Prima pagină » Stiri si curiozitati » Corbul, pasărea zeilor. Care este diferența dintre un corb și o cioară?

Corbul, pasărea zeilor. Care este diferența dintre un corb și o cioară?

11 apr. 2024, 11:11,
BZI.ro, în Stiri si curiozitati

Chiar dacă la prima vedere corbul și cioara pot arăta identic, ele sunt foarte diferite din multe puncte de vedere. De-a lungul timpului, atât corbul cât și cioara au devenit păsări strâns legate de numeroase superstiții și povești mitologice.

Corbul și cioara sunt considerate de mulți specialiști ca fiind unele dintre cele mai inteligente specii de păsări. Abilitățile lor de a utiliza tot felul de unelte, de a imita sunetele altor animale, dar și abilitățile de identificare a prădătorilor sau capacitatea de a rezolva problemele le fac unele dintre cele mai evoluate păsări.

Diferența dintre corb și cioară

Atât corbul, cât și cioara fac parte din familia Corvidelor, din care în România, în prezent trăiesc opt specii. Dintre acestea, cea mai cunoscută și prezentă, atât în orașe cât și în sălbăticie este cioara de semănătură. Diferența dintre cioara de semănătură și cioara neagră sau corb este prin ciocul mai mic și de culoare albă. Mărimea este un alt factor distinctiv. Corbul are între 55-70 de cm înălțime și poate ajunge până la 130 de cm între aripile desfăcute. Cioara este mult mai mică. Ea ajunge până la 45 cm și până la 90 de cm cu aripile desfăcute. Din punct de vedere al greutății, un corb poate ajunge și la 1,4 kg, pe când cioara cântărește până la jumătate de kilogram.

O altă diferență este habitatul în care trăiesc aceste specii. Dacă ciorile sunt niște ființe foarte sociabile și pot fi văzute în locuri populate cu oameni, în sate sau orașe, corbii preferă singurătatea. Ei trăiesc mai degrabă în sălbăticie, cât mai departe de zgomotul produs de oameni.

De asemenea, culoarea este iarăși un criteriu de diferențiere. Dacă cioara poate avea tot timpul un aspect prăfuit sau un negru șters, penajul corbului este unul strălucitor de un negru intens. La fel și ciocul este foarte diferit de la corb la cioară. Ciocul ciorii este unul mai deschis la culoare, ascuțit și fără pene. În cazul corbilor, ciocul este de un negru șters, curbat și gros, fiind acoperit parțial de pene groase.

Însă cea mai mare diferență este sunetul produs de aceste păsări. Corbul scoate un sunet puternic, gutural, care se aude pe distanțe mult mai mari, cioara, în schimb, are un sunet mai ascuțit fără aceeași rezonanță. De asemenea, în sălbăticie ciorile trăiesc mai mult, ajungând și la 25 de ani, pe când corbii au o medie de viață de până la 20 de ani.

Corbul, pasărea zeilor

Atât cioara cât și corbul au fost înconjurați de legende ambivalente. Pe de o parte, corbul aduce sau prevestește nenorociri precum: boli, moarte, război sau decesul în familie. El este totuși considerat ca mesagerul care face legătura dintre Cer și Pământ. Corbul este de asemenea considerat, în legendele românești, ca aliat al eroului, care îl ajută să ceară ajutorul ceresc sau care îl îndreaptă spre calea victoriei.

În Europa până în secolul al XVI-lea, corbii au fost considerați niște păsări sacre, în mitologia vikingilor fiind păsările cunoașterii și a înțelepciunii pe care Odin, zeul suprem, le are tot timpul la dreapta lui. Însă odată cu William Shakespeare, cel care dă „tonul” demonizării acestor păsări, corbii sunt percepuți ca mesageri ai răului, aducând moarte și infernul pe Pământ.

De asemenea, în Coran, corbul este considerat un animal iconic, pentru că i-a învățat pe oameni să-și îngroape morții. Ei fiind și considerați mesagerii zeului grec, Apollo.

În culturile asiatice sau africane, el este de asemenea considerat mesager divin care aduce victoria și reprezintă virtutea războinicului.

Corbul, chiar dacă se aseamănă cu cioara, este cea mai deșteaptă pasăre, însă preferă să stea departe de oameni, preferând singurătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *