Un copil de 9 ani cu o formă gravă de psoriazis, victima colegilor de la școală. Pentru a scăpa de suferință, medicii dermatologi i-au administrat băiețelului, marginalizat și umilit de o clasă întreagă de elevi, un tratament biologic care a avut efecte inedite
Drama unui copil de 9 ani diagnosticat cu o formă gravă de psoriazis a emoționat medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Băiețelul, cu leziuni cutanate, specifice afecțiunii cu care a fost diagnosticat, a devenit motivul de râs al colegilor de clasă, care credeau că boala este contagioasă. Cel mic a ajuns la Clinica de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, iar medicii i-au administrat un tratament biologic. După 3 ani de tratament, micuțului i-au dispărut leziunile cutanate. Băiețelul are acum 14 ani și se bucură de o viață socială normală. Acum poate merge încrezător la școală, iar colegii au prins curaj să-l îmbrățișeze.
Părinții copilului s-au opus tratamentului biologic pentru că nu era foarte cunoscut
Băiatul, acum în vârstă de 14 ani, a fost diagnosticat cu o formă gravă de psoriazis la vârsta de 9 ani. Așa cum povestesc medicii dermatologi ieșeni care s-au ocupat de caz, băiețelul era vizibil afectat din punct de vedere psihologic și umilit de colegii din clasă.
„Am preluat cazul băiețelului în urmă cu 3 ani. Acesta suferea de o formă gravă de psoriazis. Inițial, copilului îi fusese administrat un tratament topic, unguente care să determine eliminarea leziunilor cutanate. Văzând că nu dă roade acest tratament, am propus părinților să începem un tratament biologic. Inițial au refuzat, neînțelegând foarte bine efectele acestui tip de tratament. Văzând că tratamentul topic nu are efecte și starea copilului se agravează, părinții au acceptat să începem tratamentul biologic. Copilul marginalizat de colegi, care era tăcut și refuza să meargă la școală, are acum 14 ani și o viață socială normală. Tratamentul biologic a avut un rezultat miraculos”, spune prof. dr. Laura Solovăstru, șefa Clinicii de Dermato-venerologie de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași.
Prof. dr. Laura Solovăstru: „Este destul de greu să explici unui copil că va trebui să stea sub tratament toată viața”
Din cauza leziunilor de la nivelul pielii determinate de afecțiunea cu care a fost diagnosticat, psoriazis, adolescentul a trăit cel mai urât coșmar. Colegii l-au marginalizat, îl arătau cu degetul și refuzau să comunice cu el.
„Din cauza întâmplărilor de la școală, băiatul a fost diagnosticat cu depresie anxioasă. Totodată, acesta nu înțelegea de ce trebuie să se confrunte cu o boală pentru care nu există remediu. Este destul de greu să explici unui copil că va trebui să stea sub tratament toată viața. Psoriazisul nu este o afecțiune care se observă doar fizic, ci una care lasă urme adânci asupra psihicului celor afectați. Mulți dintre pacienți nu pot avea o viață socială normală și un loc de muncă. Această afecțiune poate apărea atât la copil, cât și la adult. Indiferent de momentul declanșării bolii, pacientul va sta sub tratament o viață întreagă pentru a determina dispariția plăcilor eritemato-scuamoase, o sursă permanentă de neplăcere”, mai spune prof. dr. Laura Solovăstru.
Medicii dermatologi spun că există 3 linii de tratament pentru pacienții cu psoriazis, dintre care tratamentul biologic este cel mai eficient
Pentru că psoriazisul nu este doar o simplă boală de piele, ci afectează simultan întreg organismul, pacientul care suferă de această afecțiune primește tratament în funcție de stadiul bolii. În ultimii 10 ani, la Iași, medicii nu folosesc doar creme pentru a îndepărta leziunile cutanate, ci apelează și la alte metode medicale.
„Prima linie de tratament este reprezentată de medicamente topice tradiționale precum corticosteroizi, vitamina D și analogi, ditranol și gudron de cărbune. Linia a doua de tratament cuprinde fototerapie cu radiații ultraviolete cu UVB sau psoralen și radiații ultraviolete UVA. În linia a treia terapeutică medicii acționează cu tratamente biologice sistemice, cu anticorpi monoclonali”, mai spune prof. dr. Laura Solovăstru.
De 10 ani, tratamentul biologic pentru pacienții cu psoriazis a salvat de la suferință sute de ieșeni
La Iași se utilizează de 10 ani tratamentul bilogic administrat pacienților cu psoriazis. Tratamentul biologic, considerat ca fiind unul dintre cele mai eficiente terapii pentru pacienții diagnosticați cu psoriazis, se administrează prin injecție cutanată sau prin perfuzie intravenoasă.
„Pacienții care necesită tratamentele biologice sunt cei diagnosticați cu psoriazis în plăci moderat sau sever, care nu au răspuns eficient la tratamentele topice sau sistemice tradiționale. Administrarea unui astfel de tratament prezintă ameliorări rapide ale simptomelor, inclusiv ale manifestărilor cutanate ale psoriazisului. Terapiile biologice țintesc sistemul imunitar. Spre deosebire de alte forme de imunosupresori, tratamentul biologic țintește numai elementele de la nivelul sistemului imun, iar utilizarea lor se poate desfășura pe termen lung”, adaugă prof. dr. Laura Solovăstru.
Prof. dr. Laura Solovăstru: „Psoriazisul nu afectează numai tegumentul, ci dezvoltă și alte comorbidități grave”
Psoriazisul este o boală autoimună pentru care nu s-au descoperit încă tratamente curative. Specialiștii au descoperit numai mijloace terapeutice care să țină afecțiunea sub control, alinând cumva suferința celor care trăiesc cu frustrarea personală și socială de a avea o boală care nu se vindecă niciodată în totalitate.
„Psoriazisul nu afectează numai tegumentul, ci dezvoltă și alte comorbidități grave. Psoriazisul este o afecțiune cutanat inflamatorie și proliferativă, o boală cronică. În general, pacientul se prezintă la medic după apariția la nivel cutanat a unor plăci eritematoase, acoperite cu scuame groase, sidefii și stratificate, localizate în mod electiv pe fețele extensive ale membrelor și pe scalp”, punctează medicul ieșean.
Peste 200 de persoane din județul Iași sunt diagnosticate cu psoriazis și beneficiază de tramentul biologic
În registrul național al pacienților diagnosticați cu psoriazis se află 6.000 de persoane. Dintre aceștia, cel puțin 200 sunt la Iași. Tratamentele specifice care trebuie administrate acestor pacienți sunt decontate de către Ministerul Sănătății cu condiția ca pacientul să fie asigurat medical.
„Din fericire, medicina evoluează și, treptat, găsim din ce în ce mai multe tratamente eficiente pentru pacienții cu psoriazis. Unul dintre tratamente este cel biologic, decontat și utilizat pe termen lung. Acesta nu acționează doar la nivelul pielii, ci a întregului organism”, încheie prof. dr. Laura Solovăstru.