Prima pagină » Razboi în Ucraina » Copiii, victime nevinovate ale războiului

Copiii, victime nevinovate ale războiului

25 feb. 2022, 17:44,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

După invazia ruşilor asupra ţării lor, ucrainenii şi-au pierdut siguranţa. Copiii, victime nevinovate ale războiului, sunt singurii care au pierdut lumea pe care o ştiau. Iar cel mai greu le este părinţilor să le explice ce se întâmplă, de ce nu mai pot merge la şcoală, de ce trebuie să plece din casele lor, dar şi de ce viaţa lor s-a schimbat cu totul în câteva ore.

Şi încă de la începutul timpurilor, copiii şi adolescenţii au fost victime şi martori ai războaielor mondiale, şi ai nenumăratelor războaie interstatale şi civile.

familie, mama si copil ce fug din Ucraina cu trenul

Până la urmă, cum poţi explica unui copil că nu se mai pot vedea cu prietenii, că nu mai poate merge la şcoală şi că trebuie să-şi lase în urmă camera şi jucăriile

Copiii, victime nevinovate ale războiului

În loc să-şi petreacă timpul afară, în aer liber, să se joace alături de prieteni şi familie, copiii sunt nevoiţi să înţeleagă sunetele îngrozitoare ale sirenelor şi imaginea războiului din Ucraina. Cu alte cuvinte, să fie martori în prim plan ai atrocităţilor războiului, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin, joi dimineaţă, 24 februarie 2022, ca infrastructura militară a Ucrainei să fie distrusă.

Cu ochii plini de lacrimi şi suspinând printre cuvinte, o fetiţă, martoră a războiului din Ucraina, povesteşte înspăimântată despre cum a fost trezită în toiul nopţii de o „bubuitură puternică”.

„Nu vreau să mor. Vreau să se termine cât mai curând. M-am trezit când am auzit bubuitura aceea puternică. Am înţeles că este război”, a povestit fetiţa.

familii intregi din Ucraina ce fug din calea razboiului

Copiii şi adolescenţii au fost victime şi martori ai războaielor mondiale, şi ai nenumăratelor războaie interstatale şi civile

Familii întregi fug din Ucraina din cauza războiului

Mulţi părinţi nu credeau că vor ajunge în acest secol să le povestească copiilor despre sunetul şi imaginea războiului. Au atins pragul disperării şi nu ştiu cum să le explice copiiilor ce se întâmplă afară. Până la urmă, cum poţi explica unui copil că nu se mai pot vedea cu prietenii, că nu mai poate merge la şcoală, la joacă în parc şi că trebuie să-şi lase în urmă camera şi jucăriile?!

„Nu-mi fac griji pentru mine, îmi fac griji pentru copii. S-au trezit şi plângeau şi au început să întrebe: „mamă, ce s-a întâmplat?”. Ce să-i spun, ce? Că e război? El nu are cum să înţeleagă asta. El tot întreabă! Ce aş putea să îi spun?”, a spus una dintre mame.

Sute de cetăţeni ucraineni au reuşit să fugă din calea războiului din Ucraina, printre care şi o familie recent mutată la Kiev. Cu feţele îngrijorate şi săraci în cuvinte, cei doi tineri povestesc despre exploziile şi lansările de rachetă pe care le-au auzit în apropiere de locuinţa lor, joi seară.

Cei doi părinţi s-au mutat de la Harkiv la Kiev cu gândul că vor fi în siguranţă împreună cu bebeluşul lor de doar câteva luni. Cu toate acestea, nici o secundă nu le-a trecut prin minte că vor trece prin scenele dramatice ale unui război.

„Ne-am început călătoria în aprilie, anul trecut, când a avut loc prima escaladare. Da, după prima escaladare a trupelor ruse. Ne-am mutat de la Harkiv la Kiev şi atunci ne gândeam: hai să fim serioşi, ce se poate întâmpla la Kiev? Au fost câteva explozii sau lansări de rachete şi ştiu pe cineva care s-a refugiat în subteran la Harkiv”, a povestit tatăl.

Copiii, victime nevinovate ale războiului, ar trebui feriți din calea acestor atrocități, deși pare imposibil având în vedere evenimentele din ultimele zile ce par să nu mai contenească.

blocuri bombardate, parinte cu un copil in carucior

Mulţi părinţi nu credeau că vor ajunge în acest secol să le povestească copiilor despre sunetul şi imaginea războiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *