sau încețoșată, ne face să ne întrebăm dacă există și altă soluție în afara ochelarilor sau lentilelor de contact. O variantă bună o poate constitui chirurgia refractivă corneană, însă aceasta nu este recomandată tuturor. De aceea, pentru a evita costurile și stresul de a obține lentile de corecție, este necesar să faceți câteva modificări cu privire la stilul de viață și la alimentele pe care le consumați. În plus, trebuie să acordați o atenție deosebită exercițiilor pentru îmbunătățirea sănătății oculare.
Corectarea vederii fără ochelari se realizează printr-o alimentație adecvată
Primul pas în îmbunătățirea acuității vizuale îl constituie consumul de alimente bogate în vitamine. Printre acestea se numără: morcovii, peștele de apă rece (cod sau ton), ouăle, spanacul, usturoiul, ceapa, soia, vinul, afinele, strugurii sau legumele și fructele, care conțin vitaminele A, C și E. Un rol important în menținerea sănătății oculare și a organismului în general îl joacă vitaminele, mai ales cele din complexul B, vitamina A și C, dar și magneziul, zincul și seleniul. Acestea se regăsesc în fructe, legume și lactate, dar și în suplimentele alimentare.
Odihna menține sănătatea ochilor
Un somn adecvat este de mare ajutor în menținerea sănătății oculare. De asemenea, este extrem de important ca, în timpul programului de lucru, să vă alocați mai multe pauze, pentru a vă odihni ochii, mai ales dacă vă petreceți multe ore în fața unui calculator . Atunci, ochii sunt expuși unei tensiuni crescute și au de suferit. De aceea, nu ezitați să vă luați o pauză de cel puțin 10 minute în timpul unei ore de lucru. Închideți ochii timp de un minut și, apoi, plimbați-vă prin birou, pentru a evita să mai priviți în monitor. Specialiștii au creat, chiar, și o regulă de 10, care spune că odată la 10 minute este bine să priviți un obiect care se află la cel puțin 10 metri distanță, pentru 10 secunde.
O contribuție covârșitoare în ceea ce privește sănătatea oculară o are și somnul de aproximativ opt ore pe noapte.
Exerciții pentru corectarea vederii
Un ultim pas în îmbunătățirea sănătății oculare este reprezentat de exercițiile zilnice. Rolul acestora este de a îmbunătăți vederea și de a o consolida, eliminând astfel ochelarii de vedere sau lentilele de contact. Astfel de exerciții trebuie realizate zilnic, pentru a avea efectul așteptat.
Ochii trebuie pregătiți în următorul mod: frecați palmele între ele, până când se încălzesc și, apoi, aplicați-le pe ochi timp de zece minute. Procedura trebuie repetată de două sau trei ori. Ulterior, se trece la executarea unor exerciții simple de rotire a ochilor. Priviți sus-jos și repetați exercițiul de zece ori, iar apoi uitați-vă în părțile laterale tot de zece ori. În cazul în care simțiți un disconfort, puteți scădea numărul repetărilor.
Totodată, puteți roti ochii în sensul acelor de ceasornic de zece ori, apoi inversați mișcarea. Imediat ce ați finalizat exercițiile, realizați un masaj delicat în jurul ochilor, iar apoi aplicați căldură prin frecarea palmelor pentru câteva minute.
Dacă ochii se simt în continuare obosiți, odihniți-vă pentru câteva clipe.