Prima pagină » Titlurile zilei » Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori de la doi pași de Iași. Tinerii s-au întors aici din străinătate pentru a-și construi „imperii” departe de ochii curioșilor. Sunt doar 14 familii

Corcodel, satul cu cei mai puțini locuitori de la doi pași de Iași. Tinerii s-au întors aici din străinătate pentru a-și construi „imperii” departe de ochii curioșilor. Sunt doar 14 familii

04 aug. 2021, 02:00,
Andreea Pădurescu în Titlurile zilei

Localitate ieșeană, veche de aproximativ 150 de ani, cu doar 14 familii! Corcodel, cunoscut ca satul cu cei mai puțini locuitori, a rezistat datorită tinerilor care s-au întors aici pentru a-și întemeia familii. Cei 43 de locuitori alcătuiesc o comunitate fericită și foarte unită

Satul ieșean cu cei mai puțini locuitori a supraviețuit mulțumită tinerilor care s-au întors aici din străinătate și și-au întemeiat familii. În urmă cu 10 ani, în localitatea Corcodel, din comuna Grajduri, erau 31 de suflete și 13 case, iar, în prezent, numărul localnicilor a ajuns la 43. Copiii care au crescut în acest sat au ales să rămână aici, chiar dacă nu au condiții extraordinare. Familiile au construit case noi, numărul acestora ajungând la 14.

„Dintotdeauna, a existat în acest sat un număr mic de persoane. Pe vremea comunismului erau patru familii. Îi cunosc pe toți de acolo, în special pe cei mai bătrâni, care sunt acolo de mai mult timp. Această localitate este veche de aproximativ 150 de ani. Ne bucurăm că aceasta rezistă așa și că tinerii noștri s-au întors aici. Am fost recent pe acolo, după ploi, și am refăcut cât de cât drumul de acolo, cu piatră. Aceasta este cam singura problemă din zonă, dar îl voi repara. Avem deja proiectul făcut. Am văzut că au început să-și construiască noi case și nu poate decât să mă bucure acest aspect. Sunt o comunitate tare frumoasă, sunt exact ca o mică familie”, a declarat Constantin Zamfirache, primarul comunei Grajduri.

„Satul acesta a rezistat datorită nepoților noștri, care au plecat în străinătate pentru un trai mai bun, au strâns câțiva bani și s-au întors acasă”

Puținii bătrâni care mai sunt prin sat sunt bucuroși că are cine să îi ajute și să le mai aducă o pâine din când în când. În localitatea Corcodel mai sunt doar trei persoane în vârstă care cunosc cel mai bine împrejurimile. Aceștia sunt bătrâni și nu prea se mai pot deplasa, iar, pentru că nu au un mijloc de transport în apropiere, nu au mai ieșit din sat de luni bune.

„Am 82 de ani, aici m-am născut și am crescut. Dintotdeauna, aici au fost oameni puțini, dar mereu foarte uniți, toți ne cunoaștem foarte bine între noi. Oricum, suntem puțini! Dacă ne-am mai și certa, ce am face?! Am rămas și mai puțini când a fost cutremurul din 1977. Atunci s-au speriat oamenii că a luat-o pământul la vale și s-au mutat în alte sate, din apropiere. Satul acesta a rezistat datorită nepoților noștri, care au plecat în străinătate pentru un trai mai bun, au strâns câțiva bani și s-au întors acasă.

Părinții lor s-au dus, dar ei s-au căsătorit și și-au ridicat aici câte o căsuță. Dacă ei nu se întorceau, rămâneam trei sau patru oameni aici. Ne sunt de mare ajutor copiii aceștia, pentru că ei mai merg în oraș, la muncă, și ne ajută și pe noi cu ce mai avem nevoie. Ne mai cumpără câte o pâine proaspătă, medicamente și tot ce mai avem nevoie. Suntem ca o familie mare aici!”, a precizat Maria Codău, o localnică în vârstă de 82 de ani.

În edițiile anterioare ale cotidianului „BZI” a fost prezentată povestea uneia dintre cele mai vechi construcții istorice din România, care se află în comuna Grajduri, din județul Iași.

Localnică din Corcodel: „Așa cum e el, este satul nostru și, pentru noi, este cel mai frumos”

Satul Corcodel este așezat pe un deal din comuna Grajduri, județul Iași, la o distanță de 2 kilometri până la strada principală. Drumul de acces este anevoios, presărat cu pietre. În zilele în care plouă sau ninge, intrarea în sat este aproape imposibilă, iar localnicii sunt izolați acolo. În sat nu există niciun mijloc de transport, iar, pentru a ajunge la prima stație de autobuz, oamenii trebuie să meargă pe jos aproximativ 30 de minute. În localitate nu se poate vorbi despre vreun magazin sau o biserică, acestea nu au existat niciodată acolo. Valea Satului este localitatea cea mai apropiată, unde există magazin, oamenii merg la biserică și copiii – la școală.

„Am venit de curând aici. M-am recăsătorit și m-am mutat în Corcodel în urmă cu două luni. Dacă vrem să mergem la biserică, mergem aici, în Valea Satului. Ne adunăm mai multe femei din sat, pentru că avem de mers pe jos și, ca să fim în siguranță, mergem în grup. Oamenii de aici ies foarte rar din sat. Eu lucrez în Iași și fac naveta. Mi-a spus soțul meu că iarna și când plouă e tare greu să ajungi la drumul principal, pentru că este plin de noroi. Trebuie să pleci cu o oră înainte ca să ajungi la timp la autobuz. Așa cum e el, este satul nostru și, pentru noi, este cel mai frumos. Suntem uniți, e liniște și umbră. Nu ne trebuie nimic mai mult”, a spus Delia, o locanică recent stabilită în satul Corcodel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025