Prima pagină » Actualitate » Copilul a înghiţit o baterie. Dr. Mihai Craiu: „Timpul este vital în cazurile acestea”

Copilul a înghiţit o baterie. Dr. Mihai Craiu: „Timpul este vital în cazurile acestea”

22 feb. 2022, 10:04,
BZI.ro, în Actualitate

Tot mai frecvente sunt cazurile în care copilul a înghiţit o baterie sau diverse obiecte de dimensiuni mici. Medicul Mihai Craiu susţine că foarte multe corpuri străine pot duce la deces, din nefericire.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie în cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din Bucureşti, afirma că cel mai mare pericol îl reprezintă bateriile alcaline de dimenisiuni mici. Acestea pot fi înghiţite foarte uşor de către cei mici. În cazul în care copiii nu primesc ajutor medical de urgenţă, pot suferi afecţiuni grave şi chiar pot muri.

Recomandările medicului Mihai Craiu în cazul în care copilul a înghiţit o baterie

Medicul pediatru a publicat pe reţeaua de socializare Facebook un mesaj prin care atrage atenţia părinţilor. Având în vedere faptul că în Statele Unite ale Americii peste 3.000 de baterii alcaline mici au fost înghiţite de copii, dr. Mihai Craiu trage un semnal de alarmă.

Din anul 1985 şi până în prezent s-au înregistrat peste 56.000 de astfel de incidente. Din păcate, 59 de copii au murit după ce copiii au înghiţit astfel de button batteries.

”Aceasta este o baterie alcalină mică, în formă de nasture, fixată într-un dispozitiv de prindere. Se mai numesc și „button battery”, în limba engleză. Și ce dacă? „Doar este o baterie atât de mică… Nu se va întâmpla nimic…” Din păcate aceste afirmații, pe care le-am auzit deseori de la părinți, nu sunt adevărate, în toate cazurile. Da, este adevărat că în 97% din cazurile citate în literatură se observă efecte minore sau nu se observa nimic, deși, în 2/3 din scenarii, copiii mici sunt cei care înghit aceste baterii”, a transmis dr. Mihai Craiu.

Dr. Mihai Craiu: ”Dimensiunea mică nu le face nevinovate”

Medicul bucureştean afirma că dacă obiectele înghiţite de copil sunt mici, acest lucru nu trebuie neglijat. Dacă nu este dus de urgenţă la spital, minorul poate suferi arsuri grave după ce au rămas blocate în gât sau esofag. Acestea se pot lipi şi printr-un efect alcalin se produc arsuri chimice.

Dr. Mihai Craiu susţine că cei mici vor avea o senzaţie de disconfort, le va creşte cantitatea de salivă, numindu-se sindrom esofagian.

„Cam așa e şi cu button batteries. Numai că ele pot să ardă sever peretele esofagian producând o fistulă (o gaură în peretele esofagului) către mediastin, pleură sau vasele mari. Cu efecte foarte grave…”, a mai spus medicul Craiu.

Ce trebuie făcut dacă copilul a înghiţit o baterie

Cadrul medical a transmis o serie de recomandări în cazul în care un copil a înghiţit o baterie sau un alt obiect mic. Primul gând al părintelui trebuie să fie transportarea la spital al minorului. Însă, cât timp sunteţi pe drum, trebuie dat câte o linguriţă de miere de albine, la fiecare 5 minute.

„În acest scenariu trebuie dată câte o linguriță de miere, la fiecare 5 minute, până ajungeți la spital. Cât persistă sindromul esofagian și sunteți pe drum spre spital dați unui preșcolar sau copil mai mare miere, ca să facilitați alunecarea bateriei către stomac. Odată ajunsă în stomac bateria, riscul scade mult, deoarece alcalinitatea polului negativ al bateriei va fi compensată de aciditatea gastrică. Apoi această se va elimina, de obicei, singură, dacă este mică, sub 20 mm”, a mai menţionat dr. Mihai Craiu.

Având în vedere ca bateriile sunt foarte periculoase, nu trebuie pierdut timpul. Trebuie sunat imediat la numărul unic de urgenţă 112 şi nu trebuie forţat copilul să vomite.

„În principiu acțiunea se bazează pe vârsta copilului, pe mărimea bateriei și pe severitatea simptomelor. Aici este protocolul de la Naţional Capital Poison Center”, scrie medicul pe o rețea socială.

Reamintim faptul că o fetiță de 3 ani a ajuns în stare gravă la Spitalul Sf. Maria din Iași după ce copilul a înghițit o baterie. Un alt caz care a surprins medicii este acela a unui bărbat care a ingerat  140 de monede, 150 de cuie și un pumn de baterii.

Astfel, dacă copilul a înghițit o baterie, trebuie dus de urgență la cel mai apropiat spital. Indiferent de mărimea obiectului înghițit de cel mic, trebuie acționat imediat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *